Natječaj MALI POMACI i poziv na sudjelovanje u programu DESIGN DISTRICT ZAGREB

Ususret prvom održavanju Design Districta Zagreb koji će svojim programom afirmirati zonu Martićeve kao kreativnu gradsku četvrt – objavljen je natječaj Mali pomaci i otvoren je poziv na sudjelovanje u programu. Pred dizajnerima, arhitektima, umjetnicima, ali i drugim autorima stoji zahtjevan, ali uzbudljiv zadatak u stvaranju novih stalnih i povremenih korisnih sadržaja u ovoj četvrti.

Poticaj sudjelovanju u natječajima svakako je doprinos lokalnom razvoju kroz inovativno promišljanje, ali i mogućnost stalne implementacije odabranih radova koji će biti izloženi za vrijeme trajanja festivala od 16. do 19. lipnja. Detaljnije se o svakom natječaju može saznati na ovom linku, gdje se ujedno odvijaju i prijave. Natječaj Mali pomaci organizira se u suradnji s Uredom grada Zagreba za strategijsko planiranje i razvoj, a namijenjen je dizajnerima, arhitektima, umjetnicima i drugim autoricama i autorima iz Hrvatske i inozemstva. Njegov je cilj doći do kvalitetnog, izvedivog i funkcionalnog dizajna objekata namijenjenih ‘zoni Martićeva’, kao i do inteligentnih koncepata s mogućnošću poboljšanja života i navika stanovnika četvrti. Fokus natječaja je na dizajnerskim scenarijima i prototipovima kao mogućim rješenjima za uočene probleme na području urbane opreme i fluidnih koncepata. Urbana oprema shvaćena je u ovom kontekstu široko i nekonvencionalno, poput one namijenjene predahu i odmoru, te one koja je  koncipirana i/ili predložena s obzirom na uočene potrebe i problemske situacije u ‘zoni Martićeva’. Pod fluidnim konceptima traže se pametne, korisne i niskobudžetne dizajnerske intervencije u javnom prostoru, site-specific radovi sa sposobnošću razvijanja međusobne interakcije građana i njihovog životnog prostora.

Rok za prijavu projekata je 20. travnja, a svi radovi koji uđu u uži izbor natječaja, bit će predstavljeni publici na uličnoj izložbi u sklopu festivala Design District Zagreb te u pripadajućem katalogu. Cjeloviti raspis natječaja „Mali pomaci“ nalazi se na internet stranici Design Districta Zagreb, gdje se ujedno na njega može i prijaviti.

 

DDZ_OpenCall_fbpost-2

 

POZIV ZA SUDJELOVANJE U PROGRAMU DESIGN DISTRICTA ZAGREB

 

Design District Zagreb poziva na prijavu dizajnerskih, arhitektonskih, likovnih i drugih koncepata i realizacija koji afirmiraju dizajn i kreativnost u kontekstu urbanog razvoja te koji su pogodni za izlaganje i predstavljanje kako u javnom prostoru četvrti, tako i u neiskorištenim zatvorenim prostorima, odnosno onim prostorima koje će Festival imati na raspolaganju za privremenu upotrebu (ulični izlog, galerija, stan, dvorište i slično).

S obzirom na otvorenost Festivala prema najširoj publici, dobrodošli su projekti koji se obraćaju različitim skupinama – od stručnjaka, turističkih posjetitelja, stanovnika četvrti itd. Poziv za sudjelovanje u programu otvoren je za sve zainteresirane dizajnere, arhitekte, likovne umjetnike i druge kreativce, neovisno o njihovoj dobi, profesionalnom statusu ili državljanstvu. Poziv je otvoren za fizičke i pravne osobe: nezavisne autore, umjetničke organizacije, udruge ili tvrtke.

Sve prijave podložne su selekciji organizacijskog tima, a bit će izabrani oni radovi koji s kritičkim gledištem stručno doprinose programu, a koji su u svojoj biti eksperimentalni i inovativni. Jednako tako su dobrodošli  mali i nepretenciozni komunikativni projekti koje je moguće konzumirati u opuštenom festivalskom kontekstu i koji će doprinijeti približavanju metodologije dizajna širokoj javnosti. Zainteresirani autori mogu se na poziv prijaviti isključivo ispunjavanjem online prijavnice, najkasnije do 10. svibnja 2016. na ovoj adresi.

 

 

Organizatori Design Districta Zagreb su Croatian Design Superstore i Dizajn centar Zagreb. Projekt se odvija u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i Gradom Zagrebom, odnosno Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada te uz podršku Hrvatskog dizajnerskog društva, Društva arhitekata Zagreba i Udruženja hrvatskih arhitekata.