Izložba IIID Award u Splitu

U Galeriji Emanuela Vidovića u Splitu 2. 10. 2015. otvara se izložba nagrada Internacionalnog instituta za informacijski dizajn (IIID). U sklopu popratnog programa izložbe 13. listopada bit će održano i predavanje i radionica austrijskog stručnjaka za informacijski dizajn, Martina Foessleitnera. Izložbu su organizirali Martin Foessleitner, Iris Klarić, Mišo Komenda i Karlo Kazinoti, uz podršku IIID-a, Muzeja grada Splita, Austrijskog kulturnog foruma i HDD-a.

Internacionalni institut za informacijski dizajn (IIID) osnovan je 1986. godine kao neprofitna organizacija, s ciljem razvoja istraživanja i prakse za optimizaciju informacija i informacijskih sistema u ljudskoj svakodnevici, poslu, obrazovanju i znanosti. Glavni interes IIID-a je pridonijeti boljoj komunikaciji unutar ljudske zajednice kroz kvalitetne vizualne (i druge) informacije, poštivajući pritom kulturološka i ekonomska pitanja. Tijekom godina, IIID je znatno utjecao na razvijanje informacijskog dizajna kao nezavisnog interdisciplinarnog područja znanosti i stručne prakse. Cilj mu je dokumentiranje relevantnih informacija, čineći ih opće dostupnim, povođenje istraživanja u suradnji sa svojim članovima te pronalaženje novih načina uklapanja informacijskog dizajna u obrazovanje.

 

IIIDaward-web-2015.indd

 

IIID je 2011. godine proslavio svoju 25. godišnjicu kao vodeći u svijetu za razvoj informacijskog dizajna. Radi priznanja najboljima u području informacijskog dizajna, IIID je tad osnovao natjecanje koje se održava svake tri godine i koje ocjenjuju ugledni članovi dizajnerske zajednice iz svih dijelova svijeta. IIID Award prepoznaje koristi informacijskog dizajna i pokazuje širok spektar primjera na koji informacijski dizajn utječe na naše živote.

 

6jvg0s1baq
Fokus je na kvalitetno dizajniranim informacijama koje potiču ljude na razmišljanje, razumijevanje i djelovanje. IIID Award ima važnu ulogu u prepoznavanju informacijskih dizajnera koji rade iznimne doprinose unutar područja. Promovira se vrijednost njihovog rada u istraživanju i rješavanju važnih ljudskih potreba. Služe kao inspiracija za stvaranje novih ideja i praksi prateći razvoj cijelog svijeta.

Izložba IIID Award 2014 predstavlja 68 nagrađenih radova koji su rezultat 290 prijava iz 26 zemalja s 4 kontinenta. Podijeljena je u 15 kategorija: zdravstvo, financije, signalizacija, promet i javni prijevoz, socijalna pitanja, opasnost/sigurnost, korporacijske komunikacije, didaktika, proizvodi i usluge, editorijali, univerzalni dizajn, koncepti budućnosti, istraživanje, održivost i studentski rad. Međunarodni ocjenjivački žiri bio je sastavljen od stručnjaka u svojim područjima: Barbara Abele (LAT), Florian Halm (AUT), Gabriele Maci (ITA), Glenn Ruhl (CDN), Kilian Stauss (GER) i Marta Wieckowska (POL).

 

ubfggfxv14

 

U sklopu predstavljanja ove izložbe u Splitu, Umjetnička akademija ugostiti će jednog od članova odbora IIID-a, gosta predavača Martina Foessleitnera. On će 13. listopada u 10h u prostorima Akademije održati uvodno predavanje i dvodnevnu radionicu na temu Design Jam.

Martin Foessleitner rođen je u Beču 1964. godine. Ima 10 godina iskustva rada u Japanu prvo kao produkt menadžer a poslije kao direktor marketinga u Austriji. 1999. godine osniva svoju tvrtku hi-pe.at. Martin je član IIID-a i designaustria, te je član žirija European Design Awarda. Predaje kolegij Informacijski dizajn na tri sveučilišta: Sigmund Freud University for Psychology in Vienna, Danube University in Krems, Academy of Arts in Riga.