Dan dizajna

Dizajnersko događanje Dan D održat će se prvi puta 12. lipnja 2010. s početkom u 12.00 sati u Staroj klaonici u Heinzelovoj ulici u Zagrebu.

Dan D sastojat će se od dvadeset četiri sata raznovrsnih događanja – dizajnerskih prezentacija, filmskih projekcija, promocija i predavanja, a okosnica cijelog događaja je jedinstveni dizajnerski sajam, namijenjen studentima i mladim dizajnerima do 30 godina.
Dan D bit će jedinstvena i inspirativna prilika za mlade dizajnere i dizajnerice te studente i studentice da predstave svoj kreativni potencijal, upoznaju se i povežu s kolegama iz drugih gradova i zemalja regije. Osim što će predstaviti svoje radove i svoje promišljanje dizajna, sudjelovanjem u projektu pridonijet će promociji cijele dizajnerske struke.
Dan D organizira Hrvatsko dizajnersko društvo u suradnji s agencijom Pepermint. U projektu sudjeluje i Studij dizajna iz Zagreba, čiji su studenti osmislili vizualni identitet i prostorni koncept cijelog događanja.

Program događanja

Subota, 12. lipnja
12.00 Proglašenje Dana D

Otvorenje dizajnerskog sajma za mlade autore
Dizajnerski sajam je predstavljanje mladih autora do 30 godina iz cijele regije je središnje događanje Dana D u kojem sudjeluje ukupno 120 dizajnera i studenata dizajna s radovima iz područja industrijskog/produkt dizajna, vizualnih komunikacija, modnog dizajna, interijera. Odabir izlagača na sajmu napravljen je na osnovu prijava koje su pristigle iz čitave regije: najviše iz Hrvatske i Srbije, potom iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije. Od tristotinjak prijavljenih autora, organizatori su na osnovu portfolija i konkretnih ideja za izlaganje odabrali 120 najzanimljivijih. Svi oni imaju priliku predstaviti širokoj javnosti svoje koncepte, prototipove, samoinicirane ili već realizirane radove iz područja industrijskog dizajna, vizualnih komunikacija i modnog dizajna.
Najbolji će izlagači dobiti Nagradu publike (na osnovu glasanja posjetitelja koje počinje u subotu u 12.00, a završava u nedjelju u 11.00).

Otvorenje izložbe 200 godina dizajna Peugeota (Partner Dana D 2010)
Partner Dana D Peugeot izložit će svoj najnoviji model Peugeot RCZ, koji stručnjaci nazivaju “trijumfom dizajna i stila” te predstaviti izložbu fotografija na temu 200 godina dizajna Peugeota.


12.30 Mojih 5 minuta
Mojih 5 minuta su brze sažete petominutne prezentacije autora koji sudjeluju na dizajnerskom sajmu. Odvijaju se prema unaprijed utvrđenom redoslijedu na pozornici smještenoj unutar izložbenog prostora. Prezentacije traju do 17.30 sati.


18.00 Vrijeme za reakciju, predavanje Koraljke Vlajo
ReAktor 01, izložba prve serije prototipova nedavno osnovanog neformalnog (“protočnog”) kolektiva dizajnera mlađe generacije, čija je prva jednovečernja prezentacija prije nekoliko tjedana u dvorištu Zagrebačkog plesnog centra zasluženo dobila puno pozitivnih reakcija, bit će u ponešto izmijenjenom obliku predstavljena na ovogodišnjem Danu D.
O razlozima koji su doveli do pokretanja Reaktora i općenito o kontekstu u kojem su ti projekti nastali, govorit će jedna od osnivačica kolektiva Koraljka Vlajo. Koraljka je diplomirana dizajnerica i teoretičarka dizajna, voditeljica zbirke dizajna Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu te dopredsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva.
O aktualnoj situaciji i hrvatskom produkt dizajnu govorit će i na osnovu iskustva selektorice Izložbe hrvatskog dizajna 0708 te kustosice izložbe In a Nutshell: Contemporary Croatian Design, a čiji koncept postava premijerno predstavljamo na Danu D. Riječ je o projektu međunarodne promocije suvremenog hrvatskog dizajna koju zajednički organiziraju HDD i Ministarstvo kulture RH.


19.00 Young Serbian Designers, predavanje Srđana Mandića
Gostovanje izložbe produkt dizajna u organizaciji Miksera iz Beograda. Young Serbian Designers je strateška promocija nove srpske dizajnerske scene koja se ove godine drugi put predstavila na smotri talenata Salone Satellite u okviru najvećeg svjetskog sajma namještaja u Milanu i ondje ponovo ostvarila vrlo kvalitetan i međunarodno primijećen nastup. Više: http://www.youngserbiandesigners.org/


20.00 Droog, predavanje Agate Jaworske
Mlada dizajnerica Agata Jaworska članica je kolektiva svjetski poznatog nizozemskog branda konceptualnog dizajna. Droog (na nizozemskom “suh”), osnovan 1993. godine u Amsterdamu, vrlo je brzo postao jedna od najutjecajnijih dizajnerskih grupa u svijetu koja je postavila Nizozemsku na svjetski dizajnerski vrh zahvaljujući konceptualnom pristupu dizajnu, distanci prema visokoestetiziranom dizajnerskom mainstreamu te poticanju samoiniciranih projekata kao odgovoru na nedostatak industrijske proizvodnje.Više: http://www.droogdesign.nl


21.00 Milton Glaser: To Inform and Delight, dugometražni dokumentarni film, redateljica Wendy Keys, 2009, 73 min
Best Educational Film FIFA 2010
Više: http://www.arthousefilmsonline.com/2009/03/milton-glaser-to-inform-deligh.html


22.30 Objectified, dugometražni dokumentarni film

redatelj Gary Hustwitt, 2009, 75 min
Objectified je dugometražni dokumentarni film redatelja Garyja Hustwitta (premijera: 2009), koji se bavi složenim odnosom dizajnera i proizvoda (od četkice za zube do visokotehnoloških gadgeta). U filmu koji preispituje identitet, konzumerizam i održivost sudjeluju vodeći svjetski industrijski dizajneri i teoretičari dizajna.
Više: http://www.objectifiedfilm.com/


00.00 Helvetica  (redatelj Gary Hustwitt) 80 minuta


01.30 Milton Glaser: To Inform and Delight


03.00 Objectified


04.30 Helvetica


Nedjelja, 13. lipnja
10.00 Dizajnerska početnica

U posebnom izdanju Dizajnerske početnice u okviru Dana D i djeca će dobiti priliku dizajnirati različite predmete dizajna (multidisciplinarno) te osmisliti postav izložbe vlastitih umo/rukotvorevina u zadanom okviru površine 2×2 m. Radionica je namijenjena djeci od 6 – 10 godina. Voditelji radionice su profesionalni dizajneri Narcisa Vukojević, Izvorka Jurić, Ksenija Jurinec i Vedran Kasap.


12.00 Dodjela Nagrade publike


(napomena: sajam ostaje otvoren do 18 sati)

Dan D glazbeni program
12.00 – 18.00 Pepermint Fresh Funk Chillanje
18.00 – 21.00 Tijuana
21.00 – 23.00 How Convinient
23.00 – 24.00 Davor Bruketa
24.00 – 04.00 Demode DJ’s
04.00 – 06.00 How Convinient
06.00 – 09.00 Tijuana
09.00 – 12.00 Pepermint Fresh Funk Chillanje

Dan D www.dan-d.info
HDD www.dizajn.hr
Pepermint www.pepermint.hr

vizualni identitet Dana D: Dario Dević, Robert Čanak i Hrvoje Živčić