Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (BAUNET)

Na Dan Europe, 9. svibnja 2015. u 19 sati, u Muzeju za suvremenu umjetnost u Zagrebu otvara se izložba Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (BAUNET). Izložba ostaje otvorena do 26. srpnja.

Izložba Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (BAUNET) predstavlja opuse umjetnika, arhitekata i dizajnera koji su se školovali na najutjecajnijoj međunarodnoj školi, Bauhaus, a potječu iz Hrvatske: Otti Berger, arh. Gustav Bohutinsky, Ivana Tomljenović Meller, i regije: August Černigoj iz Slovenije i arh. Selman Selmanagić iz Bosne i Hercegovine. No, osim radova studenata, bit će izložena i djela njihovih profesora, glasovitih umjetnika koji su na Bauhausu predavali i vodili radionice: Marcela Breuera, Vasilija Kandinskog, Paula Kleea, Hannesa Meyera, Lászla Moholy-Nagya, Oskara Schlemmera, a usto će izložbom biti obuhvaćeni koncepti i pedagoške metode rada škole.

Otti Berger (izvor: Licencirane fotografije msu.hr , Autor: Otti Berger / Monika Stadler Archive)

Otti Berger (izvor: Licencirane fotografije msu.hr , Autor: Otti Berger / Monika Stadler Archive)

Budući da izložba pokriva vremenski raspon od 1919. (osnivanje Bauhausa), do 1961. (podizanje Berlinskog zida), ona ujedno prati i prikazuje utjecaje Bauhausa na poslijeratnu suvremenu umjetnost, dizajn i arhitekturu, s posebnim osvrtom na zagrebačku grupu EXAT 51, arhitektonsku praksu studenta Bauhausa – arhitekta Huberta Hoffmanna u Grazu i ljubljanskog Smjera B.

Ivana Tomljenović Meller

Ivana Tomljenović Meller

Izložba se sastoji od više od tri stotine djela u raznovrsnim medijima od slika, grafika, crteža, objekata, preko arhitektonskih nacrta i maketa, tekstila i namještaja, do fotografija i filma, a potječu iz hrvatskih i inozemnih muzejskih zbirki od kojih izdvajamo: Stiftung Bauhaus Dessau, Bauhaus Archiv Berlin, Bauhaus-Universität Weimar, Narodni muzej, Beograd, Galeriju Avgusta Černigoja, Lipica, privatni arhiv Monike Stadler. Na izložbi se predstavljaju i djela iz privatnih zbirki, među kojima Arhiv Selmana Selmanagića, Berlin, Daimler Art Collection, Berlin, a posebno mjesto zauzima Zbirka Marie-Luise Betlheim, Zagreb.

Kustosica izložbe je Vesna Meštrić, viša kustosica MSU i koordinatorica BAUNET projekta, a atraktivno oblikovani postav izložbe potpisuje Vladimir Končar (Studio Revolucija, Zagreb) koji je ujedno autor vizualnog identiteta i portala BAUNET projekta (www.baunet-info.com).

Izložbu prati opsežan i bogato ilustrirani katalog, hrvatsko i englesko izdanje, kojeg uređuje Jadranka Vinterhalter, muzejska savjetnica. U njemu će biti objavljeni prilozi dvadeset i šest hrvatskih i međunarodnih stručnjaka za avangardnu i modernu umjetnost koji surađuju na BAUNET projektu.

Tijekom skoro tri mjeseca trajanja izložbe, bit će organizirani raznovrsni edukativni programi, kreativne radionice za djecu, serije predavanja i druga događanja vezana uz temu Bauhausa i njegovih utjecaja u regiji.

Izložba je dio međunarodnog istraživačkog projekta BAUNET u kojem sudjeluju kulturne institucije iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Nositelj projekta je MSU Zagreb, a suorganizatori su Universalmuseum Joanneum iz Graza, Akademija likovnih umjetnosti iz Sarajeva, te Loški muzej iz Škofje Loke.

Izložba je realizirana uz potporu programa Europske unije Kultura 2007– 2013, Art Mentor Foundation Lucerne, Allianz Kulturstiftung, Goethe Instituta u Zagrebu, Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar Kitarović, Predsjednice Republike Hrvatske.

Kustosica izložbe: Vesna Meštrić

Postav izložbe: Vladimir Končar (Studio Revolucija, Zagreb)

Autorice projekta: Vesna Meštrić i Jadranka Vinterhalter