Izložba plakata učenika pulskog ŠPUD-a u novootvorenoj galeriji CTRL+Z u Splitu

U novootvorenoj Galeriji CTRL-Z u Zagrebačkoj 3 u Splitu od 17. do 27. siječnja postavljena je izložba plakata učenika Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna (ŠPUD) iz Pule. Plakati su realizirani povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Radovi su nastali pod mentorstvom Andija Pekice, autorica postava je Jelena Zanchi, a autor vizualnog identiteta izložbe je Oleg Šuran. CTRL-Z je novootvoreni izložbeni prostor u centru grada u prostorima Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu. Izložba se može pogledati do 4. veljače radnim danom od 9 do 19 sati.

Iz teksta Andija Pekice:
Na inicijativu Odjela prevencije P.U. istarske i Sigurne kuće Istra, a povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u produkciji učenika grafičkog odjela 3. i 4. razreda Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna – Pula, ostvarena je serija plakata kao podrška ovoj inicijativi. Učenički radovi zamišljeni su kao komunikacijska (vizualna komunikacija) podrška široj kampanji. Temi se pristupilo iz užeg, iskustvenog konteksta, i djelomično istraživačkim metodama.
Konceptualno, vizualni reprezenti povezani su trima osnovnim elementima. Prvi je slogan – Nasilje je nasilje, je nasilje, je nasilje, što je referenca na čuvenu rečenicu Gertrude Stein – Ruža je ruža, je ruža, je ruža…

 

DVK_prev

 

Drugi je motiv Žene u povijesti umjetnosti; žene kojoj se divimo, žene muze, žene koja se putem
inspiracije i metiera izdiže iz mimesisu ponuđenog predloška i postaje gotovo metafizičko mjesto
obožavanja. Treći je element intervencija na liku žene, promišljena i simbolički usmjerena intervencija koja ide u smjeru destrukcije, negacije, oštećivanja; nasilja nad motivom/materijom tj, slikovnom predodžbom tijela/duše u liku žene. Formalno, radi se o unikatnim djelima koja u izvedbenom djelu (naknadna intervencija na otisnutom plakatu) možemo (uvjetno) povezati sa tradicijom kolaža, dekolaža, asamblagea, Spacionizma (Movimento spaziale), street arta, itd.

 

IMG_1634

 

Plakati su 25. studenoga na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama pokazani na pojedinim izlozima trgovina u gradu Puli.
Za tu prigodu, uz navedene plakate, izložene su i njihove verzije bez slogana i intervencije, samo sa
tekstom koji označava prigodu. Ti parelelni plakati prezentirali su simbolički ekvivalent željenoj
stvarnosti. Onoj u kojoj neprozirna materija zidova nije i ne bi smjela biti alibi za destruktivnu aktivaciju Freudovskog Ida.