IZLOŽBA MILTONA GLASERA ‘DRAWING IS THINKING’ U ZAGREBU!

U Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi, u utorak 27. siječnja u 19 sati, otvara se izložba radova jednog od najvećih svjetskih živućih dizajnera i ilustratora Miltona Glasera. Izložbu možete pogledati do 6. veljače.

Izložbu organiziraju svjetski poznati ilustrator i dizajner Mirko Ilić, bivši učenik ŠPUD-a, a danas profesor na SVA, u suradnji s Udrugom bivših učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (UBU), Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb (ŠPUD) , umjetničkom platformom Organizam te SOS Dizajn Festivalom iz Sarajeva.

Izložba pod nazivom Crtanje je promišljanje predstavlja 180 radova iz njegove pedesetogodišnje karijere, a koji su prethodno objavljeni u Glaserovoj zadnjoj monografiji, Drawing is Thinking (2008.).

U knjizi, kao i na izložbi, Glaser osobno odabire radove te ih pažljivo uređuje kao niz crteža s različitim motivima. Direktna veza između crteža nije uvijek na prvu uočljiva, no pažljivom promatraču neće promaknuti. Upravo ta činjenica ilustrira Glaserovu posvećenost uvjerenju da crtanje nije samo način prezentiranja, već i razumijevanja te doživljavanja svijeta.

“Opaziti znači prepoznati nešto. Ali prepoznavanje ne znači uvijek i opažanje. Monografijom ‘Crtanje je promišljanje’, Milton Glaser nas poziva na razmišljanje o toj razlici.” /…/ Čitajući monografiju postajemo svjesni veza među crtežima koji prate jedni druge u Glaserovom pažljivo odabranom nizu, nekih više transparentnijih od drugih. Baš poput akorda, vođeni su zakonom harmonije; logično razumijevanje bez nametnutog mišljenja. Upravo ta logika je oznaka vrhunskog rada u bilo kojem žanru jer definirajući ljepotu na bilo koji način , zbunjenost i slučajnost su u kombinaciji s njom u potpunosti isključeni.” /…/ Otvorite knjigu na bilo kojoj strani i umjesto traženja načina tumačenja onoga što promatrate, samo izoštrite vlastiti pogled.’
ulomak iz uvodnog teksta Judith Thurman,“Milton Glaser: Drawing is Thinking”, Overlook Press, 2008.

U popratnom dijelu programa bit će organizirana vodstva kroz izložbu, posebice za učenike ŠPUD-a i studente, dok će zatvaranje izložbe upriličiti projekcija dokumentarnog filma o životu i djelu autora –To Inform and Delight (2008.) redateljice Wendy Keys. Poseban dio programa izložbe odvijat će se na Noć muzeja, u petak 30.1.

Izložba ‘Crtanje je promišljanje/Drawing is thinking’ koja je dosad na ovim prostorima bila postavljena u Ljubljani, Beogradu, Cetinju i Sarajevu, bit će postavljena u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi, u sklopu Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Trg maršala Tita 11, od 27. siječnja do 6. veljače 2015.

Izložbu će otvoriti Iva Babaja, predsjednica ICO-D-a (Svjetsko krovno udruženje za dizajn).

Posveta koju je Milton Glaser uputio organizatorima izložbe u Hrvatskoj: Zahvaljujem Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna (ŠPUD) i Udruzi bivših učenika Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna (UBU) iz Zagreba za predstavljanje mog rada. Uvijek sam vjerovao da je crtanje najdirektniji način učenja gledanja, tj. promatranja, a možda je upravo sam proces tog učenja ujedno i najvažniji uspjeh koji kao ljudski rod možemo ostvariti.

Milton Glaser, rođen 1929. godine, pohađao je njujoršku srednju školu za glazbu i umjetnost, te Cooper Union umjetničku školu, a zatim zahvaljujući Fulbright stipendiji Akademiju likovnih umjetnosti u Bologni. Glaser je jedan od osnivača revolucionarnog Pushpin studija otvorenog 1954. godine, pokretač New York Times magazina u suradnji sa Clay Felkerom1968., utemeljitelj Milton Glaser Inc. 1974. te zajedno s Walter Bernardom osnivač WBMG-a. Kao izuzetno plodan kreator postera i printova, izlagao je umjetnička djela širom svijeta. Neke od samostalnih izložbi imao je u Centre Pompidou u Parizu i Muzeju modernih umjetnosti u New Yorku. Njegova djela dio su stalnih postava brojnih muzeja. Radovi ovog renomiranog dizajnera variraju od legendarnog logotipa I <3 NY do kompletnih grafika i dekorativnih programa za restorane nekadašnjeg World Trade Center u New Yorku. Nagradu za životno djelo primio je 2004. godine od Smithsonian Cooper – Hewitt National Design Museum, za izuzetno značajan i dugotrajan doprinos dizajnu. National Medal of Arts predsjednika Baracka Obame dodijeljena mu je 2009. godine.

‘Ovo nije prvo predstavljanje jednog od najznačajnijih svjetskih živućih grafičkih dizajnera u Hrvatskoj. Naime, prošle smo godine imali priliku vidjeti Glaserove plakate kao dio izložbe Underground Images – ‘Slike iz Podzemne: plakati Škole vizualnih umjetnosti iz podzemne željeznice, od 1947. do danas’ u organizaciji UBU-a i HDD-a, ‘ – istaknuli su voditelji projekta.

A kontinuirana suradnja sa svjetski poznatim dizajnerom i bivšim učenikom zagrebačkog ŠPUD-a, Mirkom Ilićem, profesorom na SVA, Udrugom bivših učenika ŠPUD-a Zagreb – UBU i Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb rezultirala je prošlog ljeta još jednom, novom umjetničko – edukativnom suradnjom između prestižne njujorške Škole vizualnih umjetnosti i zagrebačkog ŠPUD-a. Dvoje učenika zagrebačkog ŠPUD-a – Hana Reberski i Ivan Stanišić, imalo je priliku prošle godine sudjelovati u ljetnom programu njujorške Škole vizualnih umjetnosti. Mladi hrvatski umjetnici su u društvu Mirka Ilića razgledali grad, te posjetili studio ‘Art is Work’ (Umjetnost je rad) glasovitog njujorškog grafičkog dizajnera Miltona Glasera i upoznali se s njegovim radom.

Ivanka Bičak

Više informacija potražite na:
www.ubu.hr
https://hr-hr.facebook.com/UBU.Spud.Zg
https://hr-hr.facebook.com/Organizam.IA
www.glaser.com
http://www.miltonglaser.com/

MG-plakat

 

Organizator: UBU – Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb, Mirko Ilić Corp.
Partneri: Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, Organizam
Suradnici: SOS dizajn festival
Produkcija: UBU, Organizam, ŠPUD
Voditelji projekta: Bernarda Cesar, Marija Juza, Filip Pintarić
Asistenti voditelja projekta: Mia Petranović i Vinka Mortigjija Anušić
Marketing i PR: Ivanka Bičak.