Izložba JUGOTON – ISTOČNO OD RAJA / 1947 – 1991 gostuje u Beogradu

Hit izložba Jugoton – Istočno od raja, koja je prošle godine uspješno bila pokazana u Tehničkom muzeju u Zagrebu, od 22. prosinca 2015. otvorena je i beogradskom Muzeju nauke i tehnike, gdje će ostati sve do ožujka iduće godine. Riječ je o suradnju dviju srodnih muzejskih institucija i inicijatora projekta – udruge Kultura umjetnosti iza koje stoje dizajnerski tandem Sanja Bachrach i Mario Krištofić, a izložba je ovom prilikom proširena novim sadržajima, kao i novim izdanjima.

 

Naslovnica ZG izdanja

Naslovnica zagrebačkog izdanja kataloga izložbe, 2014.

Jugoton, prva i najveća diskografska kuća nekadašnje Jugoslavije, primjer je socijalističkog diva popularne kulture izraslog na temeljima industrijalizacije i modernizacije  u razdoblju od 1947. do 1991. godine. U svojim najboljim danima imao je milijunske tiraže, ugovore s mnogobrojnim domaćim autorima i izvođačima, ali i mnogo licencnih izdanja, ljude s relevantnim autorskim karijerama prije i za vrijeme rada u Jugotonu. Tvornica iz zagrebačke četvrti Dubrava nastala je prema idejnim nacrtima arhitekta Igora Skopina (također autora kompleksa susjednog Jadran filma). Dvije velike tvornice zabave dijelile su tonski studio Jadran filma, tada najsuvremeniji europski tonski studio, čineći važnu funkcionalnu cjelinu. Jugoton je bio organiziran da može zadovoljiti sve potrebe proizvodnje, ali i visoke humane standarde radnog okruženja. U harmonično izgrađenim objektima nalazilo se sve, od proizvodnje, ureda i slušaonica do restorana, ambulante, sportskih terena i parka.

 

Iz postava zagrebačke verzije izložbe, Tehnički muzej, Zagreb, 2014.

Iz postava zagrebačke verzije izložbe, Tehnički muzej, Zagreb, 2014.

Na izložbi će biti predstavljeno više od 150 omota ploča iz privatne zbirke umjetničke organizacije Kultura umjetnosti, 23 stroja iz nekadašnjeg Jugotona te prateći uređaji koji bili dio procesa proizvodnje gramofonskih ploča i audiokaseta, a koji se nalaze u Tehničkom muzeju u Zagrebu (donacija Jugotona i Croatia Recordsa), knjige, plakati, plakete, fotografije (Kultura umjetnosti), videomaterijal iz privatnih kolekcija i dokumentacije Tehničkog muzeja iz Zagreba, koji pokazuju doprinos Jugotona domaćoj antropologiji likovne i medijske kulture i medija u doba socijalizma.

Umjetnička organizacija Kultura umjetnosti je za izložbu u Beogradu osigurala dodatni fotomaterijal koji se premijerno izlaže. Diskografska kuća Croatia Records i CMC TV omogućili su i prikazivanje video snimaka, spotova i puštanje glazbe Jugotonovih izdanja.
Dokumentarni prilog o izložbi Jugoton – Istočno od raja /1947-1991/ snimljen u Tehničkom muzeju u Zagrebu prikazuje se u okviru postava izložbe u Muzeju nauke i tehnike (emisija Trikultura, urednica Ivana Antunović Jović).

 

Stalni postav Muzeja nauke i tehnike, Beograd

Stalni postav Muzeja nauke i tehnike, Beograd

Autori izložbe i kataloga izložbe Sanja Bachrach-Krištofić i Mario Krištofić od početka osamdesetih godina dvadesetog stoljeća djeluju u zajedničkom studiju Bachrach & Krištofić baveći se komercijalnom i umjetničkom produkcijom iz područja fotografije i grafičkog dizajna. Do sada su održali trideset i pet samostalnih izložbi i sudjelovali na sedamdeset grupnih. Od 2011. djeluju kroz vlastitu umetničku organizaciju Kultura umjetnosti koja se bavi očuvanjem naslijeđa popularne kulture (dizajna, fotografije, arhitekture), u okviru čijeg djelovanja je ostvarena i ova izložba.

Željko Staklarević, viši kustos Tehničkog muzeja iz Zagreba, autor je dijela izložbe o tehničko-tehnološkom procesu proizvodnje gramofonskih ploča i audiokaseta. Voditelj je zbirki Gramofoni i magnetofoni, Nosači zvuka i Radijska i televizijska tehnika. Izložena građa iz fundusa Tehničkog muzeja donacija je Jugotona i Croatia Recordsa nakon prestanka proizvodnje gramofonskih ploča i audiokaseta sukcesivno 1988, 1998. i 2008. godine. Autor postava je dizajner Marko Jovanović.

 

Dućan Jugotona u Beogradu, 1972.

Dućan Jugotona u Beogradu, 1972.

Povodom prikazivanja izložbe u Beogradu, diskografska kuća Croatia Records objavljuje CD kolekciju s 9 originalnih EP izdanja s izvođačima: Miki Jevremović, Zlatni dečaci, Crni biseri, 7 mladih, Sanjalice, Mišo Kovač, Ansambl Montenegro i Zlatni akordi. Riječ je o trećoj po redu kolekciji – prve dvije su objavljene povodom zagrebačke izložbe.

O zagrebačkoj verziji izložbe Jugoton – Istočno od raja pisali smo ovdje.