[d]razgovor: Kreativni kolektiv KOMBINAT

U petak 16. ožujka 2018. u 19 sati u HDD galeriji održat će se [d]razgovor s članovima Kreativnog kolektiva KOMBINAT, povodom njihove aktualne izložbe KRATKA POVIJEST STRANPUTICA. Razgovor je ujedno i posljednja prilika da pogledate samu izložbu, čije smo trajanje produljili do tog datuma, ali i da upoznate uživo ljude koji stoje iza tog imena i iza brojnih projekata koje je Kombinat realizirao u protekle četiri godine. Razgovor moderira Marko Golub.

Dok izložba predstavlja odabrane projekte Kombinata kroz optiku pogrešaka i stranputica kao sastavnog dijela kreativnog procesa, u razgovoru ćemo se više pozabaviti samim tim projektima i neposrednom iskustvu rada na njima. Komentirat ćemo i njihov manifest, odnosno kolektivni autorski iskaz pa ćemo vjerojatno saznati i zašto su Kombinatovci “čudovišta”, zašto ne vjeruju u priče o povijesti, kakve su sve predivne pogreške stvorili i kako to misle da ulaze “u našu stvarnost” te što su o njoj pronašli.

 

Manifest Kombinata (iz kataloga izložbe Kratka povijest stranputica)

Manifest Kombinata (iz kataloga izložbe Kratka povijest stranputica)

 

Izložba se osvrće na 10 projekata realiziranih ili započetih u razdoblju od 2013. do danas, a uključuju gerilsku marketinšku kampanju izložbe Divovi Patagonije (2016.), vizualni identitet udruge Smart (nerealizirano, 2015.), knjižicu Saveza udruga Molekula Memento II (2015.), akciju kulinarenja u javnom prostoru Fina akcija (2015.), urbanu igru (Po)kušajmo priču (2014.), intervenciju u javnom prostoru Čekaonica za razvedravanje (2014.), seriju događanja Nulti dani Galerije SKC (2013.), interpretacijsku šetnicu Halubajski zvončari (2015. – 2017.) te samu izložbu u HDD-u Kratka povijest stranputica. Kroz razgovor ćemo dotaknuti sve njih, ali i neke druge koji su bili prijelomni ili važni za dosadašnje djelovanje Kombinata.

 

hdd_gif

 

Kreativni kolektiv Kombinat je skupina mladih nezavisnih profesionalaca koji osmišljavaju i provode projekte na području kreativnih industrija. Djeluju na komunikacijskom (vizualna i tekstualna rješenja te odnosi s javnošću), umjetničkom i organizacijskom polju. Peer-to-peer razmjenom znanja i vještina Kombinat ujedno služi kao platforma mladim budućim profesionalcima. Na taj način, osim produkcije kreativnih rješenja, podržavaju i razvoj lokalne zajednice.