IMG_0140-min

Nedjelja na DANU D – izložbe, radionice, dizajnerske početnice, humanitarne inicijative i besplatan ulaz!

Nedjelja, 1. lipnja, treći i posljednji dan održavanja Dana D 2014, proteći će u znaku Dizajnerskih početnica, tradicionalnih HDD-ovih radionica za osnovnoškolce, te nastavkom i završetkom šest radionica u sklopu bogatog EDU programa. Paralelno s time, suradnici iz udruga i inicijativa Coworking Croatia i Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca obilježit će “svjetski dan dijeljenja” – Global Sharing Day – dobrotvornom akcijom o kojoj možete više pročitati u nastavku.

Sve će biti začinjeno i cjelodnevnim laganim Blender partijem u dvorištu bivše vojne bolnice u Vlaškoj 87. Ekipa iz novopokrenute inicijative Cause.works nastavit će prodavati posebno dizajnirane majice, a sav prihod ide u fondove za pomoć poplavljenim područjima; dok će gosti iz Sarajeva, SOS Balkan Posters, u suradnji s Vizkulturom i Hrvatskim dizajnerskim društvom, prodavati raznolike agitacijske plakate nastale na natječaju organiziranom u istu humanitarnu svrhu.

Gotovo cijeli dan, od 10 do 18 h, i dalje ćete moći pogledati sve izložbe zastupljene u programu, a ulaz na Dan D u nedjelju u potpunosti je besplatan. S veseljem vas očekujemo u bivšoj vojnoj bolnici u Vlaškoj ulici 87!

IMG_0223-min

 

GLOBAL SHARING DAY

Pozivamo vas da s nama proslavite Global Sharing Day na Danu D i iskusite ekonomiju dijeljenja na zabavan, opušten i interaktivan način!

Zagrebačka inačica GSD zamišljena je u formatu Buvljaka razmjene na kojem je eliminiran novac, a fokus je stavljen na razmjenu dobara. Princip je jednostavan, nešto doneseš – nešto poneseš.

Sigurni smo da vam je stan pun stvari koje vam više ne trebaju ili koje ne koristite, a koje će na ovaj način pronaći svojeg novog korisnika. Pričamo o malim upotrebnim predmetima, knjigama, dvd-ima, kasetama, vinilima, nakitu i modnim dodacima, odjeći i obući… Kako je tema Dan D festivala “dizajn na rubu”, želimo vas potaknuti da ponesete (i razmijenite) predmete koji imaju dizajnersku vrijednost, iako to nije nužno.

U sklopu GSD programa, u formatu zajedničke diskusije, predstavit će se i nekoliko lokalnih subjekata koji su bazirani na načelima ekonomije dijeljenja, a predviđamo i prvi susret Etsy korisnika – jedne od najvećih peer-to-peer platformi za prodaju kreativnih rukotvorina.

Kako bi stvar bila zabavnija, odlučili smo imati i cjelodnevni Blender Party na kojem će si svatko moći pripremiti osvježavajući voćni i/ili povrtni napitak od svježih namirnica po izboru. Coworking Croatia će osigurati određenu količinu finog voća i povrća, ali pozivamo i vas da donesete svoje najdraže voće ili povrće.

Program

12:00-18:00 – stolovi za razmjenu dobara & priprema osvježavajućih napitaka
13:00-15:00 – predstavljanje lokalnih subjekata vezanih uz ekonomiju dijeljenja
16:00-18:00 – susret i druženje Etsy korisnika

Proširite vijest među prijateljima i pozovite ih na ovo događanje kako bi razmjena dobara bila što zanimljivija, a društvo raznolikije i živopisnije.

Partner događanja je The People Who Share, a više o Global Sharing Day-u možete saznati na http://bit.ly/1tknqxR

IMG_0427-min
Organizatori programa: Coworking Croatia i Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca

10:00-14:00 – DIZAJNERSKE POČETNICE, powered by Iskon

1. Mijenjamo grad – osobni prostor
Voditeljice: Ida Loher (OPA – Udruga za promicanje vizualne kulture) i Davorka Perić (DAZ – Društvo arhitekata Zagreba i Mala škola arhitekture)

Proučavat ćemo što opažamo u javnom prostoru, koje njegove karakteristike su nam važne, kojom brzinom se krećemo u nekim dijelovima, gdje se i koliko dugo zaustavljamo. Radionica Mijenjamo grad iz ciklusa radionica Male škole arhitekture – Prostor i ja bavit će se odnosom Javni prostor / osobni prostor, kroz istraživanje osobnog doživljaja javnog prostora. Iskustva će se bilježiti fotografijama i crtežom, a na kraju sažeti filmom kako bi interpretirali trajanje pogleda u određenom prostoru i zabilježili vrijeme koje provodimo na pojedinom mjestu. Na radionicu je potrebno donijeti fotoaparat te električni kabel kojim će se fotografije prenijeti u računalo.

IMG_0899 – kopija-min

2. Granice prostora oko mene
Voditelji: Tatjana Liktar Elez, Kristina Careva, Maja Dražina, Olja Ivanović, Konstantina Kralj, Ivana Lukenda i Tomislav Soldo

Radionica za djecu Granice prostora oko mene nadovezuje se na teme obrađene u novoizašlom arhitektonskom priručniku za osnovnoškolski uzrast Prostor oko mene. Glavni cilj radionice (i priručnika) je kreativnim radom potaknuti djecu na bolje razumijevanje izgrađene okoline.

Ideja radionice je s djecom istražiti granicu između unutarnjeg i vanjskog izgrađenog prostora te promisliti i osmisliti njihove funkcije (prolazak zraka, svjetla, zvuka, vizura, osoba) i izgled (oblik, veličinu, boju, teksturu). Radni model pritom je kartonska kutija velikog formata u kojoj se izrezuju / zasijecaju otvori, a radni materijal je reciklirana ambalaža (prvenstveno na bazi kartona i plastike), boje i ljepilo. Uz percepciju vanjskog izgleda, veličina modela dozvoljava ulazak u unutrašnjost kutije te analizu karaktera prostora koji nastaje. Završni model ostao bi kao izložbeni artefakt za posjetitelje Dana D.

3. Bez pravila, voditeljice: Vanessa Šerka i Josipa Tadić

Naše mišljenje je da se djeca igraju manje na način na koji smo se mi igrali u njihovim godinama. Neprestano su ispred računala i “gadgeta” i nisu svjesna razlika između tih i nekadašnjih načina zabave, te ćemo im kroz radionicu BEZPRAVILA dati priliku da to iskuse. U prvoj fazi postojat će pravila po kojima ćemo izrađivati nacrte na računalima, a potom ih printati, dok u drugoj fazi počinje rad bez pravila, odnosno igra. Tada zajednički kombiniramo, bojimo i dovršavamo naše radove.

Rezultat radionice bi trebao dati odgovor koji je način igre djeci zanimljiviji!

SOS BALKAN POSTERS & CAUSE.WORKS

SOS Dizajn Festival (Sarajevo), HDD (dizajn.hr), VIZKULTURA i platforma Cause.works ujedinili su se u humanitarnoj pomoći za poplavljena područja – alatima dizajna i interneta! I trećeg dana festivala, u nedjelju, moći ćete kupiti plakate i majice nastale u sklopu ove inicijative, koji su djela regionalnih autora! Sva sredstva od prodaje plakata uplatit će se u fond za pomoć Crvenog križa. Dođite i podržite!

1600_1

Poplave koje su razorile Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Srbiju, ujedinile su Balkan u borbi za život i opstanak. SOS Dizajn Festival je pozvao autore da pošalju svoje radove i podrže i afirmiraju kolektivni duh Balkana, te podignu svijest o posljedicama ovih nemilih događaja.
SOS Dizajn Festival i Cause.works u suradnji s HDD-om i Vizkulturom organiziraju prodajnu izložbu svih plakata i majici koji su nastali u sklopu projekta SOS Balkan Posters i inicijative Cause.works. Otvaranje izložbe će biti 01.06.2014. na Danu D. Sva sredstva od prodaje plakata i majica uplatit će se u fond za pomoć Crvenog križa.

1599_7

Prodajna izložba plakata će se također održati i na Mikser Festivalu u Beogradu i u Sarajevu.

Zahvaljujemo se svim autorima koji su dosad poslali svoje radove, ali akcija se nastavlja te pozivamo sve one koji još uvijek nisu, a žele pomoći, da pošalju svoj rad na sosbalkanposters@gmail.com

www.sosbalkanposters.tumblr.com
www.dan-d.info
http://cause.works
facebook.com/pages/Causeworks

IZLOŽBE I RADIONICE
Trajanje izložbi – u nedjelju od 10 do 18 h

D-izložba predstavlja natječajem izabrane najbolje mlade dizajnere do 35 godina iz regije bez obzira da li aktivno djeluju na sceni ili će na nju tek kročiti. Ova izložba uključuje naručene ili samoinicirane radove, mentorirane ili samostalne projekte, te one projekte i koncepte osmišljene i realizirane upravo za nastup na festivalu. Sudjeluju: 4/4, Ana Armano Linta, Bokte, Elementi, Evolve, Freštreš, Iris Klarić, Ivan Šaban, Kirsrajer, Lea Vavra, Maja Grakalić, Maja Jandrić, Manufakturist, Matea Bronić, Mihael Miklošić, Morana Krklec, Nina Bačun i Goran Jovanović, NJI3 , Orin Ivan Vrkaš, Paolo Čerić, Preša: radionica sitotiska u Tvornici sardina, Puce, Roman Vlahović, This Town Needs Posters, Vanja Veselić i Berislav Kovačević, Vedrana Mastela, VK 2011

IMG_9008-min

D-market, novo izdanje prodajne izložbe predstavlja selektirane male i velike dizajnerske brendove, dućane, projekte i izdavače: Artisan, Bosa noga, LP design, DI dizajn, Sexy plexy, Ovo nije nakit, Pera Podrug Kraljić, Ines Vlahović, Fashion corner, điđibiđi, Kutumi dizajn, Gloopy, Margareta, PlayAndCover, Nokoncept, Borovo, ITO ITO, Centar za inkluzivne radne aktivnosti, Kriva crta, Lidija Jasnić, Dizajn turizam 2014, Mali plac
Dizajn: na rubu VOL.1 – ova pozivna izložba oslanja se na autorske prakse iza kojih stoje upravo dizajneri, ali ih je teško sagledavati kao striktno dizajnerske u pogledu njihove utilitarnosti i praktičnosti, a mahom nastaju iz refleksije samih autora prema kontekstu vlastitog djelovanja i pretpostavkama koje ono nosi. Pozvali smo neke od autora čiji nam je dosadašnji rad, barem u nekim segmentima, bio inspirativan u kontekstu teme dizajna na rubu, sa željom da na nju slobodno odgovore bilo postojećim radom, bilo novom produkcijom ili predstavljanjem nekog projekta u nastajanju. Sudjeluju: BilićMüller, Dora Đurkesac & Vesna Rohaček, Lina Kovačević, Dejan Kršić, Igor Kuduz, Niko Mihaljević, Petra Milički, Organizam, i Damir Prizmić & Ivan Klisurić. Više o izložbi: http://2014.dan-d.info/?p=1105

Izložbe fakulteta i škola – ALUO to go (Akademija likovnih umjetnosti i dizajna, Ljubljana), SD danas (Studij dizajna, Zagreb), DVK UMAS (Split), Ornament je zločin / da, ne? (Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb), ŠPUD (Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna, Zagreb), Sjeverna granica (Odjel medijskog dizajna Sveučilišta Sjever, Koprivnica), SOS Balkan Posters (ALU Sarajevo/SOS Dizajn festival)

Sponzorske instalacije:
Box ambalaža, Adria papir, Iskon plakati

IMG_8819

IMG_8848-min

Reprize: Transfer v3, Estetika nacionalizma – Dizajn za turbo-folk v2, Plakatiranje v2
Radionice traju paralelno s izložbama u sklopu EDU programa Dana D. Sve radionice održavaju se od 30.5.– 1.6. u terminu od 12:00 do 17:00 sati, osim Inside out, koja je počela u subotu:

Osam polaznika (mentori: Vlado Martek, Niko Mihaljević)
Savez superjunaka (mentori: Neva Ćapin, Mia Bogovac)
Rad na gradu (mentori: Valentina Gulin Zrnić, Karla Paliska, Barbara Majnarić)
Inside out – Rastavi sastavi (mentori: Deborah Hustić, Maša Milovac)
Mikrosuradnje (mentor: Dario Dević)
Moksito – radionica sitotiska (mentori: Marko Gamser, Nemanja Obradović, Miloš Opačić)

IMG_0939-min

Sve o Danu D 2014 i o pojedinačnim programima možete pronaći na www.dan-d.info

Vidimo se!

HDD
fotografije: Maja Lacmanović i Bojan Mrđenović

IMG_0140-min