Dizajnerska početnica: Od šale do kapitale!

Ove subote 20. listopada s početkom u 11 sati u Hrvatskom dizajnerskom društvu, u okviru programa Dizajnerska početnica, održat će se još jedna u nizu besplatnih radionica za djecu. Radionicu Od šale do kapitale! vodit će Andrija Večenaj, a namijenjena je učenicima nižih razreda osnovne škole koji će imati priliku upoznati se s najpoznatijim pismom klasičnoga Rima. Rok za prijavu je petak 19. listopada do 15 sati.

O radionici

Na ovoj radionici polaznici će upoznati najpoznatije pismo klasičnoga Rima – rimsku kapitalu, njezinu povijest, principe i suvremene tipografske inačice (Trajanov stup, Trajan).

Osim upoznavanja s estetskim karakteristikama, polaznici će imati priliku naučiti kako se crta geometrijska konstrukcija slova. Neće klesati u kamenu, ali će na papiru, grafičkim i slikarskim tehnikama izraditi svoje prvo slovo abecede. Radovi će se izrađivati ručno od pripremljenih materijala.

Ciljevi radionice

Polaznici će upoznati osnovne pojmove vezane za pismo rimska kapitala, manualnim tehnikama konstruirati pismo, razvijati finu motoriku te prepoznati serifnu tipografiju u svojoj okolini.

Ishodi radionice

Polaznici će naučiti kako staviti rimsku kapitalu u povijesni period, povezati konstrukciju pisma s pojmovima i likovima iz geometrije, reproducirati geometrijsku konstrukciju rimske kapitale, manualno oblikovati materijal u zadanu formu slova, uvježbati rad u likovnim tehnikama (olovka, kolaž, grafika) te prepoznati i vrednovati serifnu tipografiju u svom gradu.

Radionica je besplatna, a namijenjena je učenicima nižih razreda osnovne škole.

Rok za prijave je petak 19. listopada do 15 sati na mail adresu dizajnerskapocetnica@dizajn.hr.

Na Facebook stranici Dizajnerske početnice možete pročitati više o samome projektu, pratiti najave te pogledati fotografije održanih radionica. Koordinatorica programa Dizajnerska početnica je Ksenija Žakula.

O voditelju

Andrija Večenaj rođen je 1986. godine u Koprivnici. Na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu stječe akademski naziv magistar umjetnosti, industrijski dizajn. Radi u Graditeljskoj školi Čakovec kao nastavnik vizualnih umjetnosti i dizajna te na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kao vanjski suradnik. Bavi se produkt dizajnom, dizajnom postava izložbi te edukacijom u dizajnu i likovnim umjetnostima.