Natječaj za izložbene programe u HDD GALERIJI u 2015.

Hrvatsko dizajnersko društvo poziva autore i autorske timove (dizajnere i one bliskih disciplina, kritičare i kustose) na predlaganje izložbi i projekata za program HDD GALERIJE u 2015. godini. Rok za predaju prijava je 4. srpnja 2014.

HDD galerija predstavlja dizajnersku produkciju visoke razine i kulturne vrijednosti, naručene, samoinicirane i “osobne” autorske radove, ali i brojne projekte koji upravo metodama dizajna reagiraju na društvene pojave i probleme. Osobito važan dio galerijskog programa bavi se poviješću dizajna u Hrvatskoj te reaktualizacijom djela domaćih dizajnera iz prošlih desetljeća, te nastoji prikazati dizajn ne samo u njegovom oblikovnom i estetskom kontinuitetu, nego i kroz društveni i kulturni kontekst u kojem se razvijao. Više o dosadašnjim izložbama pogledajte na: http://dizajn.hr/#/izlozbe/

Razmatrat će se projekti koji:

– stručno predstavljaju recentnu domaću i međunarodnu dizajnersku praksu visoke razine

– kroz autorske izložbe ili kustoske koncepcije istražuju i reaktualiziraju djela domaćih dizajnera iz proteklih razdoblja

– koristeći se metodama dizajna kritički reagiraju na društvene pojave/situacije/probleme

– afirmiraju ključne vrijednosti dizajna te njegovu poziciju u široj javnosti.

Pri selekciji, prednost će imati promišljeni, ekonomični (niskobudžetni) projekti.
Prijedlozi mogu uključivati izložbe u HDD galeriji, radionice i projekte međunarodne suradnje. Prijedloge mogu podnijeti autori i autorski timovi iz područja dizajna i srodnih disciplina, kritičari i kustosi. Svaki predlagatelj ima pravo sudjelovanja na ovom natječaju s više prijedloga.

Sadržaj natječajnog prijedloga
Prijedlozi se podnose putem prijavnice u prilogu.
Natječajni prijedlog treba sadržavati: naziv projekta, detaljan opis projekta, ciljeve projekta, detaljan troškovnik i podatke o predlagatelju (životopis). Ukoliko je potrebno prijavnici možete priložiti dodatne materijale koji daju potpuniji uvid u sam projekt. Ispunjene prijavnice šalju se na adresu hdd@dizajn.hr.
Nepotpune prijavnice nećemo uzeti u razmatranje, na raspolaganju smo vam oko svih pitanja, nejasnoća i eventualno potrebnih savjeta.
Tlocrt HDD galerije nalazi se u dokumentu u prilogu.

Selekcija radova
Pristigle prijedloge odabrat će Galerijski savjet HDD-a na temelju čega će prihvaćeni prijedlozi biti uvršteni u prijedlog programa HDD-a za financiranje u 2015. godini od strane Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

Galerijski savjet HDD-a čine: Zlatko Kapetanović, Maroje Mrduljaš, Sunčica Ostoić, Željko Serdarević, Slaven Tolj i Nevena Tudor Perković

Rokovi
Prijave se primaju do 4. srpnja 2014. godine putem e-mail adrese hdd@dizajn.hr. Rezultati poziva bit će poznati do 15. srpnja 2014.

Postavljanje pitanja
Za sve dodatne informacije možete se obratiti voditelju galerije Marku Golubu e-mailom na adresu marko.golub@dizajn.hr ili telefonski na broj 099 6303 110.


Program je podijeljen u 4 programske i tematske linije:

1) Carte blanche: cilj je istražiti i testirati nove modele predstavljanja dizajna u izložbenom okolišu, bazirane na uskoj suradnji kustosa i autora u koncipiranju projekata i njihovom kontekstualnom promišljanju u odnosu na a) galerijski b) društveni kontekst. Razlog i namjera ovog projekta su ispitati na koje načine domaći dizajneri promišljaju javno galerijsko predstavljanje vlastitog rada, sa svim specifičnostima koje donosi samo područje u kojem djeluju (vizualne komunikacije, produkt, novi mediji…), ali i njihovi svjetonazori te viđenja dizajna i njegove uloge u društvu, kulturi i ekonomiji. Načini predstavljanja dosad su bili u rasponu od pregleda ili izbora dosadašnjih radova autora ili studija, preko konceptualnog pristupa i instalacija u prostoru, do razloženih izložbenih uvida u dizajnerski “proces” i kombinacija svega navedenog. Ova programska linija isključivo se odnosi na dobitnike važnijih nagrada na Izložbama hrvatskog dizajna

2) Didaktičke izložbe: Nastoje prikazati suvremeni i povijesni dizajn ne samo u njegovom oblikovnom i estetskom kontinuitetu, nego i kroz društveni i kulturni kontekst u kojem se razvija(o) te predstaviti publici slojevite načine čitanja dizajnerskih fenomena

3) Dizajnerska baština: prvenstveno istraživački projekti koji se bave dokumentiranjem, predstavljanjem i revalorizacijom određenih bitnih radova, projekata i kontinuirane produkcije u hrvatskom dizajnu. Bave se poviješću dizajna u Hrvatskoj te reaktualizacijom djela dizajnera iz prošlih desetljeća.

4) Individualne pozicije
Predstavljanje pojedinačnih opusa ili serija radova određenih autora i autorskih grupa koje unose bitne nove vrijednosti u standarde suvremene dizajnerske produkcije, bilo kao primjer za ostatak scene, ili kao materijalizacija ideje koja bi u budućnosti mogla imati zanimljive implikacije.

5) Projekt / Proces
Predstavljanje dizajnerskih radova ili serija radova kroz studiozan i komunikativan uvid u proces i okolnosti njihovog nastanka. Također, ova programska linija se odnosi i na predlaganja projekata koji nemaju isključivo karakter statične izložbe, već se odvijaju tijekom određenog vremenskog razdoblja kroz različite aktivnosti, događanja, suradnje itd.