Dizajnerska početnica: Soba+

Ove subote 2. prosinca s početkom u 11 sati u Hrvatskom dizajnerskom društvu, u okviru programa Dizajnerska početnica, održat će se još jedna u nizu besplatnih radionica za djecu. Voditelji radionice Soba+ su Veljko i Ana Armano Linta, a rok za prijave je petak 1. prosinca do 15 sati.

O radionici

Rasteš iznutra i/ili izvana? Imaš brata, sestru, baku u sobi? Nedostaje ti tvoj prostor? Nisi jedina/i. Možda se u tvojem stanu ili kući može dobiti još jedna soba. Možda se postojeću sobu može preurediti, a možda je za sreću potrebno još manje zahvata? Na ovoj radionici otkrit ćeš kako bolje razumjeti što treba tebi i drugima, a onda ćeš naučiti neke kreativne načine da zadovoljiš te potrebe.

Jedno od češćih pitanja u arhitektonsko-dizajnerskoj praksi jest kako zadovoljiti potrebe rastuće obitelji za prostorom, privatnošću i skladnim odnosima bez selidbe i investicije u veći stan ili kuću.

Obično se traži soba više, a često se u tom pitanju krije mnogo strepnje i unutrašnjeg osjećaja skučenosti. Mi u toj potrebi vidimo priliku za kreativno preispitivanje mogućnosti postojećeg prostora, koje su često nevidljive na prvi pogled. Ponekad se može dobiti ta “soba plus”, a ponekad se može napraviti boks za spavanje, ili pametno rasporediti namještaj, ili razgovorom s ukućanima otkriti kako problem leži negdje izvan domene dizajna i arhitekture.

Zato je izravan razgovor i rad s ukućanima bitan i treba ga započeti što ranije. Zašto ne već u školskoj dobi? Bez mnogo predrasuda, mladi ljudi mogu kreativno i neopterećeno naučiti pomoći sami sebi, ali i slušati svoje kolege pa pomoći i njima.

Radionica će se odvijati u manjim grupama, a polaznici će kreativno oblikovati nove scenarije i nova dizajnersko-prostorna rješenja u okviru postojećih stambenih prostora. Na kraju će zajedno komentirati rješenja i proslaviti mogućnosti koje su otvorili.

Radionica je besplatna, a namijenjena je učenicima viših razreda osnovne škole i srednjoškolcima. Rok za prijave je petak 1. prosinca do 15 sati na mail dizajnerskapocetnica@dizajn.hr.

O voditeljima

Veljko je arhitekt, a Ana produkt dizajnerica. Imaju studio u Zagrebu (www.armanolinta.hr) i bave se produkt dizajnom, dizajnom interijera i arhitektonskim projektiranjem, ali i istraživanjem: Ana prvenstveno u području dizajna za igru i učenje, a Veljko u području integrativnog projektiranja za dobrobit (wellbeing). Uživaju u vođenju različitih radionica za mlade.