Izložba Grafičko dekodiranje arhitekture u galeriji CTRL+Z u Splitu

preview (Custom)

U petak 8. travnja u 19 sati, u prostoru galerije CTR+Z Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija, otvorena je izložba Grafičko dekodiranje arhitekture, autora Ivana Milasa. Kroz izložbu plakata, ovaj splitski dizajner predstavio nam je neka od antologijskih djela hrvatske moderne arhitekture. CTRL-Z je izložbeni prostor u centru grada u prostorima Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu. Izložba se može pogledati do 22. travnja 2022. godine, svakim radnim danom od 9 do 19 sati.

Dekodiranje je termin koji autor Ivan Milas upotrebljava za opis procesa kroz koji prolazi pri izradi grafičkih prikaza moderne arhitekture.

Ivan Milas

Ivan Milas

Radi se mahom o vrlo kvalitetnim zgradama realiziranim u periodu od kraja pedesetih do početka sedamdesetih godina, a projektirali su ih neki od najznačajnijih aktera ondašnje arhitektonske scene.

Većina tih zgrada danas nije u izvornom stanju. One doživljavaju niz transformacija koje su s jedne strane posljedica starenja i/ili neadekvatnog održavanja, a s druge strane dolazi do promjena slijedom naknadnih intervencija od strane vlasnika. Kroz proces dekodiranja Milas nastoji iščitati i valorizirati izvorni arhitektonski koncept.

Kako bi to postigao koristi se povijesnom građom, odnosno tehničkim crtežima i fotografijama iz godina kada su zgrade nastale. Ako mu ti materijali nisu dostupni  promatranjem in situ i analizom postojećeg stanja otkriva originalnu pojavnost pročelja eliminirajući djelove nastale kasnijim transformacijama.

Pažljivim odabirom elemenata koje ističe i njihovom djelomičnom redukcijom omogućava jasnije čitanje geometrijske kompozicije fasade. Materijali se naslućuju ili u potpunosti iščitavaju ali su apstrahirani  upotrebom bijelih linija na pozadinama pastelnih boja. Takva delikatna i minuciozna grafika aludira na fragilnost ovih remek djela moderne arhitekture te suptilno ukazuje na njihovu osjetljivost i nemogućnost otpora ka kasnijoj devastaciji i zanemarivanju.

Jelena Zanchi

 

O autoru

Ivan Milas diplomirao je dizajn u novim medijima pri Umjetničkoj akademiji sveučilišta u Splitu 2012. godine. Sudjeluje na raznim domaćim i internacionalnim izložbama još od studentskih dana, od kojih izdvajamo: ZGRAF, Magdalena, CroPak, Biennale Hrvatskog Dizajnerskog Društva, Young Creation Companionship Paris, Sudnji Dan, Hrvatsko Biennale ilustracije, Adria Art Annale. Nagrađen je posebnim priznanjem na izložbi Hrvatskog dizajna 0708 u studentskoj kategoriji. 2017. godine osniva multidisciplinarni dizajn kolektiv Beta&Co.