Danas počinje 6. Zagreb Design Week

ZGDW 2018 5

Šesti Zagreb Design Week (ZGDW) održat će se od 7. do 12. svibnja 2019. u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Festival objedinjava najveće izložbe dizajna, izložbu fakulteta i škola vezanih za dizajn, konferencije, predavanja, radionice, panele, prezentacije te portfolio rewiews za mlade profesionalce i studente.

Šesto izdanje Zagreb Design Week kao državu partnera predstavlja Republiku Poljsku. Tim povodom održat će se izložba „ABC poljskog dizajna“ kojom se obilježava 100 godina dizajna u ovoj državi. Izložba donosi izbor 100 najboljih projekata suvremenog poljskog dizajna, podjednako kao i klasika dizajna nastalih u posljednjih stotinu godina.

Ove će godine Zagreb Design Week obilježiti i 100 godina Bauhausa, najutjecajnije škole za dizajn na svijetu koja je postavila temelje dizajna kakvog ga danas poznajemo. Prigodna izložba će, između ostalog, predstaviti i troje hrvatskih studenata Bauhausa – kultnu dizajnericu tekstila Otti Bergerfotografkinju Ivanu Tomljenović Meller i arhitekta Gustava Bohutinskog.

Na ovogodišnju temu festivala Nova budućnost / Changing the Game“ odgovorit će dvije izložbe – hrvatski dizajneri svojim radovima u sklopu natječaja ZGDW nagrade, a druga će na istu temu predstaviti radove dizajnera iz cijeloga svijeta.

„Život i život nakon smrti“ naziv je izložbe koja će prikazati proces rasta, konzumacije, umiranja i novog života hrane u drugim, neočekivanim oblicima. Cilj je potaknuti posjetitelje na razmišljanje o cirkularnoj ekonomiji i odgovornom odnosu prema hrani.

„ZGDW concept store“ ponudit će posjetiteljima najbolje dizajnirane proizvode na hrvatskom tržištu – od nakita i mode do namještaja i automobila.

Nastavlja se i već tradicionalna suradnja sa školama i fakultetima koji će pripremiti „ZGDW izložbu fakulteta i škola“.

Posebno mjesto u programu festivala ZGDW zauzima i 11. izdanje najveće konferencije u Europi o dizajnu automobila – “Auto(r)”.

U pripremi je i bogat filmski program dokumentanih filmova o dizajnu.

Svakog dana festival će ugostiti poznate izvođače koji će zabavljati publiku od otvaranja pa sve do ponoći u Dizajn parku.

Više o programu pročitajte na službenim stranicama festivala.