EDU program / radionica: STANISLAV HABJAN – Mailart Office Workshop Now

U subotu 10. prosinca 2022. od 10 do 13 sati u okviru EDU programa HDD-a grafički dizajner i pisac STANISLAV HABJAN održat će radionicu pod nazivom MAILART OFFICE WORKSHOP NOW. Polaznici radionice oblikovat će osobnu poštansku pošiljku u kojoj će koristiti riječi, sliku i dizajn, upravo onako kako to Stanislav čini u svojoj umjetničko-dizajnerskoj praksi već četiri desetljeća. Požurite s prijavama jer je broj mjesta ograničen.

 

O radionici:

Radionica oblikovanja osobne poštanske pošiljke. S dodatkom važne riječi: nekome. Pokušaj razotkrivanja postupka obraćanja pismom za kojega nema drugog razloga nego da iznenadi i dirne izabranog primatelja i ujedno zadovolji vlastitu potrebu za odgovorima na nepostavljena pitanja. Takvo pismo koristi riječi, sliku i dizajn, s otvorenim i stalno promjenjivim postocima redoslijeda i važnosti. Ono ne bira stilska sredstva: poruku nosi prenaglašeni trud, estetski dojam, apsurdna ideja, duhoviti tekst, bizarna besmislica… Do toga što će to finalno biti dolazi se u procesu koji može započeti na jednoj ili drugoj strani kartona koji će postati razglednicom, na bjelini pisma ili koverte – izvana ili iznutra, ali od praznine prema nečemu.

Pismo je medij obraćanja koje uključuje pošiljatelja, primatelja i dostavljača. Dostavljač ovjerava pošiljku štambiljom – ili ureda državne pošte ili vlastitog ureda. Štambilj vlastitog ureda promovira pošiljatelja u dostavljača. On postaje metafora: poštar koji donosi samo svoju poštu. Izabirući medij pisma kao svoj prvi autorski izraz voditelj radionice u ranim je godinama svojega djelovanja na nepostavljeno pitanje u nepostojećem razgovoru s predstavnicima medija ”u čemu je osnovna razlika između postojećeg i vašeg mailarta (Greiner&Kropilak Mailart Officea) odgovorio iskreno: Razlika je u tome što smo mi mailart. Eventualno prepoznavanje parafraze odgovora poznatog nadrealista dodatno usmjerava na svijest autora o tome da se bavi umjetnošću, sa svom slobodom i svim odgovornostima koje takav izbor vokacije nosi. Četrdeset godina kasnije, autor će pokušati i sebi i polaznicima radionice Mailart Office Workshop Now objasniti o čemu se tu zapravo radilo i o čemu se i dalje radi.

MOW_plakat-najava


Radionica je namijenjena polaznicima s navršenih 18 godina, a okvirno trajanje radionice je 3 sata (od 10 do 13 h).

Svoje sudjelovanje na radionici možete najaviti e-mailom na adresu hdd@dizajn.hr do petka 9. prosinca. Broj mjesta je ograničen pa požurite s prijavama.

 

O voditelju radionice:

Stanislav Habjan, foto: Boris Cvjetanović

Stanislav Habjan, foto: Boris Cvjetanović

Stanislav Habjan (Zagreb, 1957). Književnost, likovnost, dizajn, performans, multimedija. Autor knjiga proze Nemoguća varijanta (1984), Greiner & Kropilak Interkonfidental (s Borisom Greinerom, 1999), knjige pjesama Košulja na cvjetove i pjesme na struju (2020), knjige kratkih proza Vrijeme i mi, PostApoc dijalozi (2020) te Nemoguće varijante i drugih priča (2020) i Car je gol na kiši (2021). U koautorstvu s Markom Golubom, u izdanju Hrvatskog dizajnerskog društva, g. 2021. objavljuje knjigu plakata i razgovora Stanislav Habjan, Neobjavljeno 1983-2023. Prozom je zastupljen u više antologija hrvatske kratke priče i novele, tekstovi su mu prevođeni na engleski, poljski, talijanski, slovenski i makedonski, a naslovom njegove priče Poštari lakog sna imenovana je panorama proze Quorumova naraštaja (ur. K. Bagić, 1996).
Ostvarujući radove unutar nekoliko autorskih grupacija (Greiner&Kropilak, Slipa konfidenca, Petikat) objavljivao je, izlagao i nastupao u Hrvatskoj, Francuskoj, Sloveniji, Italiji, Danskoj, Njemačkoj, Indiji… G. 1993. u suradnji s Greinerom konstruirao je Human Weight Printer, unikatni tip grafičke preše za dvije osobe kojom je ostvareno niz izvedbi otisaka grafika uživo. Kao dizajner autor je brojnih vizualnih identiteta za domaće i međunarodne umjetničke projekte, filmske i glazbene festivale, izložbe i kazališne predstave. Oblikovao je plakate i kataloge za nastupe hrvatskih umjetnika na venecijanskom bijenalu (1997, 2003, 2005); plakati su mu uvršteni u Graphis poster books (1994, 1995, 2004); bio je art direktor novina za kulturu Homo volans (1995/7) i glazbenog magazina Nomad (1998/9)… Nagrađivan je za prozu, za grafički dizajn i za autorski projekt. U koautorstvu s Danijelom Žeželjom, Borisom Greinerom i drugim autorima ostvario više multimedijskih projekata i performansa (Homo volans,1996; Osmijeh Majakovskog, 2001; Stazione Topolo, 2003; Reflex, 2006; BeCycled!, 2006; My Home is Your Home, 2009; Simetrija kvadrata, 2011, Kaciga od Manche, 2012; Idijot Wind, 2012; Pjesma za Vidu, Viktora, 2013). U suradnji s Danijelom Žeželjom ostvario niz dizajnerskih projekata, kao i grafičkih mapa i slikovnica (Petikat Exp, 2005; Becycled Quotes, 2006; Be Fair to Dog!, 2007, Lun, 2009; Život mimo, 2010; Dućan metafora, 2011; Pio i Pepe, 2013, Ako znenada pride kruto lačan gost, 2013). Od 2012. do 2015. s Hrvojem Đukezom i prijateljima vodi projekt Skale do Sunca, program galerije za umjetnost i dizajn u Staroj Novalji. Ljeta 2019. taj je rad zaokružen retrospektivnom izložbom Kako smo gradili Skale do Sunca, dio prvi. Aktualni samostalni projekti uključuju mu izložbe Dijalozi, Uzmi, čitaj! i Dućan metafora, polivalentni projekt Literartura, te od proljeća 2019. multimedijski projekt Car je gol. S umjetničkim kolektivom Car je gol (u staronovaljskoj alternaciji Orkestar Skala do Sunca) za koju piše pjesme, nastupa uživo od jeseni 2019. 2020. u Galeriji HDD u Zagrebu izlaže 45 novih grafičkih oblikovanja pod nazivom Neobjavljeno, a 2021. u Atelijerima Žitnjak 30 radova pod nazivom Identiteti. U listopadu, u porečkoj Galeriji Zuccato postavlja izložbu Liter-art-ura, a u studenom izložbu Dijalozi 21 u rovinjskom MMC-u. Godinu 2022. započinje izložbom She2, dijalozi u Šibeniku, u suradnji s arhitektonskim Atelierom Minerva. S grupom Car je gol nastupa u Zagrebu, Šibeniku, Silbi… Živi i radi u Zagrebu i Staroj Novalji, a poruke prima na stanislav@petikat.com