Dizajnerska početnica: TAKTILNA IGRAONICA “TINK THINGS”

U subotu 10. lipnja s početkom u 12 sati, u sklopu programa Dizajnerska početnica održat će se taktilna igraonica i radionica za djecu TINK THINGS pod vodstvom odgajateljice i pedagoginje ANE KLARE KOMAZLIĆ i dizajnerice DORJE BENUSSI. Na igraonici će se djeca, koristeći Tink Things namještaj predstavljen na istoimenoj izložbi, moći zabaviti različitim taktilnim aktivnostima s početno neoblikovanim materijalima te sami izraditi taktilne (fidgeting) igračke koje će moći ponijeti sa sobom. Radionica je namijenjena djeci u dobi od 3 do 10 godina, ali i svi ostali su dobrodošli. Sudjelovanje je besplatno, a detalje o prijavi pročitajte u nastavku.

Detaljnije o radionici:

Senzorne aktivnosti olakšavaju istraživanje i prirodno potiču djecu na otkrivanje znanstvenih procesa (fizičkih, kemijskih i dr.) dok se zabavljaju. Također, potiču razvoj spoznaje te aktivno-istraživački odnos prema osobinama ponuđenih materijala, omogućujući im da prilikom istraživanja koriste što više osjetila. Kada taktilni sustav dobro radi, djeca se osjećaju sigurnima i dovoljno organiziranima u svojim tijelima da bi mogla pozitivno odgovoriti na sve ostale osjetne informacije s kojima se svakodnevno susreću.

Taktilna i teksturna igra na različite je načine pozitivna za djecu svih dobi; ona ih usmjerava na aktivno istraživanje, a kroz kombinaciju materijala potiče na inovativnost i poduzetnost, razvijanje mašte i rješavanje problema. Također, putem ovakve igre podržavamo stvaralačke mogućnosti koje dijete pokazuje istraživanjem i isprobavanjem novih (nepoznatih) materijala. Osim toga, teksturna igra potiče razvoj fine motorike, odnosno manipulativnu spretnost i okulomotornu koordinaciju, razvoj taktilne percepcije i diferencijacije te podupire koncentraciju. U konačnici, taktilna aktivnost je istovremeno umirujuća, perceptivna i poticajna, a u svakom slučaju jako zabavna.

Voditeljice igraonice su odgajateljica i pedagoginja Ana Klara Komazlić i dizajnerica Dorja Benussi