Dizajnerska početnica: Plakati i suze radosnice

Ove subote 15. prosinca s početkom u 11 sati u Hrvatskom dizajnerskom društvu, u okviru programa Dizajnerska početnica, održat će se još jedna u nizu besplatnih radionica za djecu. Radionicu Plakati i suze radosnice vodit će Ksenija Palameta Radković, a namijenjena je osnovnoškolcima koji će imati priliku upoznati se sa svim vještinama izrade plakata. Rok za prijavu je petak 14. prosinca do 15 sati.

O radionici

Edukativni plakat na određenu temu učestali je oblik prezentacije istraživačkog rada učenika. No dok je većina truda uložena u prikupljanje informacija, za njihovo se vizualno oblikovanje ostavlja malo vremena. Jedan od razloga za zanemarivanje tog dijela zadatka je ograničenje velikog formata, ali i nepoznavanje osnovnih načela komponiranja i mogućnosti kreativnog izražavanja.

Pomalo iskrivljena verzija plakata prisutna je u svakodnevici učenika predmetne nastave u osnovnim školama – to su radovi koji na vizualno zanimljiv način teže donijeti bitne informacije o određenoj temi, koristeći pritom dostupna sredstva i likovne tehnike. Rezultati variraju ovisno o angažmanu učenika, ali ipak najviše ovise o njihovu individualnom likovnom senzibilitetu, jer osnovne vještine komponiranja i pojam layouta ne obrađuju u sklopu redovne nastave.

Iskrivljena je i predodžba učenika kako će već samom izradom plakata dobiti odličnu ocjenu pa na samo vizualno oblikovanje ne obraćaju previše pažnje, tako da površnost u pristupu uparena s neznanjem dovodi do komičnih rezultata.

Uvodni dio radionice bavit će se prezentacijom primjera dobre i loše prakse gdje ćemo putem analitičkog pristupa definirati glavne probleme kod oblikovanja i prezentacije sadržaja na školskim plakatima izvedenim u „kućnim“ uvjetima. Neka od pitanja na koje ćemo pokušati dati odgovor su: čemu služe margine, što su to negativni prostor, aktivne i pasivne plohe, kako postaviti layout u odnosu na temu plakata, odabrati i izvesti tipografiju, odabrati vrstu ilustracije, uspostaviti hijerarhiju elemenata i putem do petice iz zalaganja biti samokritičan?

Praktični dio radionice bavit će se oblikovanjem konkretnih rješenja (koristeći izreske iz časopisa, ispisane setove slova, kolaž, škare i ljepilo). Polaznici tako mogu primijeniti stečeno znanje i izraditi plakat na temu po izboru ili donijeti plakat kojim nisu zadovoljni kako bismo zajedno, kroz razgovor, analizu i nešto trikova riješili problem.

Ciljevi radionice

Razvijati senzibilitet za ravnotežu estetike, sadržaja i funkcije plakata, naučiti osnovne principe komponiranja i pojmove poput grid ili layout, razlikovati mogućnosti vizualnog naglašavanja pojedinih elemenata, selektirati i reducirati sadržaj kroz istraživački rad, stečeno znanje i vještine oblikovanja edukativnog plakata primjenjivati u redovnom nastavnom procesu, bilo kao samoinicirani oblik učenja bilo kao način prezentacije istraživačkog zadatka.

Radionica je besplatna, a namijenjena je učenicima osnovne škole.

Rok za prijave je petak 14. prosinca do 15 sati na mail adresu dizajnerskapocetnica@dizajn.hr.

Na Facebook stranici Dizajnerske početnice možete pročitati više o samome projektu, pratiti najave te pogledati fotografije održanih radionica. Voditeljica programa Dizajnerska početnica je Ksenija Žakula.

O voditeljici radionice

Ksenija Palameta Radković diplomirala je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na Salonu mladih i Zagrebačkom salonu, ilustrirala tekstove i monografije na temu kulturne baštine. Radi kao profesor grafičkog dizajna u Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju u Zagrebu.