Izložba DORIJAN ŠIŠKO: PANDEMONIJ INSPIRIRAN OAZAMA MREŽE (22.3. – 5.4.2024.)

U petak 22. ožujka u 19 sati u HDD galeriji otvara se izložba DORIJAN ŠIŠKO: PANDEMONIJ INSPIRIRAN OAZAMA MREŽE. Samostalna izložba slovenskog dizajnera i umjetnika mlađe generacije, Dorijana Šiška, donosi uvid u praksu obilježenu eksperimentiranjem s medijima videoigara, animacije, instalacije, scenografije i Vj-anja, zbog čega se granice između umjetničkog i dizajnerskog aspekta često preklapaju. Izložba će u HDD galeriji ostati otvorena do 5. travnja, a kustosica izložbe je Irena Borić.

Iz teksta Irene Borić:
“Izložba Dorijan Šiško: Pandemonij inspiriran oazama mreže iz perspektive grafičkog dizajna predstavlja praksu koja vizualno i konceptualno uporište nalazi u digitalnoj kulturi i istovremeno reagira na fenomene naše tehno stvarnosti. Unatoč tome što se odnos prema vizualnoj kulturi mijenja zahvaljujući ogromnim količinama uploadanih slika, korištenju socialnih mreža, ciljanom oglašavanju, i/ili algoritamski uvjetovanim kompozicijama, Dorijan Šiško neprestano traži moguće oblike alternativnih “virtualnih” svjetova.

 

Nimaš Izbire: Hybrid Rave, plakat, 2023

 

Stoga ne preza od korištenja popularnih medija poput videoigara, karata za razmjenu, ili dekonstruiranih akcijskih figurica čak i za dekonstrukciju tamne strane mreže. Takvi mediji “zabave” ga zanimaju i na primarnoj razini zbog čega propituje njihovu bit. Videoigra postaje metaironičan način gledanja na svijet, ideologiju i estetiku u internetskoj distopiji dvostrukih značenja, te komercijalnih i političkih previranja.

 

STRØM: Equinox, plakat, 2023

 

Kreativni pristup Dorijana Šiška stoga ne treba shvatiti samo kao pandemonij proturječja, gdje nas suočavanje s vizualnim, prostornim i ludičkim iskušenjima zbunjuje i plaši, već ga možemo promatrati kao post-intermedijsko zabavište.”

 

What’s Your Truth: Tipping Point, instalacija, sa Sarom Bezovšek, Osmo/za, Ljubljana, 2023.

 

Dorijan Šiško je multimedijski umjetnik i grafički dizajner, a njegova praksa seže na područja videoigara, animacije, instalacija i VJ-anja. U svojoj praksi ga zanimaju spekulativni, kritički, eksperimentalni i transmedijski aspekti oblikovanja i umjetnosti. Stvarajući vizualno-teorijske svjetove, u svojim radovima istražuje rubne digitalne kulture, tamne strane interneta, budućnosti čovječanstva, tribalizam, post-istinu, virtualne svjetove, znanstvenu fantastiku i popularnu kulturu.

 

Nimaš Izbire: Ceremony, šal, 2022

 

Za projekt spekulativnog dizajna TRIBE je 2019. godine s pohvalom zaključio magisterij iz grafičkog oblikovanja na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje na kojoj povremeno predaje. Koordinator je i jedan od osnivača kolektiva Freštreš te je član i vizualni koordinator grupe Nimaš izbire. Sa svojim radom se predstavio 34. Grafičkom bijenalu Ljubljana – Iskra Delta, za koji je oblikovao i ko-kurirao glazbeni program, te na međunarodnom festivalu KIBLIX 2020–2021, za koji je oblikovao čitav vizualni identitet. Dobitnik je dviju Nagrada Brumen i nagrade Tresk.

 

Serija Burnout, 2022

 

Izlagao je u institucijama kao što su Moderna galerija Ljubljana, MGLC, Galerija Cukrarna, Jakopičeva galerija, Cankarjev dom, Aksioma, Osmoza, Kino Šiška, UGM Studio, Center sodobnih umetnosti Celje, Kibla PORTAL, Slovenski narodni muzej, NRW-forum u Düsseldorfu, festival Out to See u New Yorku i dr.