Blagdanski popusti na knjige u izdanju HDD-a!

Za nadolazeće blagdane Hrvatsko dizajnersko društvo predstavlja svoje naslove po sniženim cijenama. Posebna akcija traje od 11. do 30. prosinca, a uključuje čitav niz novih i starijih publikacija. Iskoristite ovu priliku i razveselite svoje najdraže novom (i naravno) prekrasno dizajniranom knjigom. Svi naslovi mogu se kupiti u Hrvatskom dizajnerskom društvu (Boškovićeva 18) ili zatražiti preko on line narudžbe putem linka koji se nalazi u tekstu. Požurite s kupnjom savršenih darova prije početka predblagdanskih gužvi!

Robert Bringhurst: Elementi tipografskog stila

 

bringhurst nova

Na popustu su novija i starija izdanja Hrvatskog dizajnerskog društva snižena od 20 do 50%. Za studente, tipografe i sve one koji žele produbiti svoje znanje o tipografiji i grafičkom dizajnu, u posebnoj se ponudi ističe hrvatski prijevod knjige Roberta Bringhursta, Elementi tipografskog stila. Prvo izdanje objavljeno je 1992. godine, a knjiga je do danas doživjela brojna izdanja i nekoliko suvremenijih verzija. Izdanje dostupno u HDD-u odgovara originalnoj 3.2 verziji na engleskom jeziku.

Redovna cijena: 180 kn, snižena: 144 kn.
email narudžba (HDD)

 

Fragmenti dizajnerske povijesti – Dokumenti Vol 1

fragmenti knjige

Ove godine objavljen je prvi volumen knjige Fragmenti dizajnerske povijesti, zamišljene da predstavi svu dokumentaciju prikupljenu pri organizaciji izložbi i provođenju istraživanja o dizajnerskom nasljeđu u razdoblju od 2009. do 2018. godine. Osim što joj je cilj zabilježiti prvo desetljeće aktivnosti HDD galerije, barem u jednome segmentu njezina djelovanja, Fragmenti nastoje što cjelovitije prikazati sve značajke hrvatskog dizajna putem pojedinih izložbenih projekata. Ovih gotovo 400 stranica, rezultat su rada i istraživanja niza autora i suradnika koji su osmislili i  realizirali ukupno 36 izložbi u galerijskom prostoru HDD-a. U knjigu su uključeni tekstovi sljedećih autora: Marko GolubDejan KršićMaroje MrduljašKoraljka VlajoAlira Hrabar OremovićLana Cavar & Narcisa VukojevićGoran Martin ŠtimacŽeljko LuketićIvana BorovnjakVanja Brdar MustapićDarko FritzAna Marija HabjanGoran IvanovićAntonio KaračaBojan KrištofićZrinka KuićIgor LahIvana ManceIvica MitrovićAna Radovanović, Sven SorićLea Vene. Pritom, budući da svi autori izložbi i istraživanja nisu nužno bili i u funkciji tekstopisaca, ključno je istaknuti i autorice i autore kao što su Maša PoljanecMaja KolarOleg ŠuranSlavko Henigsman te niz drugih bez čijeg bi dragocjenog doprinosa mnoge od priča u ovoj knjizi ostale neispričane. Knjigu je grafički oblikovao dizajner Dejan Kršić, inače i sam istraživač dizajnerskog nasljeđa, autor ili suautor nekoliko važnih izložbi dokumentiranih ovim izdanjem te, uz urednika, u njemu najzastupljeniji tekstopisac.

Redovna cijena: 180 kn, snižena: 150 kn.
email narudžba (HDD)


Pregled hrvatskog dizajna 1718

pregled hrvatskog dizajna igepa

U posebnoj ponudi je i Pregled hrvatskog dizajna 1718, reprezentativno izdanje koje služi kao i temeljni dokument o tekućoj domaćoj dizajnerskoj produkciji. Osim kataloškog dijela s fotografijama, kratkih tekstova s fotografijama, intervjua s članovima žirija, knjiga sadrži i priloge koje rasvjetljuju stanje hrvatskog dizajna danas. Osim toga, u posljednjem dijelu knjige nalazi se i pregled aktivnosti Hrvatskog dizajnerskog društva u 2017. i 2018. godini. Urednik publikacije je Marko Golub. Pregled hrvatskog dizajna 1718 je prvo izdanje u svijetu tiskano na papiru Gmund Bauhaus Dessau i najopsežnija publikacija do sad u ovoj seriji.

Redovna cijena: 250 kn, snižena: 200 kn.
email narudžba (HDD)

 

Studio Sonda – O moći kreativnosti

sonda o moći kreativnosti

Osim opsežnih Fragmenata, u 2019. godini Hrvatsko dizajnersko društvo objavilo je još nekoliko izdanja koja su usmjerena na djelovanje pojedinačnih autora, odnosno dizajnerskih studija. Recentno je objavljena monografija dizajnerskog studija Sonda, O moći kreativnosti, koja nudi kritički pregled djelovanja ovog autorskog kolektiva u razdoblju od 2004. do 2019. godine. Time je pokriveno razdoblje od pokretanja i uređivanja časopisa/informatora Sonda, preko višegodišnjih Sondinih suradnji sa Sajmom rabljenih knjiga BOOKtiga, kao i s Festivalom ljubavi i erotike Casanova, Pulskim filmskim festivalom i slovenskom tvornicom sportske opreme Elan. Monografijom je zaokruženo cjelokupno Sondino djelovanje od samih njihovih početaka do danas, pa se u knjizi mogu pronaći fantastična rješenja ovih autora za ambalaže i vizualne identitete različitih proizvoda, ali i zanimljiva oblikovanja brojnih knjiga i publikacija, sve do pokretanja Kreativnog centra u Vižinadi.

Redovna cijena: 144 kn, snižena: 110 kn.
email narudžba (HDD)

 

Logo protiv kaosa – Identitetski dizajn Borisa Ljubičića

 

logo-protiv-kaosa

 

Još jedna ovogodišnja monografija posvećena je dizajnerskom radu Borisa Ljubičića u  području vizualnih identiteta, znakova i logotipa tvrtki, institucija, organizacija, brendova i proizvoda. Logo protiv kaosa sadrži i analizu dvadesetak najvažnijih primjera iz Ljubičićeva opusa, kao i tekst o projektu vizualnog identiteta Republike Hrvatske i ekstenzivan intervju s dizajnerom. Kataloški su prikazani oko 250 znakova i logotipa nastalih od kraja 60-ih godina do danas. Knjiga je nastala slijedom prošlogodišnje izložbe pod nazivom Jednina množine: Simbol, znak, logo, brend koja je održana najprije u HDD galeriji, a potom u Puli, Splitu, Varaždinu i Berlinu, na kojoj je po prvi puta javnosti u cijelosti predstavljen ovaj segment Ljubičićevog stvaralaštva.

Redovna cijena: 120 kn, snižena: 100 kn.
email narudžba (HDD)

 

Ivan Marušić Klif, Klizanje u nepoznato / Sliding Into the Unkown

 

klif knjiga 2

Katalog izložbe Ivana Marušića Klifa, Klizanje u nepoznato / Sliding Into the Unknown također je objavljen ranije ove godine, a nastao je u sklopu Praškog kvadrijenala scenografije i scenskog prostora 2019. godine. Katalog sadrži tekstove kustosa izložbe Marka Goluba i Maše Milovac te suradnika Igora Ružića i Janke Vukmir. Za ovu je izložbu Ivan Marušić Klif nagrađen je nagradom Excellence in Performance Design u Pragu, a izložba se ponavlja u Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu od 12. do 30. prosinca.

Redovna cijena: 80 kn, snižena: 50 kn.
email narudžba (HDD)

 

Sanja Iveković – dvostruki život: grafički dizajn i suvremena umjetnička praksa

 

sanja ivekovic knjiga

Kniga Sanja Iveković – dvostruki život: grafički dizajn i suvremena umjetnička praksa obuhvaća cjelokupno djelovanje autorice na području dizajna. Iako je primarno poznata po svojoj konceptualnoj umjetnosti, videoumjetnosti i performansu, ne treba zanemariti njezin dizajnerski rad, kao i dizajnerski aspekte brojnih njezinih umjetničkih projekata koji se često  zaboravljaju i do sada uglavnom nisu ni obrađeni. Ovdje su predstavljeni naručeni dizajnerski radovi, ali i  umjetnički projekti Sanje Iveković koji ne samo imaju nezanemarivu grafičku dizajnersku komponentu, nego je za njihovo razumijevanje bitno razgovarati upravo o dizajnu. Autori tekstova su Marko Golub i Dejan Kršić.

Cijena: 99 kn.
email narudžba (HDD)

 

Dizajnom, izvan dizajna – Dizajnerske taktike Damira Gamulina

 

dizajnom izvan dizajna

Knjiga Dizajnom izvan dizajna – Dizajnerske taktike Damira Gamulina nastajala je paralelno s izložbom održanom u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva 2017. godine. Na svojih 116 stranica knjiga predstavlja osamnaest odabranih dizajnerskih projekata Damira Gamulina, kako onih nastalih u suradnji, tako i samostalnih. Knjiga tako obuhvaća projekte prostorne tematike, poput oblikovanja, signalizacije i prostorne grafike hotela Amarin u Rovinju te hostela Goli+-Bosi u Splitu i Forum u Zadru (sa Studiom UP); vizualnog identiteta i prostorne grafike kluba Minus3 (s Anom Grgić i Samuelom Martinom); postava, vizualnog identiteta i signalizacije Memorijalne zbirke Lipa pamti (s Antunom Sevšekom); vizualnih identiteta, plakata i drugih materijala za manifestacije kao što su 29. salon mladih – Salon revolucije, 44. zagrebački salon arhitekture, Critical Upgrade, ZagrebDox i Animafest; vizualnog identiteta i web sjedišta Galerije Miroslav Kraljević; web sjedišta arhitektonskog studija Studio UP; oblikovanja knjiga Place with Limited Premeditation Davida Maljkovića, V_NV 2016 / 1620 umjetničkog tandema Tarwuk, In Time Nicole Hewitt, Modern Times Jacquesa Rancièrea i The Berlage Affair Vedrana Mimice te plakat za predstavu Dan ubojstava u priči o Hamletu prema tekstu Bernard-Marie Koltèsa u režiji Ivice Buljana.

Redovna cijena: 90 kn, snižena: 60 kn.
email narudžba (HDD)

 

Davor Grünwald – Industrijski dizajn

 

grunwald knjiga

Knjiga Davor Grünwald – Industrijski dizajn nastala je prilikom pripreme izložbe  Davor Grünwald: Retrorama industrijskog dizajna 1968. – 2008., održane u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva 2017. godine, koja se ove godine ponavlja u nešto proširenom izdanju u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Knjiga predstavlja pregled dizajnerskog djelovanja Davora Grünwalda,  od njegovih dizajnerskih početaka krajem 1960-ih do sredine 1970-ih u Hrvatskoj, te od tada do danas u Kanadi. Uključeni su svi važniji Grünwaldovi projekti ostvareni u više od 40 godina njegove karijere, kao i osvrt na kontekst u kojem je djelovao. Na ukupno 100 stranica teksta ilustriranog brojnim fotografijama, knjiga donosi veliki uvodni tekst Marka Goluba i Koraljke Vlajo, kao i ekstenzivan intervju istih autora sa samim dizajnerom koji daje uvid u sve aspekte njegovog autorskog djelovanja od školovanja sredinom 60-ih, sve do danas.

Redovna cijena: 100 kn, snižena: 70 kn.
email narudžba (HDD)

 

za naslovnu knjige

 

U nastavku pogledajte cijene ostalih sniženih izdanja:

Pregled hrvatskog dizajna 1516150 kn (redovna cijena 250 kn)
Pregled hrvatskog dizajna 131495 kn (redovna cijena 190 kn)
Plan D 2017: Tehnooptimizam / Tehnopesimizam15 kn (redovna cijena 30 kn)
Art Is Not a Mirror, It Is a Hammer60 kn (redovna cijena 75 kn)
Utopijski kolektiv40 kn (redovna cijena 80 kn)
Nurturing Design in the Balkans50 kn (redovna cijena 100 kn)
Spekulativnost / Speculative50 kn (redovna cijena 100 kn)
Željko Borčić – Dizajn, umjetnost, fotografija60 kn (redovna cijena 100 kn)
Neopipljivo / Intangible35 kn (redovna cijena 70 kn)
Priručnik programa obuke Dizajn u praksi 1.015 kn (redovna cijena 30 kn)
Dan D 2014: Dizajn na rubu15 kn (redovna cijena 30 kn)
Dan D 2015: Arhiv dizajna15 kn (redovna cijena 30 kn
Dan D 2016: Otvoreni dizajn15 kn (redovna cijena 30 kn)

Sve je naslove moguće naručiti on line putem e-maila Hrvatskog dizajnerskog društva.

 

Napomena: kupljene publikacije se mogu preuzeti u HDD-u, Boškovićeva 18, Zagreb, ili ih možemo dostaviti putem HP-a (u gore navedene cijene nije uključen iznos poštarine)