Dizajn.tv / Predavanje: IVICA MITROVIĆ – Kako vratiti oduzetu budućnost?

Pogledajte video snimku predavanja IVICE MITROVIĆA koje je pod naslovom “Kako vratiti oduzetu budućnost?” održano 23. listopada 2021. u sklopu programa Plan D.konferencije u Orisu – Kući arhitekture. Predavanje je tematiziralo spekulativnu dizajnersku praksu koja se već više od 20 godina bavi našim odnosom s tehnologijom, a neizbježno i društveno, političkim i ekonomskim kontekstom, no fokus je ovog puta bio upravo na recentnoj kritici spekulativne prakse zbog njenog bježanja u distopijske budućnosti i nemogućnosti hvatanja u koštac s isto tako kompleksnom i depresivnom stvarnošću.

Glavna pitanja postavljena u predavanju bila su može li spekulativna dizajnerska praksa, ali i dizajnerska praksa općenito djelovati sada i pokrenuti promjene prije potencijalnih katastrofičnih budućnosti i kako je to moguće kroz edukaciju postići. Predavanje je predstavilo današnju poziciju spekulativne dizajnerske prakse kroz prizmu osobne prakse i dvogodišnjeg istraživanja u sklopu projekta SpeculativeEdu.

Ivica Mitrović i Oleg Šuran surađuju od Olegovih studentskih dana na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu. Zajedno stoje iza neformalne edukacijske platforme Interakcije na splitskoj Akademiji koja se bavi novim dizajnerskim praksama (od dizajna interakcija, do kritičkog i spekulativnog dizajna). Kroz niz projekata koji uključuju produkciju radova, izložbe i publikacije bave se propitivanjem suvremene dizajnerske prakse i edukacije kroz pristup koji nazivaju „Mediteranski spekulativni pristup“, koji povezuje njihov zajednički senzibilitet prema Jadranu i temama koje promišljaju našu budućnost na Mediteranu. Između niza zajednički realiziranih izložbi može se izdvojiti kustoski projekt hrvatskog izložbenog nastupa na XXI. međunarodnoj izložbi Milanski trijenale − La Triennale di Milano (2016.), pod nazivom 21. stoljeće. Dizajn poslije dizajna, gdje realiziraju izložbu Spekulativnost – post dizajnerska praksa ili nova utopija? i pripadnu publikaciju. Zajedno su sudjelovali i u realizaciji europskog projekta Urban IxD – Designing Human Interactions in the Networked City (2013 – 2014). U sklopu projekta realiziraju međunarodnu putujuću izložbu City | Data | Future – Interactions in hybrid urban space, koja je dio fundusa Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Za Sveučilište u Splitu su vodili međunarodni Erasmus+ projekt SpeculativeEdu, prvi europski projekt koji se bavio obrazovanjem u području spekulativnog dizajna i srodnih praksi.

 

Video možete pogledati na ovom linku.

 

Snimatelj i montažer: Miran Krčadinac
Moderator: Marko Golub
Produkcija: Hrvatsko dizajnersko društvo 2021.

Program Plan D.konferencije financiran je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba. Program Dizajn.tv financiran je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH. Izložbeni i diskurzivni program HDD-a sufinanciran je sredstvima Zaklade Kultura nova.