IMG_20140306_143550

ANATOMIJA PROJEKTA MILLENIUM DIAMOND: Dizajn i inženjerstvo putničkog katamarana (6. 3. – 20. 3. 2014.)

U četvrtak 6. 3. u 20 sati u HDD galeriji otvara se izložba ANATOMIJA PROJEKTA MILLENIUM DIAMOND: DIZAJN I INŽENJERSTVO PUTNIČKOG KATAMARANA. Izložba je dio serije Carte blanche, u kojoj se predstavljaju autori nagrađeni nekima od glavnih nagrada na Izložbi hrvatskog dizajna 1112.

Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva na bijenalnoj Izložbi hrvatskog dizajna 1112, koja se održala u rujnu i listopadu 2012. godine, odnio je projektantski tim Sektora za projektiranje i razvoj plovnih objekata Brodarskog instituta na čelu s dizajnericom Ivanom Peko i inženjerom brodogradnjeMislavom Bezovnikom. Petnaesteročlani tim nagrađen je za projekt putničkog katamarana koji pod imenom Millenium Diamond već dvije godine plovi londonskom Temzom, a ocjenjivački sud presudnom je u svojoj odluci označio činjenicu da je realiziran u izrazito kompetitivnom međunarodnom okruženju, u sinergiji između dizajnera i eksperata u različitim referentnim područjima koji su morali odgovoriti na vrlo složene zahtjeve, da je unutar specifične tipologije plovila ostvario prepoznatljiv identitet, te da je u potpunosti projektiran i proizveden u Hrvatskoj za inozemno tržište. Ovo strukovno priznanje tako se moglo iščitati i kao gesta podrške jednoj konkurentnoj i ekonomski održivoj inicijativi, posebno u kontekstu krize brodogradnje i industrije općenito.

IMG_0011

Izložba je stoga i koncipirana kako bi u galerijskom okruženju istaknula i dodatno rasvijetlila sve navedene kvalitete projekta kroz nekoliko razina prezentacije, ne samo finalnog proizvoda, nego i cjelokupnog procesa kroz koji je nastajao, parametara unutar kojih je osmišljavan i specifičnih inovativnih rješenja za pojedine njegove segmente i sustave. Namjera joj je pokazati kako funkcionira dinamika multidisciplinarne suradnje na složenim projektima poput ovoga i koja je uloga dizajnera u njima, ali i na kakve je sve projektne zahtjeve i ograničenja tim morao odgovoriti te s kojim se rizicima suočavao. Kroz niz video-projekcija, nacrta, shema, tekstova, projektne dokumentacije i detaljan središnji timeline prikazana je slojevita anatomija projekta – od općenitog koncepta do detalja u konstrukciji, dizajnu interijera i eksterijera, brodskim sustavima i opremi.

IMG_0028

U sastavljanju izložbe koristili smo se raznovrsnom dokumentacijom kojom su nas Ivana Peko i Mislav Bezovnik opskrbljivali u različitim fazama njene pripreme, nastojeći postići dvije u izložbenoj praksi često međusobno isključive stvari – s jedne strane zasićenost podacima i vizualnim informacijama vezanima uz projekt, a s druge jasnoću prezentacije. Drugim riječima, pokušali smo se u potpunosti prepustiti izazovu naknadnog čitanja jednog iznimno kompleksnog sklopa iza kojeg stoje napori ljudi različitih struka i specijalizacija, a zatim isti taj sklop zajednički rekomponirati u manje ili više pregledan izložbeni narativ. Za orijentaciju nam je poslužila projektna spirala, koja dosljednije ocrtava tijek projekta nego linearna kronologija. Pritom smo, također, pokušali zadržati sve slojeve i kutove gledanja kao jednako vrijedne – prikaz dovršenog proizvoda tako nam je, primjerice, bio jednako važan i reprezentativan kao i snimke ispitivanja otpora i pomorstvenosti forme na umanjenom modelu trupa broda.

Clipboard01

Proces nastajanja izložbe u tome donekle reflektira i dinamiku suradnje samog dizajnersko-inženjerskog projektnog tima, specifično uzajamnost tog odnosa. U projektiranju ovog putničkog katamarana temeljni je problem bio kako pomiriti brojne, često međusobno suprotstavljene tehničke i identitetske zahtjeve i parametre, a dizajn je upravo tu imao ključnu, ne samo kreativnu, nego medijatorsku ulogu. Iz toga su slijedile sve bitne odluke koje Millenium Diamond čine izvanrednim projektom, a odnose se na njegovu cjelovitost – od inzistiranja na samostalnom oblikovanju većine njegovih interijerskih i eksterijerskih elemenata, do inventivnih inženjerskih rješenja koje objedinjuju i konstrukcijske i estetske zahtjeve.

Marko Golub

putnicki katamaran03

Iz obrazloženja Velike nagrade HDD-a na Izložbi hrvatskog dizajna 1112:

“Žiri smatra kako projekt svojom kompleksnošću, kao i činjenicom da je projektiran i realiziran u vrlo kompetitivnom međunarodnom okruženju, zavređuje najviše strukovno priznanje u okviru bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna, odnosno Veliku nagradu HDD-a.

Projekt predstavlja vrijedan primjer tijesne suradnje između dizajnera i eksperata u različitim poljima, pri čemu je uloga dizajnera bila ključna u koordinaciji složenih zahtjeva, a unatoč tehničkim ograničenjima i zadatostima koje ova specifična tipologija podrazumijeva, rezultirao je formiranjem prepoznatljivog identiteta plovila. Ovo ostvarenje, koje je u cijelosti projektirano i proizvedeno u Hrvatskoj za internacionalno tržište, također je i poruka o važnosti i isplativosti ulaganja u dizajn te o uspjehu koji je rezultat sinergije između dizajna, industrije i biznisa.”

IMG_2775_3_4-1

Članovi tima:

Mislav Bezovnik, dipl. ing. brodogradnje, glavni projektant; Mislav Brlić, dipl. ing. brodogradnje, voditelj projekta; Davor Deželjin, dipl. ing. brodogradnje, brodska oprema; Aldo Draguzet, dipl. ing. elektrotehnike, elektoenergetika; Petra Kitarović, dipl. ing. strojarstva, klimatizacija; Dino Lončarić, dipl. ing. brodogradnje, brodska oprema; Toni Lučić, dipl. ing. strojarstva, brodski sustavi; Mladena Maračić, dipl. ing. brodogradnje, nadzor izrade brodskog interijera; Pero Miloš, dipl. ing. strojarstva, brodski sustavi; Ivana Peko, mr. sc., diplomirani dizajner, dizajn interijera, eksterijera i vanjskog izgleda broda;Dušan Račevski, dipl. ing. metalurgije, tehnologija gradnje; Marin Reljić, dipl. ing. brodogradnje, brodska konstrukcija; Ivan Rutnik, dipl. ing. elektrotehnike, elektoenergetika; Dinko Salopek, dipl. ing. brodogradnje, nadzor gradnje broda; Dragan Šeneta, dipl. ing. strojarstva, brodski sustavi

____________________

ANATOMIJA PROJEKTA MILLENIUM DIAMOND: DIZAJN I INŽENJERSTVO PUTNIČKOG KATAMARANA
6. 3. – 20. 3. 2014.

HDD galerija / Hrvatsko dizajnersko društvo
Radno vrijeme galerije:
Pon-pet 10 – 20h
Subotom 10 – 15h
Boškovićeva 18, Zagreb
http://dizajn.hr

Voditelj galerije: Marko Golub
Autorski tim izložbe: Ivana Peko, Marko Golub, Mislav Bezovnik, Bojan Krištofić
Sponzori tiska: Cerovski print Boutique, Ars kopija
Program HDD galerije podržavaju Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb.
Izložba je realizirana financijskim sredstvima Zaklade Kultura Nova.
Hvala Brodarskom institutu d.o.o. i Igoru Arhu (Metalika)