Izložba “MADE IN: Crafts – Design Narratives” u Muzeju za umjetnost i obrt

made in

U ponedjeljak 17. veljače u 20 sati u Muzeju za umjetnost i obrt otvara se putujuća izložba Inicijative za istraživanje, dizajn i baštinu MADE IN. Izložba pod nazivom “MADE IN: Crafts – Design Narratives”, rezultat je dvogodišnje aktivnosti šest partnerskih organizacija. U projekt su, osim MUO-a, uključeni dizajnerski kolektiv OAZA, Muzej arhitekture i dizajna iz Ljubljane, austrijska obrtna i trgovinska udruga Werkraum Bregenzerwald, kreativni hub Nova iskra i multidisciplinarna organizacija Mikser iz Beograda.

Izložba je zamišljena kao svojevrstan arhiv obrtništva i zanata temeljenog na foto dokumentaciji i ispričanim pričama o 40 obrtnika iz regije. Putem osam priča o obrtu i dizajnu, realiziranih kroz suradnju više od trideset obrtnika i četrdeset dizajnera iz cijele Europe, izložba propituje proizvodnju u suvremenom svijetu.

 

Izvor: MADE IN / Facebook

Izvor: MADE IN / Facebook

 

Nakon otvorenja u ponedjeljak, u Muzeju za umjetnost i obrt, u utorak 18. veljače, s početkom u 19 sati, započet će diskurzivni program na kojem će sudjelovati kustosi i sudionici projekta. Budući da je zamišljena kao putujuća, izložba će se u tekućoj godini postaviti u Ljubljani, Beogradu i Andelsbuchu, a u planu je njezino predstavljanje i u drugim europskim gradovima u 2021. godini.

Inicijativu za istraživanje, dizajn i baštinu MADE IN, 2014. godine osmislio je dizajnerski kolektiv OAZA u vrijeme stvaranja društveno-dizajnerskog projekta Old School Ilica. O projektu koji je predstavljen iste godine i u HDD Galeriji pročitajte ovdje. Upravo je taj projekt bio prvi koji je počeo propitivati nestajanje malih obrta iz samog centra Zagreba. Nakon izlaganja projekta u ljubljanskom Muzeju arhitekture i dizajna, stvorena je suradnja između spomenutih šest institucija sličnih geografskih, povijesnih, kulturalnih i društvenih konteksta iz Austrije, Hrvatske, Slovenije i Srbije. Uspješnost njihove suradnje dovela je do stvaranja regionalne platforme MADE IN.

 

Izvor: MADE IN / facebook

Izvor: MADE IN / facebook

Nastala platforma prepoznala je ulogu tradicionalnih obrta i manufakture u stvaranju i održavanju lokalnog i europskog identiteta. Očuvanjem zanata, omogućeno je ponovno korištenje, odnosno popravak postojećih proizvoda koje dalje utječe i na sporiju potrošnju proizvoda. Cilj ovoga projekta je očuvanje kulturnog potencijala obrta i zanata na različitim razinama: kreiranjem detaljne dokumentacije odabranog lokalnog obrtnika i proizvođača; uspostavom platformi za razmjenu znanja i razvoj projekata koji povezuju obrtnike i dizajnere; i konačno, potičući njihovu interakciju sa širokim spektrom publike.

 

Izvor: MADE IN / Facebook

Izvor: MADE IN / Facebook

 

Osim putujuće izložbe koju će biti moguće posjetiti u MUO-u od 17. veljače, MADE IN organizira i radionice za profesionalni razvoj obrtnika, kustosa i dizajnera, kao i seminare, konferencije i inovativne aktivnosti za razvoj publike.

Izložba MADE IN: Crafts – Design Narratives organizirana je u suradnji dizajnerskog kolektiva OAZA i Muzeja za umjetnost i obrt. Kustoski tim ove izložbe čine: Ivana Borovnjak, Maja Kolar (OAZA), Koraljka Vlajo (MUO), Maja Vardjan, Cvetka Požar (MAO, Slovenija), Thomas Geisler, Miriam Kathrein (Werkraum Bregenzerwald, Austrija), Relja Bobić (Nova Iskra, Srbija).

Više o projektu pročitajte ovdje.