Knjige u akciji! Blagdanski popusti na izdanja HDD-a o dizajnu i vizualnoj kulturi!

Tražite dobre knjige o dizajnu i vizualnoj kulturi za sebe i za darivanje drugima – na pravom ste mjestu u pravo vrijeme! Skoro sva izdanja Hrvatskog dizajnerskog društva su na akciji do kraja godine. Među njima su i tri nova izdanja – knjižica “Praksa teorije – Matko Meštrović i dizajn” i monografija kazališnih plakata za GDK Gavella Vanje Cuculića “Drama” i monografija o dizajnerskom opusu umjetnika Dalibora Martinisa “Dizajner pri radu”, kao i recentno objavljeni “Fragmenti dizajnerske povijesti” te ‘tipografska biblija’ Roberta Bringhursta “Elementi tipografskog stila” i mnoge, mnoge druge knjige. Akcija traje do 30. prosinca 2020, detalji o knjigama i cijenama u nastavku!

Sve navedene knjige možete kupiti direktno kod nas u Hrvatskom dizajnerskom društvu u radnom vremenu HDD galerije (12:00 – 19:00), ili ih naručiti online putem linkova koji se nalaze ispod opisa svakog od izdanja. Poštarina nije uključena u cijenu. Bacite oko na ovo što nudimo i razveselite sebe i druge!

 

2020 hdd matko A5 cover 22 9.indd

Praksa teorije / Matko Meštrović & dizajn

Knjižica Praksa teorije: Matko Meštrović & dizajn posvećena je teoretičarskom, kritičarskom i zagovaračkom djelovanju Matka Meštrovića u kontekstu dizajna u razdoblju od ranih 1960-ih do današnjih dana te je svojevrsni portret čovjeka koji je svojim radom snažno utjecao na naše današnje poimanje dizajna i njegove uloge, kao i na razumijevanje njegove, ali i naše, relacije s tehnološkim, medijskim, kulturnim, društvenim i ekonomskim okruženjem u kojem živimo. Predstavljena je panorama Meštrovićeva rada koja uključuje analizu njegovih tekstova u rasponu od interdisciplinarne kritičke teorije, kritike umjetnosti, teorije dizajna i kritičko-teorijskog promišljanja tehnologije i medija, uključujući djelovanje u Gorgoni, Novim tendencijama, Centru za industrijsko oblikovanje itd. Meki uvez, 64 stranice.

Redovna cijena: 70 kn, snižena: 50 kn.
email narudžba (HDD)

 

104 vanja cuculic drama

Vanja Cuculić – Drama

Knjiga Vanja Cuculić – Drama monografsko je izdanje koje daje potpuni pregled 15 godina rada Vanje Cuculića za Gradsko dramsko kazalište Gavella u Zagrebu, koji je rezultirao jednim od najkonzistentnijih i najsnažnijih plakatnih opusa kod nas uopće. Na 132 stranice u boji prikazana je većina plakata dizajniranih za GDK Gavella od 2005. do 2019. godine, uz ekstenzivan uvodni tekst Marka Goluba na hrvatskom i engleskom jeziku.

Redovna cijena: 75 kn (novo izdanje, nema sniženja)
email narudžba (HDD)

 

103 dalibor martinis dizajner pri radu

Dalibor Martinis – dizajner pri radu / designer at work

Ovo monografsko izdanje na 130 stranica na hrvatskom i engleskom jeziku daje pregled djelovanja Dalibora Martinisa, jednog od najistaknutijih hrvatskih medijskih umjetnika, kao grafičkog dizajnera. Obuhvaćajući vremensko razdoblje od početka 1970ih do 1990, u kojem Martinis kontinuirano djeluje (i) kao dizajner, knjiga nas prije svega upoznaje s impresivnim plakatnim opusom ovog autora, prije svega za kontekste filmske industrije i likovne umjetnosti, ali i s dizajnom za televiziju, oblikovanjem časopisa i publikacija te zaštitnih znakova. Autori publikacije su Marko Golub i Dejan Kršić. Hrvatski i engleski, 132 stranice.

Redovna cijena: 99 kn, snižena: 75 kn
email narudžba (HDD)

 

bringhurst

Robert Bringhurst: Elementi tipografskog stila

Hrvatski prijevod jedne od najvažnijih, a svakako najutjecajnijih, suvremenih knjiga iz područja tipografije, kanadskog tipografa, pjesnika i prevoditelja Roberta Bringhursta Elements of Typographic Style. Knjiga je originalno objavljena 1992. i do danas je tiskana u nizu izdanja i nekoliko osuvremenjenih verzija. Ovo izdanje priređeno je prema originalnoj verziji 3.2 na engleskom jeziku. Broj stranica 420, meki uvez.

Redovna cijena: 180 kn, snižena: 144 kn.
email narudžba (HDD)

 

98 fragmenti


Fragmenti dizajnerske povijesti – Dokumenti Vol 1

Prošle godine objavljen je prvi volumen knjige Fragmenti dizajnerske povijesti, zamišljene da predstavi svu dokumentaciju prikupljenu pri organizaciji izložbi i provođenju istraživanja o dizajnerskom nasljeđu u razdoblju od 2009. do 2018. godine. Osim što joj je cilj zabilježiti prvo desetljeće aktivnosti HDD galerije, barem u jednome segmentu njezina djelovanja, Fragmenti nastoje što cjelovitije prikazati sve značajke hrvatskog dizajna putem pojedinih izložbenih projekata. Ovih gotovo 400 stranica, rezultat su rada i istraživanja niza autora i suradnika koji su osmislili i  realizirali ukupno 36 izložbi u galerijskom prostoru HDD-a. U knjigu su uključeni tekstovi sljedećih autora: Marko GolubDejan KršićMaroje MrduljašKoraljka VlajoAlira Hrabar OremovićLana Cavar & Narcisa VukojevićGoran Martin ŠtimacŽeljko LuketićIvana BorovnjakVanja Brdar MustapićDarko FritzAna Marija HabjanGoran IvanovićAntonio KaračaBojan KrištofićZrinka KuićIgor LahIvana ManceIvica MitrovićAna RadovanovićSven SorićLea Vene. Pritom, budući da svi autori izložbi i istraživanja nisu nužno bili i u funkciji tekstopisaca, ključno je istaknuti i autorice i autore kao što su Maša PoljanecMaja KolarOleg ŠuranSlavko Henigsman te niz drugih bez čijeg bi dragocjenog doprinosa mnoge od priča u ovoj knjizi ostale neispričane. Knjigu je grafički oblikovao dizajner Dejan Kršić, inače i sam istraživač dizajnerskog nasljeđa, autor ili suautor nekoliko važnih izložbi dokumentiranih ovim izdanjem te, uz urednika, u njemu najzastupljeniji tekstopisac.

Redovna cijena: 180 kn, snižena: 150 kn.
email narudžba (HDD)

 

97 pregled 1718

Pregled hrvatskog dizajna 1718

U posebnoj ponudi je i Pregled hrvatskog dizajna 1718, reprezentativno izdanje koje služi kao i temeljni dokument o tekućoj domaćoj dizajnerskoj produkciji. Osim kataloškog dijela s fotografijama, kratkih tekstova s fotografijama, intervjua s članovima žirija, knjiga sadrži i priloge koje rasvjetljuju stanje hrvatskog dizajna danas. Osim toga, u posljednjem dijelu knjige nalazi se i pregled aktivnosti Hrvatskog dizajnerskog društva u 2017. i 2018. godini. Urednik publikacije je Marko Golub. Pregled hrvatskog dizajna 1718 je prvo izdanje u svijetu tiskano na papiru Gmund Bauhaus Dessau i najopsežnija publikacija do sad u ovoj seriji.

Redovna cijena: 250 kn, snižena: 200 kn.
email narudžba (HDD)

 

101 studio sonda o moci kreativnosti

Studio Sonda – O moći kreativnosti

Osim opsežnih Fragmenata, u 2019. godini Hrvatsko dizajnersko društvo objavilo je još nekoliko izdanja koja su usmjerena na djelovanje pojedinačnih autora, odnosno dizajnerskih studija. Recentno je objavljena monografija dizajnerskog studija SondaO moći kreativnosti, koja nudi kritički pregled djelovanja ovog autorskog kolektiva u razdoblju od 2004. do 2019. godine. Time je pokriveno razdoblje od pokretanja i uređivanja časopisa/informatora Sonda, preko višegodišnjih Sondinih suradnji sa Sajmom rabljenih knjiga BOOKtiga, kao i s Festivalom ljubavi i erotike CasanovaPulskim filmskim festivalom i slovenskom tvornicom sportske opreme Elan. Monografijom je zaokruženo cjelokupno Sondino djelovanje od samih njihovih početaka do danas, pa se u knjizi mogu pronaći fantastična rješenja ovih autora za ambalaže i vizualne identitete različitih proizvoda, ali i zanimljiva oblikovanja brojnih knjiga i publikacija, sve do pokretanja Kreativnog centra u Vižinadi.

Redovna cijena: 144 kn, snižena: 110 kn.
email narudžba (HDD)

 

99 logo protiv kaosa

 

Logo protiv kaosa – Identitetski dizajn Borisa Ljubičića

Još jedna prošlogodišnja monografija posvećena je dizajnerskom radu Borisa Ljubičića u  području vizualnih identiteta, znakova i logotipa tvrtki, institucija, organizacija, brendova i proizvoda. Logo protiv kaosa sadrži i analizu dvadesetak najvažnijih primjera iz Ljubičićeva opusa, kao i tekst o projektu vizualnog identiteta Republike Hrvatske i ekstenzivan intervju s dizajnerom. Kataloški su prikazani oko 250 znakova i logotipa nastalih od kraja 60-ih godina do danas. Knjiga je nastala slijedom prošlogodišnje izložbe pod nazivom Jednina množine: Simbol, znak, logo, brend koja je održana najprije u HDD galeriji, a potom u Puli, Splitu, Varaždinu i Berlinu, na kojoj je po prvi puta javnosti u cijelosti predstavljen ovaj segment Ljubičićevog stvaralaštva.

Redovna cijena: 120 kn, snižena: 100 kn.
email narudžba (HDD)

 

100 ivan marusic klif


Ivan Marušić Klif, Klizanje u nepoznato / Sliding Into the Unkown

Katalog izložbe Ivana Marušića KlifaKlizanje u nepoznato / Sliding Into the Unknown također je objavljen ranije ove godine, a nastao je u sklopu Praškog kvadrijenala scenografije i scenskog prostora 2019. godine. Katalog sadrži tekstove kustosa izložbe Marka Goluba i Maše Milovac te suradnika Igora Ružića i Janke Vukmir. Za ovu je izložbu Ivan Marušić Klif nagrađen je nagradom Excellence in Performance Design u Pragu, a izložba se ponovno održala u Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu i u zagrebačkoj Laubi.

Redovna cijena: 80 kn, snižena: 50 kn.
email narudžba (HDD)

 

sanja ivekovic knjiga

Sanja Iveković – dvostruki život: grafički dizajn i suvremena umjetnička praksa

 

Kniga Sanja Iveković – dvostruki život: grafički dizajn i suvremena umjetnička praksa obuhvaća cjelokupno djelovanje autorice na području dizajna. Iako je primarno poznata po svojoj konceptualnoj umjetnosti, videoumjetnosti i performansu, ne treba zanemariti njezin dizajnerski rad, kao i dizajnerski aspekte brojnih njezinih umjetničkih projekata koji se često  zaboravljaju i do sada uglavnom nisu ni obrađeni. Ovdje su predstavljeni naručeni dizajnerski radovi, ali i  umjetnički projekti Sanje Iveković koji ne samo imaju nezanemarivu grafičku dizajnersku komponentu, nego je za njihovo razumijevanje bitno razgovarati upravo o dizajnu. Autori tekstova su Marko Golub i Dejan Kršić.

RASPRODANO! Cijena: 99 kn.
email narudžba (HDD)

 

gamulin small

Dizajnom, izvan dizajna – Dizajnerske taktike Damira Gamulina

Knjiga Dizajnom izvan dizajna – Dizajnerske taktike Damira Gamulina nastajala je paralelno s izložbom održanom u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva 2017. godine. Na svojih 116 stranica knjiga predstavlja osamnaest odabranih dizajnerskih projekata Damira Gamulina, kako onih nastalih u suradnji, tako i samostalnih. Knjiga tako obuhvaća projekte prostorne tematike, poput oblikovanja, signalizacije i prostorne grafike hotela Amarin u Rovinju te hostela Goli+-Bosi u Splitu i Forum u Zadru (sa Studiom UP); vizualnog identiteta i prostorne grafike kluba Minus3 (s Anom Grgić i Samuelom Martinom); postava, vizualnog identiteta i signalizacije Memorijalne zbirke Lipa pamti (s Antunom Sevšekom); vizualnih identiteta, plakata i drugih materijala za manifestacije kao što su 29. salon mladih – Salon revolucije, 44. zagrebački salon arhitekture, Critical Upgrade, ZagrebDox i Animafest; vizualnog identiteta i web sjedišta Galerije Miroslav Kraljević; web sjedišta arhitektonskog studija Studio UP; oblikovanja knjiga Place with Limited Premeditation Davida Maljkovića, V_NV 2016 / 1620 umjetničkog tandema Tarwuk, In Time Nicole Hewitt, Modern Times Jacquesa Rancièrea i The Berlage Affair Vedrana Mimice te plakat za predstavu Dan ubojstava u priči o Hamletu prema tekstu Bernard-Marie Koltèsa u režiji Ivice Buljana.

Redovna cijena: 70 kn, snižena: 60 kn.
email narudžba (HDD)

 

davor grunwald

Davor Grünwald – Industrijski dizajn

Knjiga Davor Grünwald – Industrijski dizajn nastala je prilikom pripreme izložbe  Davor Grünwald: Retrorama industrijskog dizajna 1968. – 2008., održane u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva 2017. godine, koja se prošle godine u nešto proširenom izdanju u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Knjiga predstavlja pregled dizajnerskog djelovanja Davora Grünwalda,  od njegovih dizajnerskih početaka krajem 1960-ih do sredine 1970-ih u Hrvatskoj, te od tada do danas u Kanadi. Uključeni su svi važniji Grünwaldovi projekti ostvareni u više od 40 godina njegove karijere, kao i osvrt na kontekst u kojem je djelovao. Na ukupno 100 stranica teksta ilustriranog brojnim fotografijama, knjiga donosi veliki uvodni tekst Marka Goluba i Koraljke Vlajo, kao i ekstenzivan intervju istih autora sa samim dizajnerom koji daje uvid u sve aspekte njegovog autorskog djelovanja od školovanja sredinom 60-ih, sve do danas.

Redovna cijena: 100 kn, snižena: 70 kn.
email narudžba (HDD)

 

 

za naslovnu knjige

 

U nastavku pogledajte cijene ostalih sniženih izdanja:

Pregled hrvatskog dizajna 1516 – 150 kn (redovna cijena 250 kn)
Pregled hrvatskog dizajna 1314 – 95 kn (redovna cijena 190 kn)
Plan D 2017: Tehnooptimizam / Tehnopesimizam – 15 kn (redovna cijena 30 kn)
Art Is Not a Mirror, It Is a Hammer – 60 kn (redovna cijena 75 kn)
Utopijski kolektiv – 40 kn (redovna cijena 80 kn)
Nurturing Design in the Balkans – 50 kn (redovna cijena 100 kn)
Spekulativnost / Speculative – 50 kn (redovna cijena 100 kn)
Željko Borčić – Dizajn, umjetnost, fotografija – 80 kn (redovna cijena 100 kn)
Neopipljivo / Intangible – 35 kn (redovna cijena 70 kn)
Priručnik programa obuke Dizajn u praksi 1.0 – 15 kn (redovna cijena 30 kn)
Dan D 2014: Dizajn na rubu – 15 kn (redovna cijena 30 kn)
Dan D 2015: Arhiv dizajna – 15 kn (redovna cijena 30 kn
Dan D 2016: Otvoreni dizajn – 15 kn (redovna cijena 30 kn)

Sve je naslove moguće naručiti on line putem e-maila Hrvatskog dizajnerskog društva.

Napomena: kupljene publikacije se mogu preuzeti u HDD-u, Boškovićeva 18, Zagreb, ili ih možemo dostaviti putem HP-a (u gore navedene cijene nije uključen iznos poštarine)