Četiri rada nagrađena na natječaju za dizajn predmeta namijenjenih konzumaciji zagrebačke vode

Hrvatski dizajneri oblikovali su predmete za ispijanje zagrebačke vode. Zahvaljujući tome Zagreb će iduće godine dobiti jedinstvenu kolekciju predmeta koja promiče ispijanje pitke zagrebačke vode iz slavine te očuvanje tog vrijednog prirodnog resursa. Izložba nagrađenih radova bit će otvorena 15. siječnja u Orisu – Kući arhitekture, a među najboljim radovima nalazi se i jedan studentski.

U povodu 140. obljetnice zagrebačkog Vodovoda natječaj za dizajn predmeta namijenjenih konzumaciji zagrebačke vode raspisali su Grad Zagreb, Zagrebački holding te Vodoopskrba i odvodnja. Time je u Hrvatskoj napravljen iskorak u njegovanju i vrednovanju vode kao ključnog prirodnog resursa te dizajnu.

Na natječaj je pristiglo dvanaest radova, a Ocjenjivački sud odlučio je ne dodijeliti prvu nagradu pa su jednoglasno donesene odluke o nagrađivanju čak četiri rada.

Dvije jednakovrijedne druge nagrade dodjeljuju se radu Tokpotok autorica Brune Gloković i Tanje Virag, pod mentorstvom Andree Hercog te radu Manda autorica Ive Ćurković Spajić i Karle Glavaš.

Dvije jednakovrijedne treće nagrade dodjeljuju se radu Zgoda čiji je autor Market Kolektiv te radu Pitka autora Filipa Havraneka i Kristine Lugonje.

„Ocjenjivački sud se složio da je riječ o četiri izvrsna rada. Iako su koncepcijski različiti, svi odlično odgovaraju na natječajni zadatak. Drago nam je da je uz bok radova etabliranih autora stao i jedan studentski rad“, kazala je Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

mandaManda

Natječajni radovi javnosti će biti detaljno predstavljeni na izložbi koja se planira za 15. siječnja 2019. u Orisu – Kući arhitekture.

zgoda

Zgoda

Natječajem se tražilo oblikovanje sustava koji se sastoji od čaša, bokala, boce, termo boce, kalupa za led, inovativnog uporabnog predmeta koji služi ispijanju vode te prateće ambalaže. Te je predmete trebalo identitetski i simbolički povezati uz jedinstven prirodni resurs – pitku vodu iz zagrebačkih vodocrpilišta.

tokpotok

Toptok

Kriteriji po kojima su se radovi ocjenjivali, su izbor ekološki prihvatljivih materijala, ekonomičnost, funkcionalnost, oblikovanje, ergonomičnost, estetika, održivost, izvedivost rješenja, interdisciplinaran pristup radu te mogućnost pojedinačnih aplikacija vizualnih obilježja Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga te Vodoopskrbe i odvodnje.

pitka

Pitka

Više informacija pročitajte ovdje.