DIZAJNERSKA POČETNICA: Moramo razgovarati!

U subotu, 21. svibnja, s početkom u 10 sati održat će se radionica za srednjoškolce pod nazivom ‘Moramo razgovarati’ koju će voditi dizajnerice Ena Jurov i Leila Kasumović!

Iako se u dizajnu znamo vizualno izraziti, verbalno objasniti taj isti dizajn često je teže, a ako o svom radu ne razgovaramo, gotovo je nemoguće išta naučiti. Na ovoj radionici polaznici će naučiti prezentirati svoje radove, te dati i primiti kvalitetnu, promišljenu kritiku. Nakon uvodnih uputa kako pravilno dati i primiti nečiju kritiku, te primjera dobrih i loših kritičkih osvrta, polaznici će kratko prezentirati neki svoj postojeći rad (plakat, ilustraciju, maketu…) te za njega dobiti kratku kritiku od ostalih polaznika radionice. Kad svi polaznici završe sa svojim prezentacijama i kritikama, svi zajedno ćemo u razgovoru napraviti ‘kritiku kritike’ — što je u našoj analizi tuđeg rada bilo dobro, a što bi valjalo promijeniti? U stvarnom svijetu, za vrijeme studija ili rada, kritika u ugodnom okruženju je rijetkost, pa ćemo za kraj popričati i o tome kako se postaviti kad nam netko da kritiku s kojom se ne slažemo (bilo da je to kolega ili netko u poziciji moći – profesor ili poslodavac).

Radionica je posebno korisna za srednjoškolce koji se pripremaju za nastavak školovanja u smjeru dizajna ili umjetnosti.

Polaznici na radionicu trebaju donijeti jedan svoj rad o kojem bi željeli razgovarati, po mogućnosti neki s kojim trenutno nisu u potpunosti zadovoljni, ali bi na njemu htjeli nastaviti raditi i poboljšati ga. Rad može biti iz prezentacijske mape za prijemni ispit ili bilo što drugo čime se bavite – plakat, vizualni identitet, ilustracija, web stranica, maketa nekog proizvoda, nakit, odjeća… Rad ne mora biti dovršen i može biti tek u fazi skice.

Radionica je namijenjena srednjoškolskom uzrastu, a traje ukupno 180 minuta.

Ena Jurov je grafička dizajnerica, ilustratorica i autorica stripa. Diplomirala je Storytelling na Konstfacku, Stockholm, a preddiplomski studij vizualnih komunikacija je završila na Studiju dizajna u Zagrebu i nije puno razgovarala.

Leila Kasumović je nakon svršetka preddiplomskog Studija dizajna pri AF upisala diplomski studij novih medija pri Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je i diplomirala 2014 godine. Bavi se interdisciplinarnim projektima u čijem je fokusu proces imunizacije i fenomen bakterija – malih (ne)prijatelja. Živi i djeluje u Zagrebu.