Dodijeljene nagrade najboljim mladim dizajnerima na DANU D 2016!

dan d collage

Međunarodni žiri u sastavu: Jesse Howard, Nataša Mušovič, Gergő Kovács i Silvio Lorusso ove su godine odlučili nagraditi 1. nagradom rad Gale Marije Vrbanić KROP (DIY t-shirt pack), 2. nagradom rad Marina Nižića RIJEKNIK (rječnik riječkih riječi), te 3. nagradom Kradljivice (u sastavu Karla Čotić, Dorja Horvatić, Karla Novak) za vizualni identitet festivala KRADU. Posebna priznanja žiri je dodijelio radu Andreja Đukića i radu talijanskog tandema Kaspar Hauser. Čestitamo nagrađenima, a detalje čitajte u nastavku!

Prva nagrada – Krop, Gala Marija Vrbanić

Studij dizajna, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Mentori: Ivan Doroghy, Tomislav Vlainić

 

Gala_Marija_Vrbanic (Custom)

 

Gala Marija Vrbanić (1994.) trenutno je na prvoj diplomskoj godini na Studiju dizajna u Zagrebu, smjer Dizajn vizualnih komunikacija. Tijekom studija sudjelovala je na više izložbi i natječaja vezanih za grafički i modni dizajn, uključujući Dan D 2015, Fashion.hr te Modni ormar 2015, gdje je osvojila 1. nagradu novinarskog žirija te 2. nagradu stručnog žirija.

 

2-2 (Custom)

 

Krop je višedijelni sustav uz pomoć kojeg je moguće kreirati majicu kratkih rukava, kao i različite uzorke koji se na nju otiskuju. Sam kroj kombinira se od više elemenata iz kojih je moguće sastaviti preko 300 varijacija jedne majice. Kroj nudi četiri varijable koje se mogu mijenjati, a korisnik bira širinu, dužinu, izrez te rukave za svoju majicu. Nakon odabira tkanine, odabrana šablona kroja stavlja se na istu te se iscrtava njezin oblik koji se tada izrezuje i spaja te se dobiva majica. Drveni oblici sa svake strane imaju različite uzorke pa ih prema vlastitom odabiru korisnik može otisnuti na nastalu majicu te kreirati unikatni odjevni predmet.

 

Druga nagrada: Rijeknik, Marin Nižić

Prirodoslovna i grafička škola Rijeka
Mentorica: Borka Širola

 

12657889_10201628482870799_4953662961723720320_o

 

 

Marin Nižić rođen je u Rijeci i trenutačno je maturant grafičkog dizajna u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi u Rijeci.

 

Mockup3 (Custom)

 

Rijeknik, odnosno rječnik riječkih riječi, osmišljen je u formi enciklopedijskog rječnika / pojmovnika koji obrađuje geografske, povijesne i kulturne pojmove vezane uz grad Rijeku. Tiskana knjižica, koja je ujedno i maturalni rad autora, sadrži 88 pojmova specifičnih za Rijeku i njezino okolno područje. Odabrani pojmovi obrađeni su i stilizirani kako bi sugerirali klasičan izgled pravih rječnika, no pojmovima su dodani ili kolaži ili ilustracije s kojima cijela knjižica dobiva i vizualno zanimljiv naglasak.

 

Treća nagrada: Vizualni identitet KRADU, Kradljivice (Karla Čotić, Dorja Horvatić, Karla Novak)

Studij dizajna, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
mentori: Nenad Dogan; asistenti: Tomislav Vlainić, Romana Kajp

 

tim

 

Kradljivice su grupa studentica 3. preddiplomske godine na Studiju dizajna u Zagrebu, smjer vizualne komunikacije. Njihova je suradnja započela s osvajanjem natječaja za izradu vizualnog identiteta Kazališne revije Akademije dramske umjetnosti (KRADU).

 

kradu01 (Custom)

 

Projekt je nastao je kao rezultat suradnje dvaju fakulteta – Studija dizajna i Akademije dramske umjetnosti – povodom desete obljetnice  Kazališne revije Akademije dramske umjetnosti (KRADU). Osmišljeni vizualni identitet usmjeren je na publiku koja inače ne posjećuje kazalište, a cilj je bio privući pažnju  i potaknuti ljude na interakciju s plakatom, time i kazalištem.  Dizajnirani interaktivni plakati sadržavaju natpis VEĆ 10. GODINA KRADU, a sastavljeni su od ulaznica na kojima piše – ukradi ulaznicu. Logo i slogani aplicirani su i na ostale materijale – ljepljive trake, ruksake, brošuru, mini plakate i stickere.

 

Posebna priznanja žirija dodijeljena su Andreju Đukiću i talijanskom tandemu Kaspar Hauser!

Posebno priznanje: Stolica, Andrej Đukić

Studij dizajna, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
mentori: Mladen Orešić, Andrea Hercog

 

andrej_dukic (Custom)


Andrej Đukić (1991.) rođen je u Rijeci, a odrastao u Dubrovniku. Završio je preddiplomski studij na Studiju dizajna u Zagrebu, smjer Industrijski dizajn.

 

andrej_dukic_render (Custom)

Stolica je nastala kao rezultat istraživanja metode kerfinga, odnosno savijanja pločastog drva uz pomoć uskih zareza okomitih na smjer savijanja. Tom metodom oblikovana je stolica koja posjeduje karakterističnu ergonomiju i estetiku stolica od savijene šperploče, ali se za razliku od njih može transportirati u flat pack oblik te lagano složiti jednostavnim iskorištavanjem klasičnih flat pack principa prodora i lastinog repa. Nacrt plašta bit će objavljen na webu zajedno s uputama za rezanje.

 

 

Posebno priznanje: Amateur, Kaspar Hauser (Davide Giorgetta, Valerio Nicoletti)

Istituto Superiore Industrie Artistiche (ISIA), Urbino MA Course in Design for Publishing
mentor: Marco Tortoioli Ricci; ko-mentor: Silvio Lorusso

 

Portrait (Custom)

 

 

Kaspar Hauser je dizajnerski kolektiv osnovan 2015. u Italiji. Njihovi su radovi i istraživanja fokusirani na dizajn tiskanog materijala za umjetničke i kulturne sfere, kao i za samoinicirane projekte I umjetnička istraživanja s naglaskom na izdavaštvu. Više: www.ksprhsr.eu

 

it's_a_book

 

Amateur je diplomski rad kojeg su osmislili Davide Giorgetta i Valerio Nicoletti (Kaspar Hauser). Rad je fokusiran na koncept amaterskog knjižnjičarstva, digitalnog arhiviranja knjiga, liquid publications, uz naglašavanje veze između arhiva i izdavačkog sistema. Istraživanje predstavlja projekte, platforme i ljude koji trenutačno rade na redefiniranju tih koncepata. Ovo izdanje uključuje disertaciju, razgovore s ključnim osobama (umjetnicima, arhivarima, kustosima, pravnicima), tablice, dijagrame i pojmovnik. Publikacija je dosad izlagana zajedno s plakatom ( 70 x 100 cm) koji prikazuje strukture i proces istraživanja.