Christmas Tree Superstore 2010

U subotu 11. prosinca 2010. u 12 sati Galerija HDD-a ponovo je postala Christmas Tree Superstore! U pravoj blagdanskoj atmosferi, uz kuhano vino i kolače, otvorena je izložba “dizajnerskih borova”. Izložba je prodajnog karaktera — najbolji prijedlozi pristigli na natječaj ‘Bor s nama’ proizvedeni su u limitiranim serijama i čekaju sretne kupce. Izložba ostaje otvorena do 7. siječnja 2011.

Natječaj Bor s nama i koncept predbožićne prodaje borova Christmas Tree Superstore zamišljen je kao višegodišnji projekt Hrvatskog dizajnerskog društva koji razmatra ekološke i kulturološke aspekte kićenja božićnog drvca i pripadajućih rituala i običaja, te široj javnosti nudi nepretenciozna, inteligentna, pristupačna i zabavna alternativna rješenja. Ovim natječajem želi se potaknuti dizajnere da komentiraju i reinterpretiraju božićna drvca u funkcionalnom i simboličkom smislu te da ponude alternativno rješenje kao adekvatnu zamjenu za konvencionalni bor. Naravno, konačni cilj ove akcije je potaknuti originalnu proizvodnju hrvatskog dizajna te promovirati domaće autore.

Prošlogodišnji natječaj rezultirao je uspješnom prodajnom izložbom nekonvencionalnih dizajnerskih borova u galerijskom prostoru Hrvatskog dizajnerskog društva. I ove godine, u namjeri da projekt postane tradicija, HDD je pozvao dizajnere da sudjeluju u natječaju za redizajn božićnog drvca i prigodnih božićnih proizvoda podrazumijevajući da će se vremenom njihov broj povećati i prerasti u kolekciju zanimljivih dizajnerskih rješenja.

Ove je godine natječaj proširen i na pripadajuće božićne rekvizite pa su dizajneri potaknuti da kritički razmotre tematiku božićnih darova, blagdanskog stola, nakita, koncepta božićne kupovine i sl. u svim tehnikama izvedbe i u svim materijalima, s napomenom da su jednako dobrodošla rješenja koja se spram teme odnose kritično, ironično ili afirmativno.

Tako se prvonagrađeni rad XMAS XPRESS (Vesne, Nenada i Damira Prizmića) inteligentno poigrava idejom trodimenzionalne čestitke izbjegavajući uobičajene klišeje tipične za ovo doba godine. Drugonagrađeni rad PRIČE ZA MALU DJECU (Narcise Vukojević i Igora Poturića) čini knjižica s tri originalno napisane priče koje izričajem i dizajnerskim tretmanom nadilaze konvencionalni žanr božićne priče, dok nam trećenagrađeni rad predstavlja jednostavan način kako napraviti vlastiti bor. ŽIGLICA (Tatjane Petric, Ivane Čukelj i Emilije Šimić) je žig u obliku iglice bora. Ne bode, ne otpada i ne stvara nered te ne zauzima veliki prostor u kućanstvu.

Odaziv na natječaj bio je izvrstan: pristiglo je čak 98 idejnih rješenja. Osim već 3 spomenuta nagrađena rješenja, 4 je pohvaljeno, te njih čak 13 izdvojeno uz preporuku žirija za moguću proizvodnju.

Na izložbi je izloženo pedesetak originalnih radova hrvatskih dizajnera pristiglih na natječaj „Bor s nama“. Osim zabavnih alernativa za borove, mogu se vidjeti i kupiti i pripadajući božićni rekviziti.

Prodaju se radovi:
Xmas xpress / Vesna, Nenad i Damir Prizmić
Priče za malu djecu / Narcisa Vukojević i Igor Poturić
Žiglica / Tatjana Petric, Ivana Čukelj, Emilija Šimić
Mutty Christmas / Sanja Kuzmanović
Borrat / Anita Monfardin, Marina Jakulić, Romana Kajp, Goran Ivašić
Leteći bor / Ana Deskar
Shopping virus / Marijana Storić Šundov, Lili Poljak
Witty omoti / Korana Jelovac, Marko Škobalj, Klara Šimunović
Recibor / Korana Jelovac, Marko Škobalj, Klara Šimunović
Make Bor Not War! / Ivan Klepac
Borka / Dragana Ileš, Kristina Ivančić, Kristina Lugonja
Arial 11 / Igor i Boris Ljubičić
TiBor / Imelda Ramović, Mirel Hadžijusufović, Ivana Štrukelj