COS – REFLEKSIJE, edukativni video o sudioničkom upravljanju u kulturi

Predstavljamo vam edukacijski video na temu “Sudioničko upravljanje u projektu Centra oblikovanja svakodnevice” koji uključuje razgovore sa sudionicima i sudionicama iz ULUPUH-a, MUO-a, Bacača Sjenki, Grada Zagreba i HDD-a. Tema videa je suradničko upravljanje u kulturi iz perspektive pojedinaca koji se s tom temom susreću kroz godine vlastitog iskustva djelovanja u upravljanju projektima u kulturi.

Projekt Centar oblikovanja svakodnevice dvogodišnji je rezultat suradnje dvije strukovnih udruga u kulturi, ULUPUH-a i HDD-a, koji je nositelj projekta. Jedan od partnera je Muzej za umjetnost i obrt, glavna muzejska ustanova u području dizajna. Svoju ulogu u projektu Bacači sjenki nose kao nevladina organizacija koja djeluje umjetnički i doprinosi velikim iskustvom u radu s građanima kroz inovativne participativne programe. Grad Zagreb nezaobilazan je u kreiranju civilno-javnog partnerstva.

Kroz priču nas vode suradnici i suradnice na projektu iz partnerskih organizacija i ustanova i donose nam svoja iskustva, doživljaje i očekivanja u budućnosti.

 

Oblikovanje je u terminološkom smislu korak unazad od dizajna. Konotacije na dizajn u medijskom smislu obično su vezane uz nešto skupo što je dizajnirano da bude lijepo. U terminološki ozbiljnijem smislu, dizajn je usko vezan uz industriju i masovnu proizvodnju. Oblikovanje je daleko širi pojam, a sadrži put prema osvještavanju dizajna. Oblikovanje kao davanje oblikovanja nečemu, od uporabnog predmeta do popodneva, ručka, druženja, odnosa prema bližnjima, obuhvaća cijelu sferu života.

Koncepcija i sinopsis: Bojan Mucko

Snimatelj i montažer: Miran Krčadinac

Sugovornici/ce: 

Helena Tokić Jurković (Voditeljica projekta)

Marko Golub (HDD, voditelj galerije)

Koraljka Vlajo (MUO, viša kustosica)

Boris Bakal (Bacači sjenki, predsjednik udruge)

Nataša Raus Grad Zagreb, (Gradski ured za kulturu)

Ivana Bakal (ULUPUH, predsjednica udruge)

Bella Rupena (ULUPUH, voditeljica galerije)

 

COS_logotipi_horizontala_tekst_-900x518