Dizajnerska početnica: Dokumentarni strip

U subotu 4. lipnja 2022. godine s početkom u 10 sati u Hrvatskom dizajnerskom društvu, u okviru programa Dizajnerska početnica, održat će se besplatna radionica Dokumentarni strip. Voditeljica radionice je strip autorica i ilustratorica Helena Klakočar-Vukšić. Rok za prijavu je petak 3. lipnja do 15 sati. Radionica je namijenjena višim razredima osnovne škole.

O radionici  Dokumentarni strip

Radionica je namijenjena uzrastu djece od 10 do 15 godina. Uvodni dio radionice je predstavljanje dokumentarnih grafičkih novela, podvrsta i smjerova u kojima se ta vrsta stripa razvila u novije vrijeme. Radit će se zajednička analiza tema i izgleda ”komercijalnih” i tzv. autorskih stripova.

U kreativnom dijelu radionice, polaznice i polaznici se prisjećaju neke svoje ”proživljene” priče te je skiciraju u 4 kadra, nakon čega slijedi razrada i dorada detalja.

Svaka polaznica i  polaznik dobivaju primjerak svih stripova napravljenih u radionici.

Na kraju, po želji, polaznice i polaznici mogu s voditeljicom krenuti u posjet Festivalu ”Crtani romani show/ Comi-con” koji se taj vikend održava u Zagrebu  (Tvornica kulture, Šubićeva 2, Zagreb).

Tema radionice
Upoznavanje s  dokumentarnim stripom je upotpunjeno vlastitim iskustvom prepričavanja neke svoje priče. Polaznici će se suočiti s istim zadacima kao ”pravi” autori.

Cilj radionice je upoznati polaznike s procesom rada na stripu: od ideje do realizacije narativne cjeline, pobuditi interes za priče koje nisu ponuđene ”na dlanu” kao na filmu ili tik toku. Te priče su interaktivne na manje vidljiv način od kompjuterskih igara ali pobuđuju našu inteligenciju i ”vježbaju kreativne mišiće”. Kao igra šaha, strip traži pažnju i zamišljanje. Sve knjige o kojima će biti govora su dostupne u svakoj zagrebačkoj knjižnici.

Radionica je besplatna, a namijenjena je učenicima i učenicama viših razreda osnovne škole.

Datum održavanja: subota, 4. lipnja 2022. godine, s početkom u 10 sati.

Predviđeno trajanje radionice je 2 1/2 h (od 10.00 – 12.30).

Mjesto održavanja: HDD, Boškovićeva 18, Zagreb.

Roditelji i/ili staratelji trebaju potpisati Suglasnost za sudjelovanje djece na radionici.

Rok za prijave je 3. lipnja 2022. godine do 15 sati na mail: dizajnerskapocetnica@dizajn.hr.

O voditeljici radionice:

Helena Klakočar-Vukšić je diplomirala  na Akademiji likovnih umjetnosti (Zagreb) na odjelu grafike. U Nizozemskoj je diplomirala slikarstvo i filmsku animaciju.  Knjiga Nemirno more  je proglašena najboljom knjigom stranog autora na Internacionalnom festivalu stripa FIBD u Francuskoj, 2000. Knjige: Nemirno more 1 i 2, Zid Mediteran, Revolt, Vlaga, Sol i Mraz i drugi stripovi (nakladnik VEDIS). Njeni radovi uvršteni su u antologije Ženski strip na Balkanu i Slovenski klasiki. Knjige Nemirno more 1 i Nemirno more 2 tiskane su i u Briselu, Beogradu, Ljubljani i Trstu, a njeni kraći stripovi uvršteni su u tiskana i internetska izdanja u zemlji i inozemstvu. Autorica je gostovala na mnogim festivalima i susretima autora i publike: u Libanonu, Nizozemskoj, Francuskoj, Italiji, Finskoj, Sloveniji, Srbiji i BiH.