Dodijeljene nagrade najboljim radovima Natječaja UNIST

Ocjenjivački sud javno-pozivnog Natječaja za dizajn vizualnog identiteta Sveučilišta u Splitu u sastavu Kažimir Hraste, Tina Ivezić, Tomislav Kilić, Ivana Pletković, Viktor Popović, Damir Prizmić i Narcisa Vukojević, u drugom je krugu žiriranja jednoglasno donio odluku o dodjeli nagrada najboljim radovima. Prvu nagradu dobio je tim đkć (Zoran Đukić i Neva Zidić) za rad pod nazivom Povijest Hrvata, drugu nagradu dobio je tim Filburg (Andrej Filetin, Mila Marina Burger i Joanna Pellizer) za rad pod nazivom s.uni/uni.st, a treću nagradu tim NovoST (Damir Bralić i Milan Sivački) za rad pod nazivom UniST—Split.

Sveučilište u Splitu je raspisivanjem javno-pozivnog natječaja provedenog u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom, najlegitimnijim putem željelo dobiti nov, prepoznatljiv dizajn vizualnog identiteta koji posreduje specifičnosti splitskog sveučilišta u odnosu na druga hrvatska i svjetska sveučilišta.

Cilj natječaja bio je postizanje originalnog i suvremenog vizualnog identiteta UNIST-a kao mladog, modernog, europskog sveučilišta snažne mediteranske orijentacije koji svoju snagu crpi kako iz stoljetne kulturne baštine, duhovnog i materijalnog nasljeđa tako i iz nastavnog, znanstveno-istraživačkog, umjetničko-stvaralačkog i stručnog rada.

Novi vizualni identitet trebao bi pokazati razumijevanje za povijest, no još više za budućnost te svojom suvremenošću sugerirati viziju razvoja splitskog sveučilišta.

 

Prvu nagradu u bruto iznosu od 40.000 kn dobio je autorski tim đkć (Zoran Đukić, autor, i Neva Zidić, suradnica) za rad pod nazivom Povijest Hrvata.

 

unist-03 unist-02

Obrazloženje odluke OS:

Ocjenjivački sud u ovom rješenju prepoznaje jasan i uvjerljiv znak koji uz osnovno čitanje pruža i druge pozitivne i duhovite asocijacije. OS posebno vrednuje koncept vizualne komunikacije koji primjereno gradira od formalne komunikacije za poslovne i ceremonijalne potrebe Sveučilišta do opuštenije komunikacije usmjerene studentima. Pohvalan je i visok stupanj razrade odnosa identiteta Sveučilišta prema identitetima njegovih sastavnica.

Ovako projektiran sustav uspješno afirmira postavljene vrijednosti Sveučilišta s kojima se svi komunikacijski dionici (studenti, djelatnici Sveučilišta, ali i javnost) lako mogu povezati i poistovjetiti.

Natječajni rad: Povijest Hrvata

Natječajni rad Povijest Hrvata prije razrade

 

Drugu nagradu u bruto iznosu od 30.000 kn dobio je autorski tim Filburg (Andrej Filetin (kreativna direkcija), Mila Marina Burger (strategija komunikacije), Joanna Pellizer (grafički dizajn)) za rad pod nazivom s.uni/uni.st.

 

Obrazloženje odluke OS:

Ocjenjivački sud u ovom rješenju prepoznaje odvažan iskorak u odnosu na postojeći vizualni identitet Sveučilišta u Splitu kao i u odnosu na ostala natječajna rješenja. Ono ne nudi konvencionalan vizualni identitet, nego atraktivan narativ Sveučilišta kao brenda.

Nakon prilagodbe i razrade koju je OS tražio zbog utemeljenih administrativnih potreba Sveučilišta, neosporan potencijal rješenja ipak nije ostvaren do uvjerljive razine osobito u primjeni na sredstvima poslovne i ceremonijalne komunikacije

Natječajni rad: Uni.ST

Natječajni rad S.Uni (prije razrade)

 

Treću nagradu u bruto iznosu od 20.000 kn dobio je autorski tim NovoST (Damir Bralić i Milan Sivački) za rad pod nazivom UniST—Split.

 

 

Obrazloženje odluke OS:

Rješenje “UniST–SPLIT” je jedini redizajn postojećeg vizualnog identiteta (s motivom Meštrovićeve skulpture) koji je OS uvrstio u konkurenciju za nagrade. Autori rješenja utemeljeno zagovaraju nastavak upotrebe prepoznatljivog motiva u osvježenoj izvedbi koja je bliža grafičkom znaku. Zanimljiv je tipografski tretman naziva Sveučilišta koji sa znakom čini snažan identitetski sklop.

Nakon opsežne razrade rješenje ipak nije ostvarilo prihvatljiv kvalitativni pomak u odnosu na svoju prvu verziju.

Natječajni rad: UniST-Split

Natječajni rad UniST-Split prije razrade

 

Pozvani autori koji nisu dobitnici nagrada: Design Bureau Izvorka Jurić, Linear studio i Sensus Design Factory, za rad na natječajnim rješenjima dobit će obeštećenja u bruto iznosu od 8.000 kn po timu.

Podsjećamo da je na natječaj pristiglo ukupno 32 rada čije prezentacije objavljujemo u nastavku.

Članovi Ocjenjivačkog suda, raspisivač natječaja i HDD čestitaju nagrađenim autorima i autoricama te zahvaljuju svima natjecateljima na sudjelovanju u natječaju.

Voditelj natječaja bio je Damir Gamulin.

 

Ostale natječajne radove možete vidjeti na linkovima:

re_Design_Studio International

noviidentitet_Studio International

SS_Sveučilište u Splitu_Studio International

S….1978_Slavko Henigsman

Mediteranska prijestolnica znanja_Mirko Maglica

Zaplovimo morem znanja_Dorijan Mihajlica

Endless_Slavko Henigsman

UNIST1_eo dizajn

UNIST2_eo dizajn

UNIST3_eo dizajn

ST+U_Linear studio

Mlađe je slađe_Mario Petrak

v1_Sensus Design Factory

v2_Sensus Design Factory

Središte_Studio Kazinoti&Komenda

Splitske vertikale_Stjepko Rošin

Splitska tropismenost_Stjepko Rošin

Volat_NJI3+Frka

Novostaro_Saša Prižmić

#unist_Saša Prižmić

Jedro znanja_Design Bureau Izvorka Jurić

Moderna interpretacija vrijednosti Sveučilišta u Splitu_Studio Red

Svjetlo Vestibula 1_Zver

Svjetlo Vestibula 2-Zver

Baština, kultura i more_Zver

unist prezentacija digi_Marijana Rajčić

Suvremena povijest_Nikola Heged i Erik Burić

UNI ST Pletenice i valovi_Lana Vitas Gruić, Bojan Sivački

UNI ST Digitalna povijest Hrvata_Lana Vitas Gruić, Bojan Sivački