Dizajnerska početnica na dječjem festivalu Tobogan 2022

Od ponedjeljka 27. 6. do petka 8. 7. 2022. godine održat će se šesto izdanje festivala “Tobogan” posvećenog kreativnosti za djecu kroz platformu Dječje kuće. Od svog nastanka, sada već poprilično udaljene 2017. godine, kroz “Tobogan” se njeguje nekoliko specifičnih karakteristika: težnja za kvalitetnim sadržajima ispunjenim danima poslije završetka školske godine, fokus na radionički rad, profiliranje sadržaja koji nisu toliko uobičajeni u riječkoj kulturnoj i obrazovnoj svakodnevici. Dizajnerska početnica Hrvatskog dizajnerskog društva sudjeluje na festivalu s dvije radionice: Moć boje Maje Subotić Šušak i Ponovo novo Nataše Mihaljčišin. Više o našim radionicama kao i programu festivala pronađite u tekstu!

Čeka nas novo izdanje festivala “Tobogan”,  jedinstvene riječke manifestacije koja pod geslom “aktivne ferije za djecu”, kroz obilje kulturnog i kreativnog sadržaja za djecu donosi u grad posebnu energiju i veselje. Dječja kuća smještena je u Art-kvartu “Benčić” u Rijeci i bit će središnje mjesto događanja te je možete posjetiti na nekoj od radionica, predstava, projekcija ili jednostavno šetnji do posebnog gradskog kulturnog centra.

288222056_583144456708834_6644641904255642749_n-768x1075 (Custom)
Tobogan je takav festival da su na njemu ravnopravni i tiskanje na kasnosrednjovjekovnoj tiskarskoj preši i rad s 3D printerom ili programom za animirane filmove, a izdanje 2022. godine činit će: gotovo 80 jedinstvenih događanja, preko 20 radionica u rasponu od animacije do elektronike, obiteljski kreativni park party u dvorištu “Benčić” prvog dana festivala, izrada scenarija za video igru Dječja kuća, izložba posvećena Malom princu, filmske projekcije posvećene učenju znakovnog jezika, igre rješavanja zagonetki, kvizovi, turniri, interaktivna predstavljanja knjiga o dječjim putopisima, hakerima, budućnosti, nova fantastika…

Dizajnerska početnica Hrvatskog dizajnerskog
društva sudjeluje na ovogodišnjem Toboganu s dvije radionice:

Moć boje / voditeljica: Maja Subotić Šušak

Radionica Moć boje upoznaje djecu s terminom boja, kako ih vidimo, koje su osnovne, a koje izvedene boje. Kroz 8 praktičnih i zabavnih pokusa otkriti ćemo nastajanje boja te savladati osnovne pojmove (primarne, sekundarne i tercijarne boje), a jednostavne dizajn zadatke realizirati ćemo kroz tehnike mramoriranja.

beakers-for-science-with-water-Custom-2 (Custom)


Datum i vrijeme održavanja:
 5. 7. 2022. g. u 11 h

Lokacija: Dječja kuća

Dob djece: 7. – 10. godina

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Autorica i voditeljica radionice: Maja Subotić Šušak

Prijave: prijave.programi@gkri.hr

Više o voditeljici radionice: 

Maja Subotić Šušak je diplomirana dizajnerica vizualnih komunikacija, vlasnica studija Šuma Šuma, voditeljica galerije Živi Atelje DK i osnivačica projekta Paprat Kolektiv. Područje interesa su joj zeleni dizajn i edukacija mladih u vizualnoj kulturi (bivša voditeljica projekta Dizajnerska početnica).

Ponovo novo / voditeljica: Nataša Mihaljčišin

Radionica Ponovo novo ima za cilj  upoznati djecu kako brza i pretjerana potrošnja djeluje na okoliš i koliko je važno biti svjestan štetnog utjecaja u povećanom stvaranju otpada.

Radionica započinje razgovorom o odjeći, kako je nosimo, koliko dugo, kad je više ne želimo nositi i što nam je u vezi s odjećom važno i kako razmišljamo o njenom redizajniranju i obnavljanju. Upoznali bi se s pojmom dekonstrukcije u dizajnu i primijenili bi ga u preoblikovanju nekih svojih starih, već iznošenih, odjevnih komada koje nam je ili bilo teško odbaciti ili smo mislili da ih više ne želimo nositi. Jednostavnim dizajnersko tehničkim postupcima bi se reanimirale potrošene vrijednosti.

jeans-g0f0b92f13_1920-1536x1024 (Custom)

 

Datum i vrijeme održavanja: 5. 7. u 13 sati

Lokacija: Dječja kuća

Dob djece: 11. – 14. godina

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Izvođač: Nataša Mihaljčišin

Prijave: prijave.programi@gkri.hr

Napomena: mole se djeca da na radionicu ponesu vlastite odjevne predmete koje više ne nose

Više o voditeljici radionice: 

Nataša Mihaljčišin, samostalna umjetnica iz Zagreba rođena je 1966. u Prnjavoru, BiH. Nakon srednje škole seli u Zagreb gdje upisuje Studij građevinskih znanosti. Modnim dizajnom se počinje baviti 1993 godine. Od 1993. do 1995. godine je sudjelovala nekoliko puta na Međunarodnim modnom natjecanju „Fashion News“ u Opatiji gdje je tri puta nagrađena a 1994. osvaja posebnu nagradu Tekstilno tehnološkog fakulteta u Zagrebu s pravom na upis Studija modnog dizajna bez polaganja prijemnog ispita. 1997. godine je s Martinom Vrdoljak Ranilović osnovala studio I-GLE, u okviru kojeg su zajedno realizirale 27 projekata, različitih modnih revija i sudjelovale na nekoliko skupnih izložbi. Od 2019. djeluje kao samostalna autorica sa statusom samostalnog umjetnika.

Više o dječjem festivalu Tobogan 2022, kao i programu događanja saznajte OVDJE.