[d]razgovor: Goran Trbuljak + Predavanje: Grafički dizajn i konceptualna umjetnost

U četvrtak 6.12.2018. s početkom u 19 sati održat će se dva završna događanja uz izložbu grafičkog dizajna Gorana Trbuljaka “Oblikovanje linijom manjeg otpora”. Večer počinje jednosatnim predavanjem Marka Goluba “Ovaj plakat nije dobar plakat – Grafički dizajn i konceptualna umjetnost”, nakon čega ćemo sjesti s našim gostom, Goranom Trbuljakom, i razgovarati o njegovom dizajnerskom opusu od ranih 70-ih do kraja 90-ih godina. Moderatori razgovora bit će voditelj HDD galerije Marko Golub i kustos izložbe “Goran Trbuljak – Oblikovanje linijom manjeg otpora” Darko Fritz.

Predavanje “Ovaj plakat nije dobar plakat” – Grafički dizajn i konceptualna umjetnost prvi put je održano u ožujku 2017. godine u Kulturnom centru Beograda u sklopu 5. međunarodne konferencije Grafički dizajner: Autor ili univerzalni vojnik te u svibnju iste godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Predavanje se oslanja na recentna istraživanja i izložbe, većinom u organizaciji HDD-a, koje su se izravno ili neizravno bavile ovom temom, ali pritom daje i puno više konteksta nego što su te izložbe (primjerice posvećene radu Dalibora Martinisa, Sanje Iveković, Gorana Trbuljaka, Željka Borčića, fenomenu neoavangardnih časopisa umjetnika itd.) u svojim okvirima mogle prikazati. Zagrebačko predavanje odvija se u sklopu projekta Fragmenti dizajnerske povijesti: Dokumenti Vol.1, sufinanciranog sredstvima Zaklade Kultura nova.

Osim toga, predavanje će pružiti i zanimljiv uvod u razgovor s vizualnim i filmskim umjetnikom i grafičkim dizajnerom Goranom Trbuljakom koji slijedi odmah nakon. Kroz razgovor ćemo pokušati detaljnije prenijeti priču o Trbuljaku kao grafičkom dizajneru, ali i o poveznicama između njegovog dizajnerskog rada, umjetnosti i filma, kao i nekim drugim fenomenima koje je u kontekstu njegovog dugogodišnjeg rada u ovom području neizbježno adresirati.

Izložba Goran Trbuljak: Oblikovanje linijom manjeg otpora po prvi put na jednom mjestu predstavlja djelovanje tog istaknutog hrvatskog suvremenog umjetnika u području grafičkog dizajna, te uključuje Trbuljakov dizajn i grafičko uređivanje časopisa (Polet, Novine Galerije SC, Film, Gordogan, Svijet), izložbene plakate (Galerija suvremene umjetnosti, Galerija SC, Galerija VN), kataloge, filmske plakate i špice, ali i nekoliko primjera umjetničkih radova realiziranih u formama karakterističnim za dizajn. Kustos izložbe je Darko Fritz. Više o izložbi pročitajte ovdje.