Izložba “Politika” Milana Trenca u Muzeju za umjetnost i obrt

Untitled-1

U četvrtak 28. siječnja 2016. u 19 sati u Muzeju za umjetnost i obrt otvara se izložba Milana Trenca pod nazivom “Politika”. Riječ je o prvom ozbiljnijem izložbenom predstavljanju Trencovog rada z Zagrebu nakon velike retrospektive koja mu je prije deset godina priredila Galerija Klovićevi dvori. Izložba ostaje otvorena do 28. veljače 2016.

Izložba Politika međunarodno renomiranog stripaša, ilustratora, scenarista i redatelja Milana Trenca, autora slikovnice Noć u muzeju po kojoj je snimljen istoimeni filmski serijal, predstavlja u novom svjetlu. Koncipirana je kao multimedijalni događaj koji će predstaviti recentne autorove ilustracije iz tjednika Globus, subotnjeg priloga Večernjeg lista Obzor i The New York Timesa, kao i izbor animiranih filmova, tv emisija i kazališnih režija.
Izložba daje uvid u autorovo stvaralaštvo nakon povratka u Hrvatsku iz New Yorka, gdje je pored uspjeha i ekranizacije ilustrirane knjige za djecu The Night at the Museum, ugled stekao prvenstveno kao ilustrator The New York Timesa, Fortune Magazina, Timea i drugih američkih tiskovina.

Milan Trenc, Poljud_Obzor

Okosnicu izložbe čine političke ilustracije objavljene u domaćem tisku kroz proteklih pet godina, koje u tehnici izvedbe variraju od crteža do digitalnih foto-montaža u cijeloj paleti različitih prijelaznih oblika što je karakteristično za Trencov fluidan odnos prema medijima. U drugom dijelu izložbe bit će predstavljeni nagrađivani animirani filmovi Slonić ide u vrtić (2008.) i Samoća (2010.), zatim igrano-animirana televizijska serija Šareni vremeplov (HRT, 2013.) i kazališna predstava Emil i detektivi (ZKM, 2015.). Postav izložbe naglašava poveznice u načinu razmišljanja koje ujedinjuju raznorodne medijske horizonte problematizirajući pitanje međuodnosa medija, tehnike, manire, kompozicije, proporcije, palete i svjetonazora kao ultimativne poveznice jednog autorskog izraza. Odabir naslova izložbe je višeznačan – temeljno proizlazi iz društveno-političkog konteksta novinskog medija, ali se u širem smislu odnosi i na metodu – izbora, mišljenja i djelovanja – neizbježnu u autorskom činu prikazivanja.

 

Milan Trenc, Unija_Globus

 

Milan Trenc (1962.) bavi se animacijom, stripom, ilustracijom, filmskom i televizijskom režijom te pisanjem scenarija i knjiga. Maturirao je na Odjelu grafike Škole primijenjenih umjetnosti, a diplomirao filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u klasi prof. Kreše Golika.
Početkom osamdesetih, uz studij režije, počinje objavljivati stripove u Poletu i Studentskom listu i surađivati u Zagreb filmu, najprije kao fazer, a zatim i animator. Godine 1982. objavljuje tjedni strip u magazinu Danas. Sljedeće godine kreira strip Košćak (Večernji list, 1983.) u tehnici grubo špricanog kista, a zatim slijede stripovi 25 godina Zida, Morrocco i Milan Blenton. Od 1985. godine pa do njegova gašenja bio je glavni ilustrator magazina Start. Njegov animirani film Veliki Provod iz 1990. godine, prikazan na Londonskom filmskom festivalu u izboru kritike, i danas se smatra jednim od klasičnih djela Zagrebačke škole.
Od 1991. do 2004. godine boravi u New Yorku gdje objavljuje stripove u magazinu Heavy Metal, a ilustracije mu se pojavljuju u The New York Timesu, Timeu, The Wall Street Journalu, New Yorkeru, Fortune Magazinu, Washington Postu, Business Weeku i ostalim važnijim američkim listovima. Za svoje ilustracije u The New York Timesu dobio je nagrade magazina Print (1993.) i Society of Publication Designers (2003). Godine 1993. piše i ilustrira knjigu za djecu The Night at the Museum (Noć u muzeju) po kojoj je snimljen istoimeni holivudski film u produkciji 20th Century Fox (2006.). Godine 2000. završava dugometražni film Zen Priče (Zen Stories) koji je prikazan na Motovunskome filmskom festivalu 2001. godine.

 

Milan Trenc, Zamka_NEWtimes

 

Po povratku u Zagreb, 2005. godine predaje filmsku režiju na Odjelu animacije i novih medija na zagrebačkoj ALU. Iste godine ponovno se predstavlja zagrebačkoj publici retrospektivnom izložbom u Galeriji Klovićevi Dvori, organiziranom na inicijativu kustosice Marine Viculin, u stručnoj koncepciji Darka Glavana.
Posvećuje se radu na animiranim filmovima Slonić ide u vrtić, 2008., koji je nagrađen (Prva nagrada, ASIFA Hrvatska, 2008.) i Samoća, 2010. Autor je igrano-animirane televizijske serije za djecu Šareni vremeplov (HRT, 2013./14.) U isto vrijeme u New Yorku objavljuje Another Night at the Museum (Henry Holt and Co. 2013), nastavak uspješnice iz 2003. godine. U razdoblju od 2010. do 2013. godine objavljuje ilustracije u tjedniku Globus, a od 2014. kreira ilustrirane naslovnice za subotnji prilog Večernjeg lista, Obzor. Godine 2015. režira u ZKM-u adaptaciju romana E. Kästnera Emil i detektivi. Trenutno priprema igrani film po predlošku Ribanje i ribarsko prigovaranje Petra Hektorovića.

 

Milan Trenc, Poplave_Obzor