[d]razgovor: Dokumente, molim! Videoigre i stvarni svijet

U ponedjeljak 30. listopada 2017. s početkom u 19 sati održat će se [d]razgovor “Dokumente, molim! Videoigre i stvarni svijet” povodom izložbe “Politika emocija – Dizajn indie videoigara”. U razgovoru sudjeluju kustos izložbe SRĐAN LATERZA, direktor hrvatskog indie game studija Exordium Games ANDREJ KOVAČEVIĆ i voditelj HDD galerije MARKO GOLUB kao moderator.

U razgovoru ćemo se osvrnuti na teme koje je dotaknula i sama izložba, poput pitanja kako igre mijenjaju način na koji percipiramo fizički svijet, stvaraju moćne ekonomske sustave, omogućavaju platformu za paralelni virtualni život te kakav je njihov utjecaj na društvo i kulturu današnjice. Razgovarat ćemo i o tome kako igre, posebno one iz nezavisne produkcije, inoviraju igračko iskustvo i interakciju, kako dekonstruiraju ili transcendiraju etablirane žanrove te kako ponekad mogu poslužiti kao medij kojim se promišlja i kritizira društvo. Konačno, osvrnut ćemo se i na domaću industriju videoigara, njenu vidljivost na internacionalnoj sceni i trenutne dosege.

Srđan Laterza je copywriter specijaliziran za interaktivni sadržaj, dizajner chatbota i scenarist. Surađuje s vodećim regionalnim IT tvrtkama, marketinškim agencijama i startupima, za koje osmišljava inovativna korisnička iskustva i digitalne strategije. S timom agencije Bruketa&Žinić osvojio je MIXX Best in Show i brončani Effie za digitalnu kampanju za Hrvatsku gorsku službu spašavanja. Dobitnik je nagrade Turističke zajednice grada Zagreba i festivala Dizajn district Zagreb za najbolji novi zagrebački suvenir. Nagrađeni projekt Bok bot, chatbot dizajniran za razgledavanje grada bio je izložen na Zagrebačkom salonu primjenjene umjetnosti, a trenutno je u procesu predakceleracije u Startup Factoryju Tehnološkog parka Zagreb. Osvojio je nagradu na natječaju za kratku priču kriminalističkog žanra metaFORA2013. Knjižnica grada Zagreba. Svoje fantasy priče objavio je u nekoliko časopisa, a njegov interaktivni narativni projekt bio je u užem izboru Twitterovog Fiction Festivala. S dr. Jasminom Kallay razvija scenarij za 100 života, dokumentarnu seriju o vezi videoigara i društva, a s redateljem Petrom Oreškovićem scenarij za dugometražni film. Uređivao je i vodio tribinu Književnost na platnu u književnom klubu Booksa. Diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, a pohađao je i The Pixel Lab, prestižnu radionicu transmedijskog pripovijedanja u Belgiji. Član je Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID),

Andrej Kovačević suosnivač je i direktor igara u zagrebačkom studiju Exordium Games. Studio trenutno razvija nekoliko naslova različitih žanrova: Bear With MeZero ReflexAgenda i Last Encounter. Igra Bear With Me osvojila je nagradu za  najbolju indie igru na sajmu Reboot Infogamer 2014., te je nominirana u kategoriji Najbolje narativne igre na sajmu igara Casual Connect Amsterdam 2016. Andrej također piše kolumnu o indie sceni za utjecajni regionalni gaming časopis Reboot, te povremeno predaje dizajn igara na Machina Game Akademiji. Vodio je radionicu dizajna igara na Animafestu. Aktivan u CGDA (Croatian Games Developers Association) – Udruženju hrvatskih proizvođača igara.