Festival Design District Zagreb ponovo transformira urbani prostor

Treće izdanje festivala Dizajn Distrikt Zagreb okupit će od 14. do 17. lipnja odabrane projekte u četvrti oko Martićeve ulice, od kojih će se neki po prvi puta predstaviti u Zagrebu i Hrvatskoj. U selekciji festivalskog sadržaja, Ira Payer, njegova kreativna direktorica, naglasak je stavila na kvalitetne i poticajne autorske projekte koji pružaju nova gledišta i scenarije razvoja. U najvećoj mjeri do sada oživjet će prostor napuštene Stare vojne bolnice u Vlaškoj, zahvaljujući središnjem izložbenim, predavačkim i performativnim programom “Lokalni putevi”.

naslovna fotografija: Gašparović/Dugandžić

Osnovna tema središnjeg izložbenog, predavačkog i performativnog programa u okviru ovogodišnjeg festivala Dizajn distrikt Zagreb predstavljena je pod nazivom Lokalni putevi. Program daje vidljivost inicijativama, projektima i radovima koji afirmiraju ideju i potencijal osnaživanja zajednice, pri čemu se pojam zajednice u ovom kontekstu odnosi na stručnu zajednicu i publiku usmjerenu participativnim i istraživačkim projektima od urbanističkog do fenomenološkog mjerila. U sklopu teme Lokalni putevi za festival je osmišljena opsežna autorska izložba „REBOOT: Backstage of Progress“ koju potpisuje Tatjana Bartaković, a predstavit će pozadinu nastanka, razvoja i prozvodnje ključnih proizvoda ili kolekcija odabranih dizajn-brendova regije. Oni uz  pomoć dizajna stvaraju nove vrijednosti temeljene na lokalnim materijalima, individualnom znanju, tradicionalnim vještinama i inovaciji. Među njima su i neki koji će se premijerno predstaviti u Zagrebu: Rex-Kralj (SLO), Zanat (BiH), Mitja (SLO), Prostoria (HR), Element (HR), Artisan (BiH), Grupa Products (HR), Vau (HR), Nunc (Slavonika, HR) te Lidia Boševski (HR).

Publika i posjetitelji festivala imat će prilike zakoračiti u kompleksni teritorij ispreplitanja videa i filma, grafike i stripa, fotografije, dizajna, arhitekture i urbanizma te različitih multidisciplinarnih istraživačkih projekata, okupljenih po prvi puta za ovu priliku. UMAS iz Splita, Kombinat, Teserakt, Punkt, Komikaze i Škograd iz Beograda nositelji su samo dijela ovogodišnjeg programa Lokalnih puteva, čiji je selektor arhitekt Dino Belamarić.

Od privremenih prostornih intervencija zasigurno će najviše pažnje privlačiti Baustella, zelena instalacija namijenjena druženju i odmoru, a bit će izgrađena od čeličnih građevinskih skela te prekrivena biljno-cvjetnim pokrovom. Osim volumenom dominantne Baustelle, isticat će se i privremena instalacija Space Invader, eksperimentalna kompozicija za sjedenje i dokolicu koja će afirmirati jedan urbani kutak dizajn distrikta.

 

Hacking IKEA 2017, foto: Gašparović/Dugandžić

Hacking IKEA 2017, foto: Gašparović/Dugandžić

 

Dizajneri će i ove godine na festivalu hakirati proizvode IKEA na radionici Hacking IKEA, vođeni temom Ravnopravnost je bolja za sve. Zadatak im je prenamjenom ili doradom bilo kojeg IKEA proizvoda doprinijeti njegovanju kulture ravnopravnosti kod kuće. Redizajnirani proizvodi moći će se vidjeti na izložbi od 16. lipnja u prostoru Stare vojne bolnice u Vlaškoj ulici.

Među lokalnim partnerima svakako se ističe Oris – kuća arhitekture koja organizira  vodstva kroz arhitektonske znamenitosti DDZ, dok je posebna tura posvećena posjeti Hrvatske narodne banke i obilasku njezine Okrugle dvorane. U Orisu će se također održati i panel izložbe Reboot, koji će okupiti vlasnike i dizajnere dizajn-brendova čiji su radovi predstavljeni na istoimenoj izložbi u bivšoj Staroj vojnoj bolnici. Booksa kao drugi veliki lokalni partner, organizira Sajam malih izdavača i program Booksa u parku, u sklopu kojeg se već niz godina održava i glazbeni program Škrabica.

 

foto: Gašparović/Dugandžić

Booksa – Sajam malih izdavača, foto: Gašparović/Dugandžić

 

Osim programa Booksine Škrabice, glazbeni program festivala održavat će se i u Ratkajevom prolazu gdje će nastupiti DJ M.i.l.e., Borovich i dark-pop atrakcija Side Project, dok će na balkonu arhitektonskog studija Pulsar u Bulićevoj ulici koncert održati Ljetno kino.

Festival će posjetitelje ugodno iznenaditi i svojim filmskim programom koji će se odvijati na različitim vanjskim i unutrašnjim lokacijama, a svakako se ističe popularna Skrivena projekcija koju organizira Motovun Film Festival. Dani hrvatskog filma pripremili su dokumentrano-igrani program za dvorište Stare vojne bolnice pod nazivom Filmska dvorišta. Devedeseti rođendan Kinokluba Zagreb obilježit će se u parku ispred Bookse projekcijom najboljih filmova nastalih u sklopu Kinokluba Zagreb u posljednjih deset godina.

Na jedan će dan kvartovski dizajnerski i arhitektonski studiji posjetiteljima otvoriti svoja vrata, a oni će se imati priliku upoznati se s njima te iz prve ruke saznati o njihovom stvaralaštvu.

foto: Gašparović/Dugandžić

Dvorište Vojne bolnice u Vlaškoj, foto: Gašparović/Dugandžić

Detaljan program ovogodišnjeg Dizajn distrikta Zagreb možete pronaći na web stranici festivala.

Posjetiteljima će zahvaljući tvrtki Five u snalaženju kroz bogati program, pored tiskanog kataloga i mape, pomoći i mobilna aplikacija Design District Zagreb, besplatno dostupna prije početka festivala za preuzimanje u Apple i PlayStoreu.

Organizatori festivala su Superstudio i Dizajn centar Zagreb, a podržava ga Turistička zajednica grada Zagreba, Ured za kulturu grada Zagreba i Ministarstvo kulture RH.