Izložba “Čitaj dizajn! Magazini i časopisi 90-ih i 2000-ih” DEJANA DRAGOSAVCA RUTE u Rijeci

U četvrtak 6. listopada 2016. u galerijskom prostoru Filodrammatice (Korzo 28/1) u Rijeci otvara se izložba ČITAJ DIZAJN! MAGAZINI I ČASOPISI 90-ih i 2000-ih koja okuplja produkciju tog renomiranog dizajnera srednje generacije u području časopisa i magazina, bitnog dijela njegovog dosadašnjeg dizajnerskog opusa tijekom gotovo puna dva desetljeća. Proistekla iz retrospektive “Studije slučajeva” u organizaciji Platforme 9,81 iz Splita, izložba je premijerno pod ovim naslovom i u ovom obliku predstavljena u HDD galeriji početkom 2016., a prije riječkog gostovanja prikazana je i u Puli i Rovinju.

Bogata izložbena godina za grafičkog dizajnera Dejana Dragosavca Rutu – jednog od najznačajnijih i najzvučnijih imena vizualnog dizajna nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj – nakon Splita, Zagreba, Rovinja i Pule nastavlja se u Rijeci. U galerijskom prostoru Filodrammatice (Korzo 28/1), 6. listopada u 20 sati otvara se izložba Čitaj dizajn! Magazini i časopisi 90-ih i 2000-ih, okupljajući produkciju tog renomiranog dizajnera srednje generacije u području časopisa i magazina, bitnog dijela njegovog dosadašnjeg dizajnerskog opusa tijekom gotovo puna dva desetljeća.

 

Dejan Dragosavac Ruta: Čitaj dizajn, HDD galerija 2016.

Dejan Dragosavac Ruta: Čitaj dizajn, HDD galerija 2016.

 

 
Otvorenju izložbe prethodit će okrugli stol na temu časopisa za kulturu u Hrvatskoj, s početkom u 18 sati. Gosti su Marko Kostanić (Bilten, Frakcija), Dejan Kršić (Arkzin) i Milan Zagorac (Rival). Izložbu je moguće posjetiti do 27. listopada, a ulaz je slobodan.

 

Izložba obuhvaća radove nastale od kraja 90-ih do danas i uključuje Rutin dizajn za publikacije poputArkzina, Godina Novih, Nomada, Libre Libere, Gordogana, Frakcije i Up&Undergrounda.

 

HDD galerija 2016

HDD galerija 2016

 

Riječima Marka Goluba u povodu zagrebačke izložbe, “svih sedam su reprezentativni primjeri časopisa visoko cijenjenih i po svom sadržaju i dizajnu, odnosno vibrantnoj sinergiji između to dvoje, bez obzira je li im pečat dao prvenstveno Ruta, ili je riječ o kontinuitetu izvrsnosti za koju su zaslužni njegovi prethodnici i njihovi vizionarski urednici. Mnogi od tih časopisa dijele istu ili sličnu publiku. Pa ipak, svaki je savršeno vizualno prepoznatljiv, konceptualno istaknut u odnosu na sve ostale, a u Rutinoj dizajnerskoj interpretaciji većina ih je i prilično kompleksna. Štoviše, Ruta je pažljiv i vrlo lucidan praktični tumač “anatomije” časopisne i magazinske forme, koji se rado upušta i u prave male vizualne/dizajnerske eseje koje provlači kroz njihove stranice, kao i u nekonvencionalne tiskarske postupke ili neobične izmjene same fizionomije časopisa kao objekta”. 

    

portret-marko-golub-1-1024x680

Dejan Dragosavac Ruta rođen je 1971. u Novoj Gradiški. Pohađao je Fakultet grafičke tehnologije u Zagrebu. Od 1994. do 2003. godine radi u Arkzinu nakon čega pokreće vlastiti studio. Dizajnirao je i grafički uređivao više magazina i časopisa, među kojima su Arkzin, Nomad, Godine Nove, Libra libera, Gordogan, Up&underground, Civilno društvo.hr i Frakcija, a s Nikolom Đurekom redizajnirao je i Glas koncila. Klijente većinom pronalazi u području kulture i civilno-društvene scene, poput organizacija Multimedijalni institut, Kontejner, Platforma 9.81, Eurøkaz, SKD Prosvjeta, British Council, inicijativa Pravo na grad, itd., za koje oblikuje kataloge, knjige, promotivne materijale, kampanje.

 

[d]razgovor: Dejan Dragosavac Ruta, HDD galerija 2016

[d]razgovor: Dejan Dragosavac Ruta, HDD galerija 2016