City | Data | Future – Interakcije u hibridnom urbanom prostoru

U četvrtak, 3. srpnja 2014., u galeriji Muzeja grada Splita, otvara se izložba City | Data | Future – Interakcije u hibridnom urbanom prostoru.

Suvremeni gradovi ubrzano postaju hibridi fizičkog okoliša i digitalne sfere podataka. Hibridni grad tehnološki je prošireni grad u kojemu se digitalni krajolik stapa s opipljivim, fizičkim svijetom, te nam, neprestano rastući, nudi sve bogatija digitalna iskustva. Gradovi budućnosti će očigledno sadržavati kompleksne mreže međusobno povezanih heterogenih tehnologijskih sustava. Ovako opisane gradove nazivamo Pametnim, Cyber, Hibridnim, Inteligentnim, Medijiranim, Plug-in, Osjećajućim ili Sveprisutnim.

Dizajn interakcija u urbanom okruženju se, u kontekstu tehnološki proširenog okoliša, kroz kritičku dizajnersku praksu fokusira na ljudske aktivnosti, iskustva i ponašanja koja se događaju među njima. Hibridni grad neprestano će dobivati nove mogućnosti, kapacitete prikupljanja i generiranja podataka. Stoga je izazov ove dizajnerske prakse, dati smisao i značaj tim podacima, te ih učiniti transparentnim i upotrebljivim građanima gradova budućnosti.

Što će se dogoditi ako ova sveprisutna tehnologija postane dominanta? Hoće li se promijeniti naš odnos prema gradu? Ovaj kontekst otvara nove rasprave o transparentnosti, vlasništvu, granicama, sigurnosti, kontroli, privatnosti i drugim temama.

Prezentirani odabrani projekti, nastali kroz kritičku dizajnersku praksu, predstavljaju dizajn fikcija koji spekulira o mogućim budućim scenarijima, koje mi, kao građani takvih gradova, možemo očekivati. Stvaranjem imaginarnih svjetova, dizajniranjem fikcija, propitujemo svijet u kojemu živimo – njegove vrijednosti, funkcije, njegov metabolizam, te očekivanja njegovih stanovnika. Imaginarni svjetovi izniman su izvor inspiracija za dizajnere.

Izložba, producirana od strane projekta UrbanIxD, prezentira ukupno osam radova, od toga je pet radova realizirano na UrbanIxD ljetnoj školi održanoj na Sveučilištu u Splitu 2013. godine, dva rada su kurirana samo za potrebe izložbe, a jedan rad je namjenski produciran za ovu izložbu.

1618_4

Aurora” prikazuje grad budućnosti temeljen na novoj karmičkoj ekonomiji. O odnosu stanovnika prema podacima koje hibridni grad prikuplja, spekulira projekt “Aural Fixation“. “CUBA” scenarij propituje nove ekonomije, temeljene na optimizaciji uporabe javnog prostora grada. Što bi se moglo dogoditi u budućnosti s našim podacima spremljenim u cloudu, kroz digitalnu arheologiju spekulira “Future Cloud” dizajnerska fikcija. “MOMI” prikazuje moguće scenarije hackiranja grada, iz pozicije grassroots pokreta. “Chupan Chupai” govori o dječjoj igri kojom se, kroz hakiranje grada, otkrivaju skriveni i zaboravljeni prostori hibridnog grada istočnog svijeta. “Blackspot” propituje položaj pojedinca u umrežnom gradu bliske budućnosti, u potrazi za skrivenim kutkom privatnosti. “Eutropia” propituje nove ekonomske i utopijske društvene sustave blagostanja temeljenje na trgovini osobnim podacima građana.

1618_2

Izložbu otvara predavanje Jamesa Augera, dizajnera i predavača s Royal College of Art u Londonu, koji će kroz primjere iz dizajnerske i edukacijske prakse, govoriti o pristupu i metodologiji spekulativnog dizajna. Uvodno predavanje održati će se 3. srpnja u 20:00 sati u prostorijama Muzeja grada Splita. Nakon predavanja, u 21:00 slijedi otvaranje izložbe u galeriji Muzeja grada Splita, u Dioklecijanovoj ulici.

Izložba se realizira u sklopu FP7 projekta Europske komisije UrbanIxD (partner Umjetnička akademija u Splitu), dodatno je financirana sredstvima javnih potreba u kulturi Grada Splita i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Za oblikovanje postava izložbe zaslužan je studio Manufakturist.

1618_1

Europski FP7 projekt “UrbanIxD: Designing Human Interactions in the Networked City” odvija se tijekom 2013. i 2014. godine za Europsku komisiju pod programom “Buduće i novonastajuće tehnologije”. Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu jedan je od četiri Europske institucije koje sudjeluju u ovom projektu uz Sveučlište Napier u Edinburghu (kordinator), Sveučiliste u Aarhusu i Telecom Italia.

Više pogledajte na ovom linku: http://www.citydatafuture.eu