Izložba hrvatskog dizajna 01

1999. HDD organizira prvu izložbu hrvatskog dizajna i objavljuje svoj prvi godišnjak.

Godišnjak i izložba hrvatskog dizajna 01 rezultat su višegodišnje težnje dizajnerske struke u Hrvatskoj da se prezentira kao struka jasno prepoznatljive fizionomije.

Kao mlada struka koja se u određenim metodama i područjima preklapa s drugima, dizajn je često bio zapostavljen ili integriran u statusno i tradicijski jače struke. lako poznajemo cijeli niz izdanja koja u svijetu jasno artikuliraju dizajn, morali smo se kod kuće do sada zadovoljiti uglavnom pokojom rubrikom i sporadičnim objavama zanimljivosti iz tog područja. Svjesni činjenice da nedostatak informacija rezultira ignoriranjem dizajna u kulturi i gospodarstvu, usmjerili smo aktivnosti Hrvatskog dizajnerskog društva prema osiguravanju statusnih normi od kojih neke želimo postići Godišnjakom. Informiranje u struci i o struci, isticanje i prezentiranje najvrednijeg u produkciji, poticanje kritičarskog i teorijskog praćenja struke, animiranje kulture i gospodarstva na podržavanju i uzdizanju struke, te konačno dokumentiranje istog, osnovni su ciljevi i zadatak ove publikacije.

HDD paralelno pokreće i Izložbu hrvatskog dizajna, te ustanovljava nagrade za područja grafičkog i produkt dizajna. Osim što najzornije prezentira izdvojenu godišnju produkciju ilustriranu Godišnjakom, izložba daje priliku autorima da usporede rezultate i istaknu najkvalitetnije radove, te time kao struka odaju priznanje najzaslužnijima. Svjesni smo da je potrebno uspostaviti jasnije profesionalne, pravne i etičke odnose u definiranju ciljeva, propozicija, kriterija i poslovnika, te u tom smislu ovogodišnja akcija treba poslužiti provjeri i korigiranju ideja i rezultata, kao i animiranju svih institucija i osoba koje mogu doprinijeti dostizanju ciljeva i afirmiranju struke.

Financijsku i moralnu potporu imali smo u Ministarstvu kulture i ministru kulture, gospodinu Biškupiću. Izuzetnu susretljivost i suorganizaciju našli smo u KIC-u i ravnatelju, gospodinu Lisinskom. Vrijednu pomoć dobili smo od sponzora, a mnogo nam je značila dobra namjera i podrška kolega i prijatelja.

Inicijativu, organizaciju, selekciju i provedbu izvršili su članovi Upravnog odbora HDD-a: Mladen Orešić, Jana Žiljak, Boris Ljubičić, Jadranka Soviček i Andrea Milovanović, u suradnji sa članovima HDD-a: Stipom Brčićem, Nenadom Doganom, Mirnom Vukotić, Igorom Masnjakom, Svenom Jonkeom, Nikolom Radeljkovićem, Tonijem Urodom i Jelenkom Hercogom. Svima se zahvaljujem i nadam se da osjećaju zadovoljstvo i ponos što su omogućili početak odbrojavanja.

Mladen Orešić, predsjednik HDD-a 1999.- 2001.

Organizacija: Mladen Orešić, Jana Žiljak, Boris Ljubičić, Igor Masnjak, Andrea Milovanović, Nikola Radeljković, Jadranka Soviček
Suorganizacija: Kulturno informativni centar, Galerija Forum
Postav: Nikola Radeljković, Sven Jonke, Jelenko Hercog, Toni Uroda
Vizualni identitet: Boris Ljubičić