Dizajn.tv / Predavanje: BORUT VILD – Od odgovornosti – Radionica u Yahsibeyu

Pogledajte video snimku predavanja dizajnera i sveučilišnog profesora BORUTA VILDA pod naslovom “Od odgovornosti – Radionica u Yahsibeyu”. Predavanje govori o dva tjedna analiziranja modernističkih dogmi i propitivanja kako (ili da li uopće) te postulate razumije, cijeni ili može transformirati netko tko se danas obrazuje da bude profesionalni dizajner sutrašnjice. Imaju li pravila i utopističke ideologije modernizma još neku vrijednost ili su stvarno postale gomila sentimentalnog i zastarjelog s..nja. Budući da svi živimo u zemljama „nedovršene modernizacije“, ovo je pitanje posebno važno. Predavanje je održano na Plan D.konferenciji u rujnu 2021.

Borut Vild (1954.) diplomirao je na Katedri grafike Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Autor je preko pedeset vizualnih identiteta i dizajna za nekoliko stotina publikacija, knjiga i časopisa. Bio je art direktor i dizajner Centra za savremenu umetnost Beograd, Beogradskog kruga, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i tvrtke Politika. Izlagao je na 12 samostalnih i više od 100 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Radovi su mu objavljeni u uglednim domaćim i internacionalnim časopisima i publikacijama. Jedan je od osnivača Međunarodne konferencije Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik i osnivač Seminara dizajna u Istraživačkoj stanici Petnica. Predaje na odjelu Digitalne umjetnosti Fakulteta za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu.

 

Video možete pogledati na ovom linku.

 

Snimatelj i montažer: Miran Krčadinac
Moderatori: Marko Golub i Ora Mušćet
Produkcija: Hrvatsko dizajnersko društvo 2021.

 

Program Plan D.konferencije financiran je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba. Program Dizajn.tv financiran je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH. Izložbeni i diskurzivni program HDD-a sufinanciran je sredstvima Zaklade Kultura nova.