Dizajnerska početnica – Zaparkaj grad

U subotu, 27. veljače 2021. godine s početkom u 10.00 sati, u Hrvatskom dizajnerskom društvu, u okviru programa Dizajnerska početnica održat će se besplatna radionica za djecu od petog do osmog razreda osnovne škole (5. – 8. razred) pod nazivom “Zaparkaj grad”. Voditeljica radionice je arhitektica Tihana Matota a rok za prijavu je petak, 26.2.2021, do 15 h.

O radionici Zaparkaj grad

Parkovi, dječja igrališta, livade i perivoji su pluća i srce svakog grada. Mjesta su to igre, opuštanja, susreta, vježbanja, koncerata. U vrijeme pandemije postajemo svjesniji njihove važnosti te oni češće nego prije postaju naš balkon, dnevni boravak ili čak radna soba. Dovoljan broj i dobar raspored zelenih površina u gradu neophodni su za ublažavanje klimatskih promjena, ali i očuvanje zdravlja i zadovoljstva njegovih stanovnika. Urbanizam je disciplina koja se bavi promišljanjem i oblikovanjem grada, ali u tom procesu možemo sudjelovati svi. „Zeleni grad“ je ideal grada kojem mnogi teže, a ponegdje se on već ostvaruje.

Kao nastavak radionice Zamisli grad, održane u HDD-u, u sklopu Dizajnerske početnice, u lipnju 2019. godine i ova radionica želi potaknuti djecu na razmišljanje o gradu kao prostoru velikih dimenzija te stvaranje vlastitih sudova o tome kako bi željeli ili ne bi željeli da on izgleda i funkcionira. Ovoga puta će u fokusu biti kreiranje zelenih površina, odnosno parkova, dječjih igrališta i drugih prostora za sport i rekreaciju. Upitat ćemo se koliko je i kakvih zelenih površina u gradu potrebno da bi imali čišći zrak, manje buke te kao rezultat toga živjeli zdravije i zadovoljnije. Analizirat ćemo primjere nekih „zelenih gradova“ te promišljati kako postojeće gradove učiniti zelenijima. Urbanizam priča univerzalnim jezikom boja i simbola kojeg će djeca upoznati i početi koristiti.

Cilj je radionice upoznati djecu s osnovnim elementima urbanističkog planiranja te im približiti put od koncepcije do stvarno oblikovanog prostora u kojem živimo. Želi ih se potaknuti na razmišljanje o oblikovanju grada i njegovih zelenih površina te im pomoći da svoje želje i zamisli materijaliziraju na papiru te kreiraju svoje prve urbanističke planove.

Radionica je besplatna, a namijenjena je učenicima i učenicama od petog do osmog razreda osnovne škole. Broj mjesta je ograničen (sukladno mjerama primamo samo 6 djece),  stoga molimo prijavitelje za razumijevanje.

Dobra vijest je da će se različite radionice za djecu različitih uzrasta održavati tijekom cijele godine.

Datum održavanja radionice je 27. veljače 2021.

Predviđeno trajanje radionice je 3 h, (od 10.00 – 13.00).

Roditelji i/ili staratelji trebaju potpisati  Suglasnost  za sudjelovanje djece na radionici.

Rok za prijave je petak 26. veljače 2021. do 15 sati na mail dizajnerskapocetnica@dizajn.hr.

O voditeljici radionice:

Tihana Matota je diplomirala arhitekturu i urbanizam na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Završila je i poslijediplomski studij iz područja prostornog planiranja i zaštite okoliša. Bavi se urbanizmom i arhitekturom, autorica je arhitektonskih i urbanističkih projekata te stručnih članaka iz navedenih područja.