[d]razgovor i predavanje: PETER BIL’AK – Novo promišljanje izdavaštva

U utorak, 1. prosinca 2015. u 19 sati u HDD-u gostuje ugledni slovačko-nizozemski grafički dizajner i tipograf PETER BIL’AK, koji će održati predavanje pod nazivom NOVO PROMIŠLJANJE IZDAVAŠTVA (Rethinking Publishing), u sklopu kojeg će predstaviti i svoj novi izdavački projekt WORKS THAT WORK. Ulaz je besplatan.

U svom izlaganju Peter Bil’ak će ispitati načine na koje su aktualne izdavačke prakse duboko ukorijenjene u iskustva 19. stoljeća, te zašto je, želimo li se pomaknuti naprijed, potrebno vratiti se tim korijenima i uspostaviti nove veze s čitateljima. Također će govoriti i o svom recentnom projektu Works That Work magazinu neočekivane kreativnosti, koji je pokrenut s idejom revizije postojećih izdavačkih paradigmi, počevši od financiranja, distribucije i produkcije. Works That Work – magazin neočekivane kreativnosti je internacionalni magazin za znatiželjne umove, stvaran s namjerom da iznenadi čitatelje raskošnom mješavinom raznorodnih sadržaja povezanih komponentom ‘neočekivane kreativnosti’ koja čini naše živote boljima.

WTW6-3d

Peter Bil’ak rođen je u nekadašnjoj Čehoslovačkoj, a danas živi i radi u Nizozemskoj. Djelovao je u sklopu studija Dumbar prije nego je pokrenuo vlastiti dizajnerski studio u Haagu, gdje radi u područjima dizajna novina i časopisa, grafičkog dizajna i dizajna tipografskih pisama, te predaje na Royal Academy of Arts u Haagu. Godine 1999. pokrenuo je slovolivnicu Typotheque, godinu dana kasnije osnovao je te počeo uređivati i dizajnirati umjetnički i dizajnerski časopis DOT DOT DOT, a suosnivač je i Indian Type Foundry (2009.). Piše za različite magazine posvećene dizajnu, a surađuje i na projektima u području suvremenog plesa.