Izabrani pobjednici pilot projekta NOVE MODNE PRAKSE

Na natječaju Nove modne prakse zaprimljeno je 13 prijava mladih modnih dizajnera i dizajnerica, a stručni žiri u sastavu: Nives Bošnjak, Matija Čop, Duje Kodžoman, Nataša Mihaljčišin, Tonči Vladislavić i Lea Vene odabrao je dvije pobjedničke prijave. U kategoriji Razvitak modnog proizvoda odabran je projekt Biodegra VICKA RACETINA, a u kategoriji Eksperimentalno istraživanje u domeni modnog dizajna projekt Nascar efekt LAURE BARIĆ.

Projekt Biodegra Vicka Racetina predstavlja relevantno eksperimentalno istraživanje na polju biotekstila kojim se promišlja nova uloga prirodnih materijala kao što su kombucha i morske alge te njihova primjena u domeni modng dizajna. Projekt se zasniva na dobro provedenom početnom istraživanju te otvara niz mogućnosti razvitka novih modnih proizvoda tehnikom heklanja biopređe. Posebno je zanimljivo istraživanje morskih algi kao mogućeg izvora za biotekstil jer otvara mogućnost rada u okviru lokalnog konteksta Jadranskog mora te interdisciplinarne suradnje sa stručnjacima na polju biologije i ekologije mora.

 

Rad Nascar efekt Laure Barić kritički propituje ulogu brandinga u suvremenoj sportskoj kulturi te analizira odnos branda (logotipa) i tijela. Istraživanje daje novi pogled na vizualne kodove sportske odjeće te otvara prostor novog čitanja komercijalnih simbola u oblikovanju privremenih tjelesnih oplošja.

 

Pobjednicima natječaja, Vicku Racetinu i Lauri Barić, osigurat će se istraživački uvjeti za rad, mentorsko usmjeravanje te razvitak daljnjeg plana moguće realizacije odnosno produkcije njihova projekta. Osim mentorske, pobjednici će dobiti i financijsku podršku za svoj projekt u bruto iznosu od 2000 EUR svaki.

Voditeljica projekta: Lea Vene

 

HDD i žiri čestitaju pobjednicima te se zahvaljuju svima koji su prijavili svoje projekte na natječaj.