Global Children’s Designathon po četvrti put u Zagrebu

Djeca u cijelom svijetu zabrinuta su za društvo i budućnost planete. Njihove inovativne ideje oko stvarnih problema su vrijedne i fokusiraju se na budućnost.
Iz tog razloga i ove godine održat će se Global Children’s Designathon ili dječji Designathon, peti put u svijetu, a četvrti put u Hrvatskoj, 16. studenoga 2019. godine. Radi se o svjetskoj inicijativi, jednom danu u godini kada će se okupiti preko 1000 djece iz 40-ak gradova diljem svijeta i istovremeno dizajnirati kreativna rješenja vezana uz ovogodišnju temu: „Hrana i klimatske promjene“.

Djeca će ponuditi svoja rješenja na pitanje “Kako bismo mogli proizvesti dovoljno hrane za sve i pritom biti odgovorni prema našoj Zemlji?”. Bavit će se vezom između hrane i problema gladi te utjecaja na klimatske promjene i okoliš.

Fotograf: Demjan Rozman [agencija izvan fokusa]

Fotograf: Demjan Rozman [agencija izvan fokusa]

Dan će započeti istraživanjem ovog gorućeg problema vezanog uz Globalne ciljeve održivog razvoja broj 2, 3, 12 i 15. Nadalje, podijeljeni u timove, fokusirat će se na razradu i skiciranje ideja i potom graditi prototipe svojih ideja pomoću tehničkih komponenti: mini-motora, micro:bitova, LED lampica, propelera, senzora te drugih alata i recikliranih materijala. Djeca će putem internetske veze biti u kontaktu s timovima u drugim zemljama diljem svijeta, a na kraju dana će prezentirati svoje izume stručnjacima, roditeljima i javnosti.

Stručni žiri ove godine čine: g. Boris Jokić, poznati hrvatski psiholog i doktor na području obrazovnih znanosti, gđa. Kornelija Benyovsky Šoštarić, dugogodišnja voditeljica i urednica TV emisije ‘Vrtlarica’ te autorica knjige ‘Zdravlje iz organskog vrta’ i Nik Oroši, poduzetnik, vlasnik Eliscaffea, četverostruki Croatian Barista Champion te zaljubljenik u glazbu i dizajn.
Pri dizajniranju rješenja djeci će pomoći stručni mentori: Mateja Bašić (odgajateljica), Teo Drempetić Čonkić (dizajner), Sanja Novak (suradnica za obrazovanje), Morana Pap (arhitektica), Jelena Petrović (defektolog), Petra Počanić (WWF Adria) i Petra Ravlić (design thinker).

Global Children’s Designathon događaj pokrenut je od strane nizozemske udruge Designathon Works, s ciljem promocije te jedinstvene metode učenja, koja kombinira Design Thinking i Maker Education, pristupe čija popularnost raste kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.

Fotograf: Demjan Rozman [agencija izvan fokusa]

Fotograf: Demjan Rozman [agencija izvan fokusa]

Designaton = design thinking + maraton + hackaton

Cilj Designathona je uključivanje djece osnovnoškolske dobi u kreiranje održivije budućnosti, razvijanje njihove kreativnosti i kritičkog razmišljanja, povećanje tehnološke pismenosti i sposobnosti suradnje s drugima – vještine koje se smatraju ključnima za uspjeh u budućnosti i svijetu brzih promjena. Ovim putem postavljamo temelje za nove generacije changemakera.

U prilog tome govori i prošlogodišnje istraživanje provedeno među 555 djece u 10 gradova , prema kojemu se 91% djece osjećalo sposobnije učiniti svijet boljim mjestom nakon sudjelovanja na Global Children’s Designathonu.

Važnost uključivanja djece u rješavanje stvarnih problema prepoznao je i Grad Amsterdam, koji putem programa Designathon radionica nastoji angažirati osnovnoškolce kao pokretače promjena vezanih za problem otpada i recikliranja.

Možda najveće priznanje ovoj metodologiji na svjetskoj razini je proglašenje jednim od 29 Expo Live inovatora. Expo Live je program partnerstava I inovacija lansiran od strane Expo 2020 Dubai, kojem je cilj pomoći financirati, akcelerirati i promovirati kreativne projekte koji će poboljšati uvjete života i očuvati
planetu.

Utjecaj Designathon metode u svijetu:
• 29.600 djece sudjelovalo na radionicama, u 41 zemlji
• Metoda prevedena na 10 jezika
• 13 međunarodnih partnera
• 4 izdanja Global Children’s Designathona, u 37 gradova dosad i više od 1800 djece sudionika
• Objavljena 2 globalna izvještaja
• 760 učitelja obučeno
• 360 certificiranih učitelja
• 170 certificiranih facilitatora
• 430 škola uključenih u program

Lokalni Designathon Works Zagreb tim, u suradnji s Međunarodnom komorom mladih Zagreb, je domaćin
ove zanimljive inicijative.

Global Children’s Designathon globalno podržavaju institucije i kompanije: WWF, PWC, Patagonia,
Bugaboo, Talud, Grad Amsterdam.

U Zagrebu organizacija ovog eventa ne bi bila moguća bez podrške partnera: Signify, Veleposlanstvo
kraljevine Nizozemske, WWF Adria, Cerovski print, HUB385, Hotel Esplanade, Planetopija, Studena, Lidl,
Eliscaffe.

Fotograf: Demjan Rozman [agencija izvan fokusa]

Fotograf: Demjan Rozman [agencija izvan fokusa]


PRIJAVE

Prijave su otvorene za djecu u dobi 7-12 godina do 6.11. na sljedećem linku: http://tiny.cc/6h01ez

VIŠE INFORMACIJA

Organizator: Designathon Works Zagreb i JCI Zagreb
Vrijeme održavanja: 16.11.2019., 10-17 sati
Mjesto održavanja: HUB385, Petračićeva 6, Zagreb
Kotizacija za sudjelovanje iznosi 100 kuna, uključuje stručne facilitatore, T-shirt i ručak za djecu sudionike.
Kontakt: Petra Ravlić (petra@designathon.nl , mob: 0992282117)

Link na Facebook event:
https://www.facebook.com/events/411369092859797/

Pogledajte kako nam je bilo prošle godine u Zagrebu: