Dizajnerska početnica: Ogledalo bez mana

U subotu 11. svibnja 2024. godine, s početkom u 10 sati, u Hrvatskom dizajnerskom društvu, u okviru programa Dizajnerska početnica održat će se još jedna u nizu besplatnih radionica za djecu osnovne škole pod nazivom OGLEDALO BEZ MANA. Voditeljica radionice je ilustratorica Agata Lučić, a rok za prijavu je 10. svibnja do 15 sati. Na ovoj radionici sudionici će samostalno izraditi fanzin te se pogledati u ogledalu koje mane ne prepoznaje.

Polaznici i polaznice radionice samostalno će izraditi vlastite fanzine na temu ‘Ogledalo bez mana’. Fanzin je mala, obično ručno rađena i nekomercijalna publikacija, koja se može kopirati i umnožavati, popularna kao umjetnički medij najčešće “underground” kulture.

Radionica počinje promišljanjem o svom izgledu, onome što na sebi volimo te o vlastitim nesigurnostima. Na tu temu sudionici radionice će reagirati brzim crtežima i tekstualnim zabilješkama te će složiti jedinstvene ručno izrađene knjižice koje će im nakon radionice ostati kao podsjetnik da prihvate svoj izgled, zavole svoje tijelo i ne padnu pod utjecaj nametnutih standarda ljepote.

Ova radionica ima za cilj pokazati mladima kako nametnuti standardi ljepote nisu realna slika, te ih potaknuti na pozitivno poimanje vlastitog izgleda i promišljanje činjenice kako je istinska ljepota ona kojom zračimo iznutra.

Datum održavanja: subota, 11. svibnja 2024. godine, s početkom u 10:00 sati.

Predviđeno trajanje radionice je 2 h (od 10:00 – 12:00).

Mjesto održavanja: HDD, Boškovićeva 18, Zagreb.

Roditelji i/ili staratelji trebaju potpisati Suglasnost za sudjelovanje djece na radionici.

Rok za prijave je petak 10. svibnja 2024. godine do 15 sati na mail dizajnerskapocetnica@dizajn.hr

Radionica je namijenjena djeci osnovne škole.  

Više o voditeljici radionice: 
Agata Lučić (1995.) diplomirala je 2020. na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bavi se ilustracijom i drugim oblicima vizualne umjetnosti. Osim što ilustrira raznovrsne tekstove, poticaj za umjetničko izražavanje pronalazi u vlastitom okruženju. Aktivno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu. Oslikala je nekoliko murala od kojih ističe „Muzej za svakoga” – Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb. Autorica je više knjiga u nakladi Mala zvona: slikovnice „Zaboravljene stvari“ (2023.) i „Ogledalo bez mana” (2022.) te ilustratorica knjige „Tri putnika u zemlju Nut” autorice Dorte Jagić (2020.). Za knjigu „Ogledalo bez mana” dobila je BolognaRagazzi Award – special mention u kategoriji non fiction; ta je knjiga nagrađena i posebnom pohvalom žirija na 11. Supertoonu, a uvrštena je i među 18 najljepše oblikovanih izdanja na natječaju „Hrvatska lijepa knjiga” 2022.