Mladi balkanski dizajneri kreću na regionalnu turneju

Kulturna organizacija Mikser najavljuje veliku putujuću izložbu najboljih radova s regionalnog natječaja „Young Balkan Designers 2019“. Odabrani radovi, njih ukupno deset, gostovat će i na Međunarodnom salonu namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta na Zagrebačkom Velesajmu, u periodu od 9. do 13. listopada 2019.

Nakon premijere koju je imala u Beogradu, na desetom jubilarnom Mikser festivalu, izložba „Mladi Balkanski dizajneri 2019“ koju čini deset projekata mladih autora i autorica s područja Balkana, predstavit će se u sljedeća dva mjeseca na najrelevantnijim dizajnerskim događanjima i destinacijama u regiji: na Tjednu dizajna u Tirani od 26. rujna do 5. listopada 2019., na Međunarodnom salonu namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta na Zagrebačkom Velesajmu od 9. do 13. listopada 2019., u okviru manifestacije Mjesec oblikovanja u Ljubljani od 17. listopada do 5. studenoga 2019.,  u novom kreativnom centru Missia 23 u Sofiji od 10. do 17. studenoga 2019.,  i na Skopskom tjednu dizajna od 27. studenoga do 1. prosinca 2019.

Na Mikserov natječaj „Young Balkan Designers 2019“, inspiriran temom održivog razvoja i kružnog dizajna, prijavilo se preko stotinu autora i autorica iz jedanaest zemalja jugoistočne Europe. Stručni žiri kojim je predsjedavao Konstantnin Grčić, jedan od najpriznatijih industrijskih dizajnera današnjice, odabrao je deset radova koji kreću na turneju po Balkanu. Radovi  predstavljaju inovativne ideje o očuvanju lokalnih resursa, smanjenju otpada, ponovnoj upotrebi materijala i dijelova predmeta, podizanju svijesti o promjeni ponašanja i potrošačkih navika ljudi.

Izložbu čine projekti mladih dizajnera iz Slovenije:  „Don’t Feed Me Plastic“ Maje Repotočnik, „Connect in Design“ Sare Badovinac  i  „DIY Beehive“ Brine Fekonje, Grčke: „Biopack“ Georga Bosnasa i „Re-act Athens“ autorice Vanje Bovan, Hrvatske: „Bisazi“ Jovane Vlaisavljević i „Fooda Brand“ Petre Salarić,  i Srbije: „Nut Bench“ Milije Čpajka i Anđele Jerinić, „Seeder“ Anđele Jerinić  i „Zaokret“ Marije Kojić.

Paralelno s turnejom, uz podršku mentora projekta, započet će i suradnja odabranih mladih dizajnera s regionalnim proizvođačima namještaja u kreiranju kružnih dizajnerskih proizvoda, koji će u travnju 2020. biti predstavljeni u okviru smotre talenata „Salone Satellite“ na prestižnom Međunarodnom sajmu namještaja u Milanu. Selekcija mladih balkanskih dizajnera je na tom sajmu 2009., 2010. i 2011. godine  ostvarila zapažen međunarodni uspeh.

Putujuća izložba „Young Balkan Designers 2019“ realizira se pod okriljem regionalne inicijative Balkanska dizajnerska mreža, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije i Ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu, i u suradnji s regionalnim partnerima: Tirana Design Week, Ambienta, Numen/ForUse, Mesec Oblikovanja, Circular Change, Missia 23 i Public Room.