Dizajnerska početnica: Uvod u etnografski crtež

U subotu 25. studenoga 2023. godine, s početkom u 10 sati, u Hrvatskom dizajnerskom društvu, u okviru programa Dizajnerska početnica održat će se još jedna u nizu besplatnih radionica za djecu osnovne škole pod nazivom UVOD U ETNOGRAFSKI CRTEŽ. Voditeljica radionice je etnologinja i antropologinja Lucija Ostrogović, a rok za prijavu je 24. studenoga do 15 sati. Radionica je koncipirana kao mali etnografski eksperiment u kojem ćemo kroz kratke crtačke vježbe pristupiti crtežu kao alatu za širenje našeg osjetilnog i percepcijskog polja te podlozi za stvaranje priče.

O radionici:

Na nekoliko sati “ufurat” ćemo se u ulogu malih etnografa*. Naš teren je prostor oko nas: prostorija u kojoj se nalazimo, prozor kroz koji promatramo prolaznike, ulicu. Sve ono što vidimo, čujemo, mirišemo, ali i zamišljamo.

Naše priče započinju promatranjem prostora koji nas okružuje, a potom nas ti isti motivi vode u nove prostore i priče.

Cilj radionice je propitati načine na koje crtež možemo razumjeti kao igru promatranja te narativnu podlogu. Crtežu ćemo pristupati individualno i timski, a pričama dokumentarno i fikcijski.

*Etnografiju možemo definirati kao bilježenje svakodnevice.

Radionica je besplatna, a namijenjena je učenicima  osnovne škole.

Predviđeno trajanje radionice je 2h.

Roditelji i/ili staratelji trebaju potpisati  Suglasnost  za sudjelovanje djece na radionici.

Rok za prijave je petak 24. studenoga do 15 sati na mail: dizajnerskapocetnica@dizajn.hr.

Više o voditeljici radionice:
Lucija Ostrogović u svom radu kombinira vizualnu umjetnost i antropologiju, propitujući pritom njihova moguća preklapanja i dodirne točke. U metodološkom i istraživačkom procesu uglavnom polazi od etnografskog pristupa svakodnevici, često kombinirajući upravo crtež. Godine 2021. diplomirala je etnologiju i antropologiju pri Sveučilištu u Zadru s temom “Nacrtat ću ti: Priče o(d) doma (crtež u etnografiji)”, a 2023. stekla je diplomu iz novih medija pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Vodila je nekoliko radionica vezanih uz etnografski crtež te je izlagala svoje radove na nekoliko samostalnih i grupnih izložbi.