Europski novinari nagradili hrvatski dizajn

Čarobno zrcalo iz Ivanine kuće bajki Revolucija dizajna, Brazda vino omotano u novine izdane na dan berbe Studia Sonda, Adrisova knjiga koja raste dok ju čitaš agencije Bruketa&Žinić OM te Degordianova web stranica i promotivni video Dizajn tima pri vrhu su europskog dizajna

U subotu navečer u Istanbulu su dodijeljene European Design Awards, europske nagrade za dizajn, s kojih u Hrvatsku stižu dva srebra i tri bronce. Srebrom su nagrađeni agencija Bruketa&Žinić OM za Adrisovu knjigu koja raste dok ju čitaš te Revolucija dizajn za Čarobno zrcalo iz Ivanine kuće bajki, dok je Studio Sonda osvojio broncu za Brazda vino omotano u novine izdane na dan berbe, a Degordian dvije bronce za svoju web stranicu i promotivni video Dizajn tima. Ovi su se radovi tako našli pri vrhu europskog dizajna realiziranog u protekloj godini.

“Rast je u našoj prirodi” je pismo predsjednika Uprave Adris grupe koje raste dok se čita, povećavajući format i tipografiju svakim okretanjem stranice. Pismo je bilo dio godišnjeg financijskog izvješća za dioničare, a ove je godine već proglašeno najboljim domaćim sredstvom korporativnih komunikacija na Danima komunikacija u Rovinju. Projekt je u suradnji s Adris grupom osmislila agencija Bruketa&Žinić OM kojoj je ovo osma European Design Awards nagrada od 2009. godine, od kada se dodjeljuje, a peta za projekte u suradnji s Adris grupom.

Bruketa&Žinić OM: Adrisovo godišnje izvješće

Bruketa&Žinić OM: Adrisovo godišnje izvješće

«Čarobno zrcalo» je interaktivna instalacija koju je Studio Revolucija izradio za stalni postav izložbe u Ivaninoj kući bajki u Ogulinu. Ono otkriva «unutarnji čarobni lik» onoga tko se u njemu ogleda, a tu sliku možete dobiti za uspomenu izlaskom iz muzeja. Instalacija analizira visinu posjetitelja i boju njegove odjeće te sukladno tome generira čarobni lik kojeg posjetitelj «nosi u sebi». Ovo je za Studio Revolucija druga European Design Awards nagrada. Prethodnu su osvojili za vlastiti vizualni identitet.

Studio Revolucija: Čarobno zrcalo

Studio Revolucija: Čarobno zrcalo

Degordianova web stranica osmišljena je ne samo kako bi predstavila rad ove digitalne agencije, već i njihovu kulturu. Inovativan dizajn prilagođen korisničkom iskustvu koji kroz specifičnu tipografiju i boje održava brend, već je nagradila svjetska dizajnerska zajednica Awwwardsa i Behancea. Osim za stranicu, nagrađeni su i za promotivni video ‘From Passion to Profession’ koji predstavlja filozofiju Dizajn tima, poznatog i kao 3rdFloor. Video kroz pokretnu animaciju (motion graphics) predstavlja kako kreativci uspijevaju ostati strastveni u svom poslu i što ih svakodnevno motivira, naglašavajući važnost vlastitog rasta i razvoja talenata što u konačnici postaje životni stil.

Vino Brazda specifično je po svojoj ambalaži. Premda je vino buteljirano u 2014., pripreme za izradu njegove etikete sežu još u 2012. sakupljanjem primjeraka Glasa Istre, dnevnih novina regije otisnutih na dan berbe, 21. rujna 2012. godine. Tako se može reći da je etiketa dozrijevala usporedno s vinom. Ovo vino iz vinograda Istre, punih 80 godina obrađivanog prirodnim metodama, u potpunosti odražava filozofiju proizvođača Dimitrija Brečevića i njegov stav da najbolje vino radi sama priroda, odnosno važno je da ono predstavlja odraz vremena, prostora i iskrenosti. Listovi preuzeti iz Glasa Istre u ovom slučaju simboliziraju vrijeme (dan berbe), prostor (novine koje izlaze u regiji – Istra, mjestu proizvodnje vina) i iskrenost (novinski listovi lišeni su bilo kakvih intervencija i predstavljaju refleksiju jednog vremena na način kako je ona prezentirana javnosti). Osim ove nagrade, ambalaža za vino Piquentum Brazda osvojila je i druge značajne međunarodne nagrade poput: World Star 2015. Packaging Award, Communication Arts, Art Directors Club award, iF packaging design award, London International Award, Red Dot packaging Award, Communication Arts…

Studio Sonda: Piquentum Brazda

Studio Sonda: Piquentum Brazda

European Design Awards europsko je natjecanje u dizajnu čiji je žiri sastavljen od novinara i urednika vodećih europskih strukovnih publikacija. Ove godine među njima su bili norveška blogerica godine 2013. Veronica Mike Solheim, zatim John L. Walters, urednik britanskog eye magazina i suradnik The Guardiana, te urednici i suradnici publikacija kao što su francuski Étapes, švicarski IDPURE, njemački Novum, ruski kAk i Smashing Magazine drugi.

Više:
http://www.europeandesign.org/

Podsjećamo da su dva dobitnika European Design Awards nagrađena i na prošlogodišnjoj Izložbi hrvatskog dizajna 1314. Tada je jednu od dvije jednakovrijedne nagrade u profesionalnoj kategoriji dizajna u digitalnim medijima / dizajna interakcija dobila interaktivna instalacija Čarobno zrcalo Studija Revolucija, dok je jednu od tri jednakovrijedne nagrade u profesionalnoj kategoriji dizajna vizualnih komunikacija osvojio Studio Sonda za Brazda vino.