[d]razgovor: Dorja Benussi & Mladen Orešić / Dizajn i senzorna inteligencija

U ponedjeljak 19. lipnja 2017. u 18 sati u HDD galeriji održat će se [d]razgovor povodom izložbe TINK THINGS – DIZAJN I SENZORNA INTELIGENCIJA u kojem će sudjelovati autorica izložbe i istoimenog projekta DORJA BENUSSI i profesor na Studiju dizajna u Zagrebu, industrijski dizajner te ujedno jedan od mentora na ovom projektu, MLADEN OREŠIĆ. Samo trajanje izložbe je zbog interesa publike produljeno za nekoliko dana te ona ostaje otvorena do utorka 20. lipnja.

Razgovor je zamišljen kao mala narativna ekstenzija same izložbe, u smislu da ćemo pokušati detaljnije, u dijaloškoj formi, ispričati priču o tome kako je razvijan ovaj koncept senzorno inteligentnog namještaja, na koji je način tekla mentorska suradnja, istraživanje teme senzorne inteligencije, koje je bitne dizajnerske odluke trebalo donijeti te kako teče put prema serijski proizvedenoj kolekciji namještaja. Pozabavit ćemo se i temom interdisciplinarne suradnje i općenito interdisciplinarne naravi dizajna kao prakse, a dotaknut ćemo i pitanja edukacije u području produkt dizajna, na koji način mladi autori imaju priliku steći relevantna znanja i iskustva, što im studij u tom smislu sve može pružiti i koliko se, upravo na ovakvim projektima, kontinuirano inovira i sama metodologija formalnog visokoškolskog dizajnerskog obrazovanja. Razgovor će, kao i obično, moderirati kustos HDD galerije, Marko Golub.

 

18839062_1394268247285654_5025599441160293515_n

 

Više o sugovornicima:

Dorja Benussi (Zagreb, 1990.) je produkt dizajnerica, dizajnerica vizualnih komunikacija i dizajnerica digitalnih medija, a amaterski se bavi i fotografijom, videom, ilustracijom i drugim medijima. Diplomirala je industrijski dizajn na Studiju dizajna, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, s temom senzornog edukacijskog okruženja. Radila je kao ilustratorica, dizajnerica aplikacija, kao digitalna dizajnerica za agenciju Degordian (2013. – 2015.), a od 2015. godine je suvlasnica i dizajnerica kreativnog studija Benussi&theFish gdje, vjerujući u multidisciplinarnost, nastavlja raditi paralelno kroz različite sfere dizajna i razvijati vlastite proizvode. Za projekt Tink Things dobila je niz nagrada, počevši od nagrade Studija dizajna za najbolji diplomski rad 2015. godine, Nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva u kategoriji studentskog industrijskog / produkt dizajna na Izložbi hrvatskog dizajna 1516, pa do recentne Nagrade za poticanje hrvatskog dizajna Tjedna dizajna Zagreb.

Mladen Orešić (Rab, 1951.) diplomirao je i magistrirao na Visokoj školi za primijenjenu umjetnost u Beču na Odjelu za industrijski dizajn (klasa prof. Hansa Holleina). Profesionalnim radom najčešće obuhvaća područje namještaja i interijera gdje ostvaruje niz realizacija. Za radove izlagane na svim važnijim izložbama i sajmovima u regiji dobiva desetke nagrada. Pedagoškim radom bavi se od osnivanja Studija dizajna u Zagrebu 1989. god. kao profesor-mentor na kolegiju Projektiranje-industrijski dizajn. Mentor je oko 150 diplomskih radova iz područja industrijskog dizajna. Kao mentor dobitnik je mnogih nagrada među kojima i prestižne nagrade Red Dot, D&AD i IDEA Gold Award’s Industrial Designers Society of America. Voditelj je mnogih projekata i suradnji Studija dizajna s gospodarstvom poput Dizajnom do brenda, Šest pogleda na sobu, Dizajner i obrtnik i HAI – Hrvatske autentične igračke. Sudjeluje u svim značajnim aktivnostima na promociji struke kao i na uspostavljanju statusa struke. Član je strukovnih udruga, a kao predsjednik Hrvatskog dizajnerskog društva pokreće Godišnje izložbe hrvatskog dizajna i izdavanje Godišnjaka hrvatskog dizajna. Sudjelovao je u radu povjerenstava RH na izradi Strategije dizajna RH i Strategije dizajna namještaja RH. Član je mnogih ocjenjivačkih sudova, organizacijskih odbora i uredništava strukovnih manifestacija i publikacija te sudjeluje na znanstveno-stručnim skupovima.

Više o izložbi pročitajte OVDJE.

Deplijan izložbe (pdf) možete preuzeti na OVOM LINKU.