Dodijeljene nagrade HDD-a i otvorena Izložba hrvatskog dizajna 21/22!

S Izložbe hrvatskog dizajna 21/22 u Laubi. Fotografija: Damir Žižić

Sinoć je u Laubi – Kući za ljude i umjetnost svečano otvorena Izložba hrvatskog dizajna 21/22, izložbeni pregled najboljih dizajnerskih radova iz protekle dvije godine koji je ovog puta obuhvatio čak 324 profesionalna i studentska projekta iz svih područja dizajnerskog djelovanja. Tom prilikom, dodijeljene su i nagrade i priznanja najboljim dizajnerskim radovima u pojedinačnim kategorijama, kao i Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva te Nagrada HDD-a za životno djelo. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u svečanosti i bili dio slavljeničke atmosfere, a dobitnicima nagrada i priznanja još jednom čestitamo. Tko su pobjednici, pročitajte u nastavku.

Jučer otvorena Izložba hrvatskog dizajna 21/22 dvanaesta je po redu od prve održane u Galeriji Forum davne 1999. godine, a nakon više od desetljeća održavanja u Muzeju za umjetnost i obrt, ovog je puta po prvi put prikazana u Laubi – Kući za ljude i umjetnost. Također, ove će se godine navršiti i puna četiri desetljeća od osnutka samog Hrvatskog dizajnerskog društva. Rast same izložbe je zamjetan, ova godina donijela je najviše prijavljenih radova, kao i najviše selektiranih, tako da su od jučer do 22. siječnja u Laubi predstavljena čak 324 dizajnerska projekta, ocijenjena kao najbolja u protekle dvije godine. Stoga i nije tako neočekivano da je sinoć dodijeljeno i više nagrada i priznanja nego ikad prije.

 

Fotografija: Damir Žižić

Fotografija: Damir Žižić

 

Izložbu su otvorili predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva Maša Milovac i HDD-ov kustos i urednik Marko Golub, koji su ujedno bili i voditelji ceremonije, te ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture Nevena Tudor Perković i zamjenik Gradonačelnika grada Zagreba Luka Korlaet.

 

Fotografija: Damir Žižić

Fotografija: Damir Žižić

 

O nagradama u osam profesionalnih i osam studentskih kategorija odlučivao je Međunarodni ocjenjivački sud u čijem su sastavu bili: Robert ČanakDario Dević, Nataša Njegovanović, Luka Perić, Zlatka Salopek, Juraj Zigman, Ajdin Bašić, Kostas Medugorac te Cvetka Požar. Članovi žirija osobno su uručili sve nagrade i priznanja dobitnicima u pojedinačnim kategorijama.

 

2122 otvorenje damir zizic (4)

Fotografija: Damir Žižić

 

Izložba hrvatskog dizajna središnja je i najvažnija strukovna dizajnerska manifestacija u Hrvatskoj koja okuplja najkvalitetnije dizajnerske radove nastale tijekom dvogodišnjeg razdoblja, podijeljene u ukupno osam profesionalnih i studentskih kategorija: Dizajn vizualnih komunikacijaIndustrijski / produkt dizajnDizajn u digitalnim medijima i dizajn interakcijaDizajn ambalažeModni i odjevni dizajnCjeloviti projekt / proizvodProstorne i grafičke intervencije i sistemi te Koncept / inicijativa / kritički dizajn. Osim što se održava u Laubi – kući za ljude i umjetnost, online verziju izložbe možete pregledati i na ovom linku: https://izlozba.dizajn.hr/2122/

 

Dobitnici nagrada i priznanja HDD-a na Izložbi hrvatskog dizajna 21/22. Fotografija: Damir Žižić

Dobitnici nagrada i priznanja HDD-a na Izložbi hrvatskog dizajna 21/22. Fotografija: Damir Žižić

 

Nagrada HDD-a za životno djelo

Boris Ljubičić

 

Boris Ljubičić, Marko Golub i Maša Milovac prilikom dodjele Nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva za životno djelo. Fotografija: Damir Žižić

Boris Ljubičić, Marko Golub i Maša Milovac prilikom dodjele Nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva za životno djelo. Fotografija: Damir Žižić

Nagradu je dizajneru Borisu Ljubičiću uručio Marko Golub, čiji tekst napisan tim povodom možete pročitati na ovom linku.

“Govoriti o nečijem životnom opusu uvijek znači i govoriti o njegovoj važnosti, o tome zašto je relevantan u kontekstu u kojem je nastajao, ali i koliko je daleko dosegnuo izvan njega, po čemu je poseban i drukčiji, što nam on znači i koliko nam znači. Odgovor na to pitanje uvijek će biti pomalo subjektivan i podložan konvencijama – mi podrazumijevamo da su kultura i umjetnost društveno važne, čak i onda kad se čini da nas stvarnost demantira i da se njihova težina rasplinjuje čim se izađe iz institucionalnog konteksta kulture i profesionalnih standarda kulturne, umjetničke, pa i dizajnerske zajednice. Osvrćući se na dosadašnji dizajnerski rad Borisa Ljubičića, od početka 1970ih do danas, rekao bih da on proistječe iz eksplicitnog uvjerenja da je dizajn nedvosmisleno životno važan i da vizualne komunikacije prožimaju sve aspekte naših svakodnevnih života. Iz takvog uvjerenja slijedi odgovornost, što je sam Ljubičić lijepo formulirao u svom autorskom motu koji kaže da dizajner mora preuzeti „odgovornost za vrijeme i prostor“ u kojem djeluje. Ta odgovornost nije samo načelna, ona se specifično odnosi na svaku dizajnerovu intervenciju u našu vizualnu i spoznajnu stvarnost – bez obzira je li riječ o dizajnu ili redizajnu, ambalaži deterdženta za posuđe, korporativnom ili institucionalnom identitetu, plakatu, videospotu, kalendaru ili knjizi. Pogledamo li Ljubičićeva mnogobrojna ostvarenja, ne svjedočimo samo izuzetnoj snazi vizualnog komuniciranja, nego i radovima koji nas uče kako gledati i čitati našu suvremenu vizualnu stvarnost.

 

Boris Ljubičić. Fotografija: Damir Žižić

Boris Ljubičić. Fotografija: Damir Žižić

 

Gotovo odreda zamišljeni iznimno ambiciozno, Ljubičićevi identiteti, plakati, knjige, kampanje, čak i pakiranja koja je oblikovao, snažno govore o našem vremenu, govore o našoj percepciji, govore o tome što znači biti uronjen u svijet slika i informacija, kao što svi jesmo, bez obzira jesmo li toga svjesni ili ne. U međunarodnim strukovnim krugovima Ljubičić je već desetljećima prepoznat dizajner, cijenjen od kolega, nagrađivan nekima od najuglednijih internacionalnih priznanja. No Boris Ljubičić rijedak je hrvatski dizajner za kojeg se bez pretjerivanja može reći da je poznat širokoj javnosti, mnogi će vjerojatno znati nabrojati najmanje jednu ili dvije stvari iz svoje okoline koje je on dizajnirao – logoi i identiteti za Mediteranske igre, YASSA, HRT, Labud, Muzički biennale Zagreb, plakate Krvatska ili Vrč ide na vodu dok se ne razbije – a i poneku za koju se zalaže (integralni vizualni identitet države i dizajn zastave). Mnogo je drugih grafičkih dizajnera koji su oblikovali zamjetan dio našeg vizualnog okruženja, ali nisam siguran da je u Hrvatskoj ijedan pored Ljubičića oblikovao tako mnogo, da je njegov rad kontinuirano prezentan gotovo na svakodnevnoj razini, i u tako širokom rasponu konteksta i primjena. Tu nema rutinskih rješenja napravljenih da se obavi posao i ide dalje – oni su komunikacijski krajnje jezgroviti i zamišljeni da nam kažu bitne stvari bez ukrašavanja i bez odgode, u isto vrijeme su značenjski bogati i stimulativni, a u medijskom smislu iza njih stoji volja da se kaže nešto novo, drukčije i neočekivano. Reći da je Ljubičić angažirani dizajner-aktivist nije nikakvo pretjerivanje, s tim da je njegova angažiranost čvrsto povezana s dizajnerskim pozivom. Drugim riječima, on nije dizajner, intelektualac koji iz pozicije autoriteta koji je stekao svojim kreativnim radom želi nešto reći o stanju našeg svijeta i time izaći iz okvira svojih profesionalnih kompetencija. Ne, sav Ljubičićev angažman proizlazi iz dizajnerskog svjetonazora i manifestira se dizajnerskim sredstvima, jer nimalo ne sumnja da je dizajn ravnopravan svim drugim akterima u dijalogu o svim društvenim, političkim, kulturnim i ekonomskim pitanjima.

” (iz teksta Odgovornost za prostor i vrijeme – O Borisu Ljubičiću povodom Nagrade HDD-a za životno djelo)

 

 

Velika nagrada HDD-a

 

4_Osekovo

 

Centar za posjetitelje Crna Roda, Osekovo

Produkt dizajn: Clinica studio d.o.o. (Vedran Kasap i Ozana Ursić)
Arhitektura: 
Roth i Čerina d.o.o. (Mia Roth i Tonči Čerina)
Grafički dizajn: 
Niko Mihaljević
Interpretacija:
 Ivana Fabrio
Ilustracija: 
Franka Tretinjak
Kiparski radovi: 
Borna Demel
Koncept multimedijalnih aplikacija: 
Novena
Art direktor multimedije: 
Vanja Cuculić
naručitelj: 
Javna ustanova Park prirode Lonjsko Polje Krapje 16, Jasenovac

5_Osekovo

Obrazloženje žirija:
Arhitektura centra za posjetitelje tankoćutno pristupa specifičnoj zatečenoj situaciji, stvarajući nenametljivi i uvažavajući dijalog s mjestom i vremenom. Oblikovanje trajnog postava, koje uključuje interpretaciju, vrsne ilustracije, dizajn multimedijalnih i predmetnih izložaka i namještaja te grafičku obradu cijelog prostora, nastavlja taj odmjereni pristup postižući skladnu višetaktilnu cjelinu. Centar se nalazi u srcu ratom poharane županije, koja se, usprkos obnovi, nikada nije oporavila, već je na silaznoj putanji već 25 godina, jako ubrzanoj razarajućim potresom iz prosinca 2020. godine. Osim što je izgradnjom centra stvoreno novo mjesto suvremene arhitekture i dizajna za unapređenje društveno-kulturne dimenzije života lokalnog stanovništva, projekt je i odličan primjer jačanja kontinentalnog turizma u Hrvatskoj. Ovakvi projekti uistinu znače tektonske pomake i od presudne su važnosti za preživljavanje tog kraja.

Dizajn vizualnih komunikacija 

 

NAGRADA Dizajn vizualnih komunikacija / profesionalni dizajn

Publikacije Kunsthalle Wien

kunsthalle wien 01

dizajn: Lana Grahek, Dejan Kršić
suradnici: Communications, Offline Marketing Communications department Khw
naručitelj: Kunsthalle Wien, Beč
6/2020

 

POSEBNO PRIZNANJE Dizajn vizualnih komunikacija / profesionalni dizajn

Pozivnica 04/22

Deni Horvatic-pozivnica

dizajn: Deni Horvatić
samoinicirani rad
4/2022

 

POSEBNO PRIZNANJE Dizajn vizualnih komunikacija / profesionalni dizajn

Advent Zagreb 2021

zoran đukić advent zagreb

studio đkć, Zagreb
dizajn i art direkcija: Zoran Đukić
suradnici: Neva Zidić (dizajn ), Alen Vuković (3D, animacija)
naručitelj: Turistička zajednica Grada Zagreba
11/2021

 

POSEBNO PRIZNANJE Dizajn vizualnih komunikacija / profesionalni dizajn 

Designing Motherhood

CavarChandani_designing motherhood

dizajn: Lana Cavar, Natasha Chandani
suradnici: Michelle Millar Fisher, Amber Winick (urednice); Miho Karolyi – Kaligraf (priprema za tisak)
naručitelj: MIT Press, Cambridge, USA
3/2021

 

POSEBNO PRIZNANJE Dizajn vizualnih komunikacija / profesionalni dizajn 

Muzički biennale Zagreb 2021.

Sven Sorić muzički bijenale

dizajn: Sven Sorić
suradnici: Tin Dožić (dizajn zvuka), Sara Salamon (animacija)
naručitelj: Hrvatsko društvo skladatelja, Zagreb
4/2021

 

POSEBNO PRIZNANJE Dizajn vizualnih komunikacija / profesionalni dizajn

Crvena škola

GAMULIN-CRVENA-SKOLA-0

oblikovanje i prijelom: Damir Gamulin
suradnik: Petar Milat (urednik)
naručitelji: Multimedijalni institute, Kulturtreger, Zagreb
2/2021

 

POSEBNO PRIZNANJE Dizajn vizualnih komunikacija / profesionalni dizajn

S kolekcijom

Niko Mihaljević-s kolekcijom

grafički dizajn i prijelom: Niko Mihaljević
suradnici: David Maljković, Ivana Meštrov (urednici); fotografije: Karlo Čargonja (naslovnica), Hrvoje Franjić, Ivan Vranjić, Damir Žižić
naručitelj: Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka
12/2020

 

POSEBNO PRIZNANJE Dizajn vizualnih komunikacija / profesionalni dizajn 

Kornarija

Sonda-Kornarija

Studio Sonda, Vižinada
kreativna direkcija: Jelena Fiškuš, Sean Poropat
dizajn: Martina Sirotić
account direktor: Mladen Gvozden
naručitelj: Grad Buje
4/2021

 

POSEBNO PRIZNANJE Dizajn vizualnih komunikacija / profesionalni dizajn 

Pukotine

Zoran Đukić-Pukotine

dizajn: Zoran Đukić, Draga Komparak
suradnici: Bruna Kazinoti, Studio925 (fotografija)
naručitelj: Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb
11/2020

 

NAGRADA Dizajn vizualnih komunikacija / studentski dizajn

Serija fanzina o mentalnim bolestima

klara heberling-serija fanzina o mentalnim bolestima

dizajn: Klara Heberling
studij: Odjel za medijski dizajn, Sveučilište Sjever, Koprivnica, preddiplomski studij, 4. semestar
mentor: Niko Mihaljević
2020/21

 

POSEBNO PRIZNANJE Dizajn vizualnih komunikacija / studentski dizajn

Zalfia

neva zidić-zalfia

dizajn: Neva Zidić
studij: Type Media, Royal Academy of Art, The Hague, diplomski rad
mentori: Erik van Blokland, Peter Verheul, Paul van der Laan
2020/21

 

POSEBNO PRIZNANJE Dizajn vizualnih komunikacija / studentski dizajn

Advena

Pezdevšek_Tena_Advena

dizajn: Tena Pezdevšek
studij: Studij dizajna, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, diplomski studij, 2. semestar
mentor: Nikola Đurek
asistent: Marko Hrastovec
2020/21

 

POSEBNO PRIZNANJE Dizajn vizualnih komunikacija / studentski dizajn

UZPUT — interaktivno-edukativni vodič kroz Medvednicu

MonikaVodopija-Uzput

dizajn: Monika Vodopija
studij: Studij dizajna, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, diplomski studij, 4. semestar
mentorica: Romana Kajp
asistentica: Marija Juza
2020/21

 

Cjeloviti projekt • proizvod 

 

NAGRADA Cjeloviti projekt • proizvod / profesionalni dizajn

Centar za posjetitelje Crna Roda, Osekovo

3_Osekovo-683x1024

Produkt dizajn: Clinica studio d.o.o. (Vedran Kasap i Ozana Ursić)
Arhitektura: 
Roth i Čerina d.o.o. (Mia Roth i Tonči Čerina)
Grafički dizajn: 
Niko Mihaljević
Interpretacija:
 Ivana Fabrio
Ilustracija: 
Franka Tretinjak
Kiparski radovi: 
Borna Demel
Koncept multimedijalnih aplikacija: 
Novena
Art direktor multimedije: 
Vanja Cuculić
naručitelj: 
Javna ustanova Park prirode Lonjsko Polje Krapje 16, Jasenovac

 

POSEBNO PRIZNANJE Cjeloviti projekt • proizvod / profesionalni dizajn

Dorina

Sonda-Dorina

Studio Sonda, Vižinada
kreativna direkcija, dizajn, copywriting, fotografije: Jelena Fiškuš, Sean Poropat
dizajn: Aleksandar Živanov, Martina Ukić, Sanda Maričić, Marina Štefančić
account director: Mladen Gvozden
TVC produkcija: MOGLO
naručitelj: Kraš, Zagreb
3/2022

 

 

POSEBNO PRIZNANJE Cjeloviti projekt • proizvod / profesionalni dizajn

Togetherness • Togetherless

Ivan Dorotić i dr.-togetherness

autori: Ida Križaj Leko, Ivan Dorotić, Morana Matković, Davor Mišković, Maša Poljanec, Leo Kirinčić, Jana Horvat, Renato Stanković
povjerenik:
Idis Turato
izložbeni postav: Ida Križaj Leko
vizualni identitet i dizajn weba: Leo Kirinčić i Maša Poljanec
kreativna direkcija: Ivan Dorotić, Leo Kirinčić i Maša Poljanec
koncept i produkcija videa: Jana Horvat i Sara Salamon
fotografija: Maja Bosnić i Ivan Dorotić (Bosnic+Dorotic), Hrvoje Franjić, Robert Leš
crteži: Ida Križaj Leko i Jana Horvat
programiranje web stranice: Krešimir Pendić
tekst autorske izjave i tekst videa: Davor Mišković
partneri: Društvo arhitekata Rijeka, Rijeka 2020, Grad Rijeka, Sveučilište u Rijeci, DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam
naručitelj: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Zagreb
5/2021

 

 

POSEBNO PRIZNANJE Cjeloviti projekt • proizvod / profesionalni dizajn

Metoda

Mladen Orešić i dr-Metoda

koncept projekta, art direkcija, produkt dizajn: Mladen Orešić
art direkcija, produkt dizajn, prostorne intervecije, web dizajn: NEISAKO (Neven & Sanja Kovačić)
produkt dizajn: Nikola Radeljković (Numen/ForUse); Simon Morasi Piperčić (SMPDO); Ruđer Novak Mikulić (Regular Company); Filip Despot, Tihana Taraba, Ivana Pavić (Grupa); Maša Vukmanović, Jelena Lukač Kirš, Jakov Šrajer (Thinkobjects)
dizajn vizualnih komunikacija: Tihomir Filipec
tekstovi: Ksenija Foretić
tekstovi, promocija: Tatjana Bartaković
fotografija, video: Domagoj Kunić
naručitelj: Spin Valis, Požega
4/2022

 

NAGRADA Cjeloviti projekt • proizvod / studentski dizajn

Podravski Hygge

martina petric-podravski hige

dizajn, copywriting, fotografija, ilustracija: Martina Petric
studij: Studij dizajna, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, diplomski studij, 6. semestar
mentor: Tomislav Vlainić
asistentica: Marija Juza
2019/20

 

POSEBNO PRIZNANJE  Cjeloviti projekt • proizvod / studentski dizajn

Lov nije samo lov

sara bonačić i ddr-lov nije samo lov

dizajn, ilustracija: Sara Bonačić
dizajn, strategija: Martina Brkić, Iva Žmirak
dizajn, copywriting: Kristina Majer
dizajn, brendiranje: Tena Pezdevšek
dizajn, web dizajn: Lucija Tandara
studij: Studij dizajna, Arhitektonski fakultet Sveučilišta U Zagrebu diplomski studij, 3. semestar
mentorice: Sanja Bencetić, Ivana Fabrio, Izvorka Jurić
asistent: Veljko Žvan
2021/22

 

Modni i odjevni dizajn 

 

NAGRADA Modni i odjevni dizajn / profesionalni dizajn

Kolekcija JZ22 Varteks

martina vrdoljak-varteks

kreativna direkcija, dizajn: Martina Vrdoljak Ranilović
suradnici: Renata Kuhar, Damir Begović, Evelin Zaplatić (dizajn); Robert Tolić, Karla Ćorluka (asistenti, grafički dizajn); Dunja Šanjek (grafički dizajn); Vesna Kubat (voditeljica razvoja i tehnologije); Jakov Baričić (fotografija); Romano Decker (styling); Saša Joković (šminka); salon Glamour (frizure )
naručitelj: Varteks, Varaždin
2/2022

 

POSEBNO PRIZNANJE Modni i odjevni dizajn / profesionalni dizajn

Fotosinteza

nataša mihaljčišin-fotosinteza

dizajn, koncept, stajling: Nataša Mihaljčišin
suradnici: Sara B. Moritz (fotografija), Ela Milković (šminka, maska), Milena Maršić, salon Glamour (kosa), Eva Ljubić (model), Dalibor Barić (video)
samoinicirani rad
11/2021

 

NAGRADA Modni i odjevni dizajn / studentski dizajn

Nautilus 21

Nika Vrbica-Nautilus21

dizajn, koncept, izrada: Nika Vrbica
studij: Tekstilno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, diplomski studij, 6. semestar
mentorica: Jasminka Končić
asistent: Duje Kodžoman (vanjski suradnik)
2020/21

 

NAGRADA Modni i odjevni dizajn / studentski dizajn

Delirium (A,O)

Vicko Racetin-Delirium

dizajn: Vicko Racetin
studij: Tekstilno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, diplomski studij, 4. semestar
mentorica: Jasminka Končić
asistent: Duje Kodžoman
2021/22

 

Dizajn ambalaže

 

NAGRADA Dizajn ambalaže / profesionalni dizajn

Valentino Boskovic – Velika Praska

KazinotiKomenda-valentino boškovic

Studio Kazinoti & Komenda, Split
dizajn: Karlo Kazinoti, Mišo Komenda, Branko Dragičević
suradnici: Frane Balta (dizajn ), Šimo Dragičević (fotografija)
naručitelj: Mudri Brk, Zagreb
9/2021

 

POSEBNO PRIZNANJE Dizajn ambalaže / profesionalni dizajn

Haskap – piće astronauta

TumpićPrenc-Haskap

Studio Tumpić/Prenc, Rovinj
kreativna direkcija, dizajn: Anselmo Tumpić
dizajn: Anton Licul Grk
account director: Sara Prenc Opačić
suradnik: Vedran Klemens (ilustracija)
naručitelj: OPG Majetić, Zagreb
3/2022

 

POSEBNO PRIZNANJE Dizajn ambalaže / profesionalni dizajn

CERU Feelgood Food

CERU_dbij-1

Design Bureau Izvorka Jurić, Zagreb
kreativna i art direkcija: Izvorka Jurić
verbalna komunikacija: Igor Poturić
dizajn, prezentacijska fotografija: Jurica Kos
voditeljica produkcije: Natalija Najjar
suradnik: Žarko Kuvalja (animacija)
naručitelj: CERU London, UK
11/2020

 

POSEBNO PRIZNANJE Dizajn ambalaže / profesionalni dizajn

TRUT Gin

Đukić Komparak-trut gin

dizajn: Draga Komparak, Zoran Đukić
suradnici: Srđan Laterza (copywriter), Nikola Zelmanović, Luka Kedžo (fotografija)
naručitelj: OPG Komparak, Korčula
7/2021

 

NAGRADA Dizajn ambalaže / studentski dizajn

Bronhi

luka grković-bronhi

dizajn: Luka Grković
studij: Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija, Umjetnička akademija u Splitu, preddiplomski studij, 4. semestar
mentorica: Ljubica Marčetić-Marinović
2020/21

 

POSEBNO PRIZNANJE Dizajn ambalaže / studentski dizajn

Pizza & Play

luka grković-pizza&play

dizajn: Luka Grković
studij: Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija, Umjetnička akademija u Splitu, preddiplomski studij, 6. semestar
mentor: Igor Čaljkušić
2021/22

 

Dizajn u digitalnim medijima • Dizajn interakcija 

 

NAGRADA Dizajn u digitalnim medijima • Dizajn interakcija / profesionalni dizajn

Putovanje batanom – interaktivna instalacija

Sonda-Batana

studio Sonda, Vižinada
kreativna direkcija, dizajn: Jelena Fiškuš i Sean Poropat
animacija: Rajko Ban, Manuel Šumberac
ilustracija: Manuel Šumberac
video: Josip Ružić (Rose-Art)
autori postava: Tamara Nikolić Đerić, Vanja Cuculić, Aleksandar Paris, Vladimir Končar
ravnateljica ustanove Kuća o batani: Nives Giuricin
suradnici:
Alessandro Venier, Giampietro Venier, Mauro Venier, Alessio Giuricin, Diego Giuricin, Teodor Tiani, Luka Nreka, Marisa Poretti, Angela Preden, Riccardo Vidotto, Gianfranco Santin, Sergio Ferrara, Germano Ettorre, Valentina Silvi Ugulin (ribari, glumci, pjevači); Paolo Hrelja – Zajednica talijana “Pino Budicin” Rovinj-Rovigno (zvuk) / sudjelovali su: Libero Benussi, Alvise Benussi, Grad Rovinj, Dramska skupina mladih Zajednice talijana “Pino Budicin” Rovinj, KUD “Marco Garbin” Zajednice Talijana “Pino Budicin” Rovinj, Javna vatrogasna postrojba Rovinj, Komunalni servis Rovinj
naručitelj: Udruga Kuća o Batani, Rovinj
5/2021


NAGRADA Dizajn u digitalnim medijima • Dizajn interakcija / 
studentski dizajn

Uberi

ivan vrček-uberi

dizajn: Ivan Vrček VART
studij: Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija, Umjetnička akademija u Splitu, preddiplomski studij, 6. semestar
mentor: Ivica Mitrović
asistent mentora: Oleg Šuran
2021/22

 

POSEBNO PRIZNANJE Dizajn u digitalnim medijima • Dizajn interakcija / studentski dizajn

Kustos

valentina bek-kustos

dizajn: Valentina Beg
studij: Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, diplomski studij, 2. semestar
mentor: Elvis Krstulović
2021/22

 

Prostorne i grafičke intervencije i sistemi 

 

NAGRADA Prostorne i grafičke intervencije i sistemi / profesionalni dizajn

Za rast je potrebno vrijeme

bmti-za rast je potrebno vrijeme

studio Bilić_Müller, Zagreb
prostorna grafika parka: Dora Bilić, Tina Müller
suradnici: Ranka Perović Bilić (krajobrazni arhitekt, urbana oprema); Ranka Perović Bilić, Bilić_Müller studio (copywriting)
naručitelj: Zaton holiday resort, Zaton
6/2021

 

 

POSEBNO PRIZNANJE Prostorne i grafičke intervencije i sistemi / profesionalni dizajn

Sanja Iveković: MAKE UP – MAKE DOWN, videoretrospektiva

Oaza-Sanja iveković

studio Oaza, Zagreb
vizualni identitet i postav:
Nina Bačun, Roberta Bratović, Maša Poljanec (OAZA)
umjetnica:
Sanja Iveković
kustosice:
Branka Benčić, Sabina Salamon
kustosica filmskog programa:
Tanja Vrvilo
suradnica:
Joanna Pellizer
naručitelj: Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka
11/2021

 

POSEBNO PRIZNANJE Prostorne i grafičke intervencije i sistemi / profesionalni dizajn

Štand Milla&Milli

Maša Vukmanović-Milla&Milli

Kreativni studio Maša Vukmanović, Zagreb
dizajn: Maša Vukmanović
suradnici: Emi23, Best systems (izvođači); Yosuke Kojima (fotografija)
naručitelj: Milla&Milli – Mundus, Vrbovec
6/2022

 

POSEBNO PRIZNANJE Prostorne i grafičke intervencije i sistemi / studentski dizajn

Sustav signalizacije zgrade Umjetničke akademije u Splitu

Tina Masnić-sustav signalizacije UMAS

dizajn i fotografija: Tina Masnić
studij: Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija, Umjetnička akademija u Splitu, preddiplomski studij, 6. semestar
mentorica: Jelena Zanchi
2021/22

 

Industrijski • produkt dizajn

 

NAGRADA Industrijski • produkt dizajn / profesionalni dizajn

+ + +

numenforuse-rut+++

Numen/ForUse + studio Ru:t
naručitelj / client: Spin Valis, Požega
11/2021

 

POSEBNO PRIZNANJE Industrijski • produkt dizajn / profesionalni dizajn

Naba trail

ivan šaban-naba trail

dizajn: Ivan Šaban
naručitelj: NABA Technology
5/2022

 

POSEBNO PRIZNANJE Industrijski • produkt dizajn / profesionalni dizajn

Interval

Havranek Lugonja-Interval

dizajn: Filip Havranek, Kristina Lugonja
samoinicirani rad
12/2021

 

POSEBNO PRIZNANJE Industrijski • produkt dizajn / profesionalni dizajn

Vozicheck

Matko Plovanić Vozichek

dizajn: Matko Plovanić
samoinicirani rad
5/2022

 

NAGRADA Industrijski • produkt dizajn / studentski dizajn

Svemirska terasa • Space Terrace

Ema Čimbur-svemirska terasa

dizajn: Ema Čimbur
studij: Studij dizajna, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, preddiplomski studij, 6. semestar
mentor: Zlatko Kapetanović
asistentica: Nina Bačun
2021/22

 

POSEBNO PRIZNANJE Industrijski • produkt dizajn / studentski dizajn

Tkivo sjećanja

Eva Rodinis-Tkivo sjećanja

koncept i dizajn: Eva Rodinis
studij: Studij dizajna, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, preddiplomski studij, 4. semester
mentorica: Ivana Fabrio
asistentica: Nina Bačun
2021/22

 

POSEBNO PRIZNANJE Industrijski • produkt dizajn / studentski dizajn

Kandža

Barbara Delost-Kandža

dizajn i izrada: Barbara Delost
studij: Studij dizajna, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, preddiplomski studij, 2. semestar
mentorica: Ivana Fabrio
asistentica: Nataša Njegovanović
2021/22

 

POSEBNO PRIZNANJE Industrijski • produkt dizajn / studentski dizajn

Take Make – pisala od bambusa

Kora Rogina-take make pisala od bambusa

dizajn, grafika: Kora Rogina
studij: Studij dizajna, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, preddiplomski studij, 4. semestar
mentorica: Ivana Fabrio
asistentica: Nina Bačun
2021/22

 

POSEBNO PRIZNANJE Industrijski • produkt dizajn / studentski dizajn

Cvijeće promenade

Ela Leko-cvijeće promenade

dizajn tapiserije: Ela Leko
Tim iz ReGalerije Zabok: Karmen Telišman (dizajn), Alen Majsec (majstor)
studij: Tekstilno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu
diplomski studij, 2. semestar
mentorica: Koraljka Kovač Dugandžić
2021/22

 

POSEBNO PRIZNANJE Industrijski • produkt dizajn / studentski dizajn

Planine

Leo Subanović-planine

dizajn: Leo Subanović
studij: Tekstilno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, diplomski studij, 2. semestar
mentorica: Koraljka Kovač Dugandžić
2021/22

 

 

Koncept • inicijativa • kritički dizajn

 

 

NAGRADA Koncept • inicijativa • kritički dizajn / profesionalni dizajn

Oaza Books

Oaza Books (1)

Koncepcija, art direkcija, dizajn i uredništvo:
Oaza / Nina Bačun, Ivana Borovnjak, Roberta Bratović, Tina Ivezić, Maja Kolar, Maša Poljanec
Suradnici na razvoju projekta:
oazabooks.com: Petra Milički (dizajn), Hrvoje Živčić (tipografija Bosco), 925Studio / Karla Jurić (fotografija), Mario Lončarić (razvoj web stranice)
Autori objavljenih izdanja:
Una Bauer, JJ Bibby, Ben Cain, Ivana Đula, Juan Echeverry, Hana Erdman, Tina Gverović, Sanja Iveković, Michael Kargl, Sven Klobučar, Ana Kovačić, Nina Kurtela, Ana Kuzmanić, Stefhany Yepes Lozano, Maja Marković, Gabriel Meija, Hana Miletić, Vedran Mimica, Maroje Mrduljaš, Jelena Oroz, Vijai Maia Patchineelam, Dino Pešut, Marko Pogačar, Adriana Lozano Román, Catalina Jaramillo Quijano, Stipan Tadić, Idis Turato, Nora Turato, Dubravka Ugrešić, Jasna Jasna Žmak
Partneri i suizdavači: University for Applied Sciences and Arts Antwerp, a.pass Posthogeschool voor Podiumkunsten vzw Bruxelles, Sveučilište u Rijeci, DeltaLab, MUO, MAO, Nova Iskra, Mikser, Werkraum Bregenzerwald

 

POSEBNO PRIZNANJE Koncept • inicijativa • kritički dizajn / profesionalni dizajn

Disko škola

Disco škola

organizacija: ITD – Institute for Transmedia Design
koncept: Jimmy Loizeau, Matt Ward, Mihaela Ružič, Sara Božanić
dizajn izložbe: Jimmy Loizeau, Matt Ward, Sara Božanić, Žan Bedenik, Ana Nicol Ropoša, Mateja Filipović-Sandalj, Županec Tomaž, Petar Božanić, Oleg Šuran, Sebastijan Škraban
skladba: Matej Končan aka kleemar, Big Pappa, Izabela Zala Kranfogel, Maruša Durič, Matic Kranfogel, Jakob Cigüt
autori umjetničkih radova: učenici Osnovne škole III, Murska Sobota
dizajn vizualnih komunikacija: Oleg Šuran
content design: Mateja Filipović-Sandalj
supervizija: Vida Lukač, Matej Fišer, Sonja Čerpnjak, Daniel Ulčar, Boris Bodanec, Maja Lačen Škrbič, Ivica Mitrović, Janez Balažic, Branka Jančar, Gabrijela Mastnak, Darko Vrabec
suradnici: Centar za kreativnost Općina Murska Sobota, Osnovna škola 3, MIKK, Zavod za kulturu, turizam i šport Murska Sobota, Općina Ljubljana, Sveučilište Goldsmiths, Umjetnička akademija u Splitu, Maribor Academia
financiranje projekta: Europski fond za regionalni razvoj, Republika Slovenija, Općina Ljubljana, Općina Murska Sobota
samoinicirani rad • selfinitiated work
9/2021

 

POSEBNO PRIZNANJE Koncept • inicijativa • kritički dizajn / profesionalni dizajn

Speculative design – Educational Resource Toolkit

umas-speculative design

Umjetnička akademija, Split
koordinacija: Ivica Mitrović
projektni tim: Oleg Šuran, Jimmy Loizeau, Matt Ward, Dash Macdonald, Julian Hanna, James Auger, Ingi Helgason, Michael Smyth, Salvatore Iaconesi, Oriana Persico, Sara Božanić, Petra Bertalanič, Mateja Filipović-Sandalj, Enrique Encinas, Bruna Paušić
samoinicirani rad
3/2021

 

NAGRADA Koncept • inicijativa • kritički dizajn / studentski dizajn

CASEIN – Inovativni sustav održive ambalaže za samostalnu izradu

Toni Bilić-Casein projekt

dizajn: Toni Bilić
studij: Studij dizajna, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, diplomski studij, 2. semestar
mentorica: Sanja Bencetić
asistentica: Nataša Njegovanović
2021/22

 

POSEBNO PRIZNANJE Koncept • inicijativa • kritički dizajn / studentski dizajn

Kooperativna društvena igra KLETCH

Lana Banek i dr-Kooperativna društvena igra Klech

dizajn: Lana Banek, Andrea Bielen, Erik Burić, Lada Kušec Deči, Maja Janković
studij: Studij dizajna, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, diplomski studij, 1. semestar
mentor: Tomislav Vlainić
asistenti: Dina Milovčić, Andrija Mudnić, Inja Kavurić Kireta
2020/21

 

POSEBNO PRIZNANJE Koncept • inicijativa • kritički dizajn / studentski dizajn

Priča agava

Alejandra Robles Sosa-Priča Agava

dizajn: Alejandra Robles Sosa
studij: Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija, Umjetnička akademija u Splitu, diplomski rad
mentori: Ivica Mitrović, Oleg Šuran, Dejan Kršić
2019/20

 

POSEBNO PRIZNANJE Koncept • inicijativa • kritički dizajn / studentski dizajn

Paljetkovanje – Stara iskustva i nova vizija

Andreja Lovreković-Paljetkovanje

dizajn: Andreja Lovreković
studij: Studij dizajna, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, diplomski studij, 6. semestar
mentor: Mladen Orešić
komentorica: Ivana Fabrio
2019/20

 

Zahvaljujemo svim članovima žirija, Laubi i Tomislavu Kličku, brojnim partnerima koji su omogućili ovo događanje – Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske, Gradskom uredu za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba i Turističkoj zajednici Grada Zagreba. Tu je i Muzej za umjetnost i obrt, koji je naš dugogodišnji partner u ovom projektu, čekamo da se vrate u punoj snazi u obnovljenom prostoru. Hvala tvrtkama koje su nas podržale u ovom projektu, a to su ove godine: Go2digital, Zagreb plakat, Igepa plana, Span, tiskara Ars kopija i Tiskara Zelina. Za produkciju i organizaciju izložbe zaslužan je tandem HDD-a, Mirjana Jakušić i Marko Golub, uz asistenticu Magdalenu Ećimović, a za vizualni identitet i dizajn postava ekipa Studija Šesnić&Turković: Marko Šesnić, Goran Turković, Nikola Heged, Tana Jeić i Lana Cirkveni. Dizajnerica Pregleda hrvatskog dizajna 21/22 koji ćemo predstaviti za točno tjedan dana u Laubi je Maja Draganić, a tehničku ekipu činili su Branko Bačun, Bruno Janković, Ivan Beritić, Jerko Stjepanović i Karlo Čaić. Jednako važno za sam kraj – hvala svim dizajnerima čiji smo rad imali čast predstaviti!