Izložba plakata MIRKA ILIĆA u predvorju NSK

U predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u utorak 25. travnja 2017. godine s početkom u 12 sati bit će otvorena izložba plakata Mirka Ilića kojom će biti predstavljena Ilićeva ostvarenja iz donacije Krešimira Penavića Grafičkoj zbirci NSK. U sklopu donacije, ostvarene krajem 2015. godine je 37 plakata, čime se broj radova ovoga svjetski poznatog autora u Zbirci popeo na ukupno 55 plakata.

Ova iznimno vrijedna donacija darovana je Knjižnici od strane zaklade gospodina Penavića Aliis Inserviendo Consumor Foundation (AIC Foundation), čije je djelovanje od njezina utemeljenja u New Yorku 2008. godine posvećeno uzajamnomu promicanju hrvatske i američke kulture.

Mirko Ilić (1956.), ilustrator, grafički dizajner, crtač i stripovni autor, tijekom je zadnja četiri desetljeća svojega izrazito raznovrsnoga i bogatoga djelovanja prepoznat od svih značajnih umjetničkih i kulturnih ustanova u svijetu. Svoju je karijeru započeo u Zagrebu te u okvirima nekadašnje Jugoslavije vrlo brzo stekao kultni status kao utemeljitelj Novoga kvadrata, ilustrator i stripovni crtač u omladinskome listu Polet te časopisima Danas i Start. Svoj talent naknadno je potvrdio u Španjolskoj, Francuskoj i Italiji, a 1986. godine odlazi u SAD, gdje njegove upečatljive ilustracije uskoro počinju objavljivati najutjecajnije američke novine, kao što su Time, The New York Times, The New York Times Book Review, The Wall Street Journal, The Washington Post i dr.

Darovani plakati, nastali u razdoblju od 1987. godine do danas, obuhvaćaju najrazličitije tematike i izrađeni su za širok raspon hrvatskih i američkih naručitelja (Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Slobodna Dalmacija, Američki institut za grafiku i grafički dizajn (The American Institute of Graphic Arts, AIGA), medijska kuća MTV Networks, američko stručno novinarsko udruženje Hollywood Foreign Press Association). Uključeni su i plakati posvećeni promicanju hrvatske kulture u Sjedinjenim Američkim Državama, kao npr. onaj nastao u povodu američkoga gostovanja nacionalnoga folklornog ansambla Lado, nastupa vrhunskih hrvatskih glazbenika Boška Petrovića i Matije Dedića itd.

Izložbu će predstaviti donator Krešimir Penavić, autorica izložbe Charlotte Frank te voditeljica Grafičke zbirke NSK Tamara Ilić Olujić.

Izložba će za posjetitelje biti otvorena do 8. svibnja 2017. godine.